-

Android fragmentatie lijkt voorbij

In het verleden hadden Android ontwikkelaars een grote frustratie: zij moesten rekening houden met een grote verscheidenheid aan Android versies. Anders dan bij iOS leken Android gebruikers geen haast te maken om het nieuwste mobiel OS op hun mobiele telefoon te installeren.

Met alle gevolgen van dien, want het zat innovatie danig in de weg. Vooral Apple wees maar al te graag op deze achilleshiel van Android. Apple iOS 7 staat op 90 procent van alle iPhones, bij Android is het een rommeltje.

Ook nu nog gebruikt een groot deel van de Android gemeenschap niet de laatste versie KitKat. Voorloper Jelly Bean is nog altijd het populairste Android OS, volgens cijfers die in juli werden gepresenteerd.

android-versions
Maar Eddie Vassallo van de Britse app ontwikkelaar Entropy wijst op een belangrijke trend: 93 procent van alle Android gebruikers beschikken wel over de laatste versie van Google Play Services, de appwinkel voor Android. Op dit moment wordt versie 5.0 uitgerold voor Android 2.3 Gingerbread tot 4.4 KitKat.

En ontwikkelaar Google heeft iets slims bedacht, want vanuit deze appwinkel worden tegenwoordig alle noodzakelijk kernfuncties, API’s en app elementen meegeleverd, waardoor nieuwe apps op alle Android versies goed zouden moeten werken. Ontwikkelaars zijn daardoor minder afhankelijk van de Android versie op zich.

Vassallo wijst ook nog even op een ander misverstand: namelijk dat alleen het nieuwste OS alle schermformaten zou ondersteunen. Die worden immers steeds groter. Het is volgens Vassallo niet nodig om rekening te houden met elk schermformaat. Je kunt met grafische elementen van hoge resolutie (met inbegrip van kleine variaties in hoogte en breedte) ook een heel eind komen. De schermchaos zoals hieronder geschetst valt in de praktijk reuze mee.

android-fragmentation

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond