-

Android M: dit is er nieuw

Terwijl Android Lollipop eindelijk wat voet aan de grond begint te krijgen, kondigde Google alweer zijn opvolger M aan. Anders dan Lollipop komt Google dit keer niet met wereldschokkende veranderingen. Toch gaat het nog altijd om tientallen verbeteringen. Een overzicht.

De door Google vrijgegeven Android M Developer Preview is inmiddels beschikbaar voor de Nexus 6, Nexus 5, Nexus 9 en Nexus Player, en uiteraard nog niet bedoeld voor eindgebruikers. De definitieve versie wordt ergens in het najaar verwacht.

Het onderstaande overzicht is niet compleet. In de code van besturingsssystemen heeft Ars Technica aanwijzingen voor nog meer nieuwe functies gevonden die wellicht nog gaan komen.

1. Android Pay
Android Pay is wat Apple Pay is voor de iPhone. Je kunt er contactloos (via NFC) mee betalen. Wanneer een website Android Pay ondersteunt, hoef je zelfs geen credit card-nummers of verzendinformatie mee te sturen. Voor Android Pay is een smartphone met NFC een vereiste.

2. Backup van apps
Android had nog een behoorlijke achterstand op iPhone in te lopen, en doet dat eindelijk met Backup & reset, waarmee je een complete configuratie kunt terugzetten, bijvoorbeeld als je een nieuwe smartphone hebt gekocht. Voor apps gold dat helaas niet. Die moest je stuk voor stuk opnieuw configureren. Maar Android M slaat al dit soort gegevens voortaan op in Google Drive.

3. Google Now Launcher
Android M rangschikt de icoontjes van programma’s iets anders dan in Android Lollipop. De zogenoemde appdrawer was niet erg handig als je heel veel apps naast elkaar had staan. Nu is de opstelling verticaal, en wordt een alfabetische volgorde aangehouden. Er is ook een zoekfunctie bijgekomen.

4. Betere woordselectie
iPhone gebruikers konden dit al, en Google volgt: het wordt makkelijker om tekst te selecteren door met je vinger over een woord of complete zin te vegen. Dat kan letter voor letter.

5. Slimmer energieverbruik
De nieuwe technologie Doze moet de standby-tijd van smartphones en tablets ongeveer verdubbelen. Als het scherm is uitgeschakeld, gaat het Android-toestel over in een diepere slaap. Apps en notificaties zullen het toestel niet langer wakker kunnen maken. Doze kent wel een paar uitzonderingen, downloaden op de achtergrond is bijvoorbeeld nog steeds mogelijk. Overigens lijkt het er op dat Google ook het automatisch activeren van de nachtstand op basis van een tijdinstelling in het besturingssysteem wil opnemen.

6. Google Now on Tap
Deze functie analyseert wat er op je scherm wordt getoond en gebruikt die context om op het juiste moment de juiste informatie te tonen. Op je manier kun je bijvoorbeeld herinneringen instellen of informatie over restaurants opvragen.

7. Beheer apprechten
Je kunt voortaan zelf bepalen welke apps welke functies van je apparaat mogen gebruiken, zoals de microfoon of de camera van je smartphone. iPhone gebruikers hadden deze mogelijkheid al langer.

8. Weblinks
Verwijzingen naar webpagina’s in apps zorgden er in het verleden voor dat de Chrome browser werd opgestart als je er op drukte. Nu wordt de pagina in de app zelf getoond, vergelijkbaar met Web View van iOS.

9. Betere app informatie
De pagina met informatie over apps is sterk verbeterd. Je krijgt nu gegevens over datagebruik, standaardinstellingen en permissies op een enkele pagina te zien.

10. Vingerafdrukscanners
Android M krijgt ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Daartoe stelt Android een API beschikbaar. Met zo’n scanner hoef je geen wachtwoord of pincode meer in te voeren als je smartphone wilt gebruiken of om de betalen in de Play Store.

11. Lock screen
Hier zijn slechts enkele subtiele veranderingen te melden. Het lettertype van de klok is nieuw, maar pas echt handig is dat je direct toegang hebt tot ‘voice search’. In de linkerhoek onder is nu een microfoontje te zien.

12. Verbeterde volumeregelaars
De volumeregelaars in Android 5 Lollipop bevielen niet, dus dat heeft Google in M maar meteen rechtgezet: er zijn afzonderlijke regelaars voor ringvolume, alarmvolume en mediavolume.

13. Stoor niet verbeterd
In Lollipop is er een Priority en Do Not Disturb modus. Die eerste verdwijnt in M. Alleen Do Not Disturb blijft over. Wel met de opties Total silence, Alarms only of Priority only. In dat laatste geval kun je nog steeds aangeven welke apps of personen mogen storen.

14. Delen stuk makkelijker
Direct Share maakt het mogelijk om informatie beter te delen binnen apps. Dat gaat op dit moment allemaal nog moeizaam. Het delen van een foto met iemand uit Hangouts vergde te veel handelingen. Daar komt een einde aan in Android M.

15. Donker thema
In de Developer Preview van Android M kunnen ontwikkelaars het thema veranderen van licht naar donker en vice versa. Op dit moment kan dat alleen voor Instellingen, maar de verwachting is dat het voor het complete OS gaat gelden.

16. USB-C ondersteuning
Grote kans dat alle toekomstige smartphones de nieuwe USB-C aansluiting krijgen, inmiddels al bekend van Apples MacBook. Voor Android heb je dan daarvoor minimaal Android M nodig.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

3 Reacties

energietoppers

dit is niet waar joh.. Veel functies heb je nu al op de android toestellen en had je allang al voor de iphone die had!… Dit is gewoon geschreven door een iphone liefhebber dat zie je gelijk… Als je een artikel schrijft doe het dan goed en check je bronnen goed…

Rick

Eens met de vorige spreker. Het is duidelijk dat de schrijver een apple fan is. De (vele) voordelen van Android boven Apple komen niet aan bod.
Als je als Emerce wil schrijven over dit soort zaken wees dan actueel en belangrijker nog, wees compleet. Andere sites hadden hadden een beter artikel al vele dagen, lees weken, klaar.
Om met een positieve noot af te sluiten, jullie events zijn top:)

Harry

Blijkbaar zijn de Android gebruikers niet (volledig) op de hoogte dat enkele ‘nieuwe’ functionaliteiten van Android M toch echt heel lang op de iPhone zitten. Neem alleen al het beheer van apps, dat hebben iPhone gebruikers al sinds mensenheugenis. Selectie van tekst, zat vijf jaar terug al in iOS.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond