-

Apple iMessage vs WhatsApp vs Facebook Messenger vs Telegram

De slag om de berichtenapps is nu echt begonnen en bedrijven dienen daarop voorbereid te zijn. Het klantencontact verloopt in toenemende mate via chatapps. Maar met welke apps moet je rekening houden? Wordt het WhatsApp, Messenger, iMessage of Telegram?

De berichtenapp is er gekomen dankzij telecombedrijven die zich jarenlang rijk rekenden aan SMS verkeer. Met de eerste generatie berichtenapps konden die kosten worden vermeden. Tegenwoordig bieden berichtenapps veel meer mogelijkheden. Naast bellen kunnen ook foto’s en video’s worden gedeeld. Ook worden standaard groepsconversaties ondersteund, mogelijkheden die SMS en zijn gedoodverfde opvolger MMS nooit meer zullen kunnen bieden.

We chatten vaker dan we mobiel bellen. Het gebruik van instant messaging is volgens het CBS hoger dan drie jaar geleden. Inmiddels gebruiken ruim negen op de tien Nederlandse 12- tot 25-jarigen berichtendiensten. Ook bij ouderen is het aandeel sterk toegenomen: 35 procent van de 65- tot 75-jarigen en zeven procent van de 75-plussers wisselt tekstberichten uit met anderen.

De keuze aan berichtenapps is groot. WeChat, Line en Viber groeien stevig door, maar alleen in bepaalde delen van de wereld. Microsofts Skype wordt nog te veel gezien als een belapp.

Het is vooral Facebook dat de markt voor berichtenapps is gaan domineren. Niet alleen door de miljardenaankoop van WhatsApp enkele jaren geleden, maar vooral door zijn eigen berichtendienst Messenger geheel los te koppelen. En die groeit inmiddels harder dan WhatsApp.

WhatsApp

WhatsApp, met inmiddels bijna 1 miljard gebruikers, werd in 2009 opgericht door Brian Acton en Jan Koum, die beiden voor Yahoo hebben gewerkt. Het is de berichtenapp die op vrijwel alle denkbare toestellen draait, naast iOS en Android ook op Windows Phone, BlackBerry 10 en zelfs Samsungs Tizen OS.

Veel zwakheden van WhatsApp dateren van het verleden. Anders dan Facebook Messenger slaat WhatsApp geen gegevens op in de cloud, maar lokaal op de smartphone. Er kan in principe maar een versie van WhatsApp tegelijk worden gebruikt. Een webversie van WhatsApp is gebruikersonvriendelijk en vergt een handmatige koppeling met een QR code iedere keer als je een bericht wilt tikken.

WhatsApp is ook niet goed beveiligd. End-to-end encryptie is alleen aanwezig op Android, maar niet op de iPhone.

Ondanks de nadelen is het sterke punt van WhatsApp zijn enorme bereik. De app wordt vooral gebruikt in opkomende landen. In Afrika is WhatsApp zelfs al groter dan SMS.

WhatsApp heeft recentelijk kenbaar gemaakt dat het bedrijven wil gaan helpen met webcare-integratie. Aan de achterkant wordt WhatsApp dan toch eindelijk  volwassen zakelijk platform.

Technologie: Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP)
Aantal gebruikers: 990 miljoen
Encryptie: alleen op Android
Webversie: ja
Desktop: nee
Bellen: ja
Groepsberichten: tot 256 ontvangers
API: nog niet

Facebook Messenger

Facebook Messenger is de snelstgroeiende app van dit moment. Sinds de lancering in het voorjaar van 2014 is het aantal gebruikers van Messenger zelfs met 31 procent toegenomen. De populariteit is deels te verklaren doordat de chatfunctie uit de officiële Facebook-app verdween, waardoor miljoenen gebruikers wel werden gedwongen om de Messenger-app apart te installeren. Sinds enige tijd is voor het gebruik ervan ook geen Facebookaccount meer vereist.

De enorme populariteit moet zelfs Facebook hebben verrast, zodanig dat het achteraf niet eens WhatsApp had hoeven te kopen voor miljarden dollars. Alle nadelen van WhatsApp heeft Messenger niet: de app is tegelijkertijd op meerdere platforms te gebruiken. Ook worden heel veel mobiele systemen ondersteund. Naast iOS en Android ook Windows Phone en BlackBerry OS. Belangrijker is dat Facebook ontwikkelaars recentelijk volop toegang tot het platform heeft gegeven. Daardoor wordt het makkelijker om Messenger in bedrijfsprocessen op te nemen.

Technologie: MQTT
Aantal gebruikers: 800 miljoen
Encryptie: ja
Webversie: ja
Desktop: binnenkort
Bellen: ja
Delen multimedia (foto’s, video’s): ja
SMS ondersteuning: ja
Groepsberichten: ja
API: Facebook Chat API

Apple iMessage

iMessage werd in 2011 aangekondigd als onderdeel van iOS 5 en vanaf 2012 is de dienst ook aanwezig in MacOS X. Daar is het helaas wel bij gebleven. Een Android versie had iMessage aan flink wat extra gebruikers kunnen helpen, maar iMessage blijft beperkt tot iOS en Mac.

Het neemt niet weg dat het bereik groot is. Dagelijks worden er tussen iOS apparaten miljarden berichten uitgewisseld. Jammer is echter wel dat Apple bedrijven maar weinig extra mogelijkheden biedt. Er is zelfs geen API.

Technologie: Apple Push Notification Service (APNs)
Aantal gebruikers: 250 miljoen
Encryptie: ja
Webversie: nee
Windows/Mac: alleen Mac
Bellen: beperkte audio
Delen multimedia (foto’s, video’s): ja
SMS ondersteuning: ja
Groepsberichten: tot 256 ontvangers
API: nee

Telegram Messenger

De Telegram app is in korte tijd enorm populair geworden, vooral als veilig alternatief voor WhatsApp. Je kunt in Telegram zelfs een geheime chat starten, waarbij gebruik wordt gemaakt van betere beveiliging.

Telegram is het geesteskind van de Russische broers Nikolai en Pavel Durov, die eerder het sociale netwerk VK bedachten, de Russische Facebook. Telegram wordt overigens aangestuurd vanuit Berlijn, waar ook de servers staan.

Telegram lijkt veel op WhatsApp. Gebruikers kunnen naast berichten foto’s, video’s, gesproken berichten, documenten en locaties vesturen. Ook groepsgesprekken behoren tot de mogelijkheden. Recentelijk lanceerde Telegram supergroepen, met maximaal 1.000 deelnemers. Via Telegram kunnen naast stickers bestanden tot maar liefst 1,5GB worden uitgewisseld.

Het sterke punt is dat Telegram niet alleen betere desktopversies heeft dan zijn concurrenten, maar ook mobiel goed vertegenwoordigd is met Windows Phone en zelfs Ubuntu Touch.

Het bereik is het grootste probleem: 70 miljoen gebruikers is best indrukwekkend, maar het blijft een kleine ‘runner up’ die, anders dan een API, vooralsnog weinig backend mogelijkheden biedt voor bedrijven. De enorm sterkte encryptie is wat momenteel vooral gebruikers trekt, tot en met terroristen.

Technologie: MTProto
Aantal gebruikers: 70 miljoen
Encryptie: ja (inclusief geheime modus)
Webversie: ja
Desktop: Mac, Windows, Linux
Bellen: nee
Groepsberichten: ja
API: ja

Conclusie

Als bedrijf doe je er verstandig aan om iMessage, Messenger en WhatsApp te ondersteunen voor het klantencontact, maar alleen Messenger biedt momenteel de beste integratiemogelijkheden. Zoals met alles liggen de marktaandelen niet vast: Messenger zou WhatsApp in aantallen gebruikers wel eens voorbij kunnen streven en de populariteit van WhatsApp zou kunnen afnemen. Telegram heeft zeker in Nederland nog een klein bereik.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond