-

Waarom fulfillment moet automatiseren

Omnichannel stelt bedrijven voor grote uitdagingen. De fulfillmentkosten nemen toe, doordat meer mensen moeten worden ingezet, terwijl tegelijk sneller bezorgd moet worden. Een beetje fulfillmentcentrum kan domweg niet meer zonder automatisering, zegt Ed Romaine van Integrated Systems Design (ISD).

In een traditioneel distributiecentrum zijn orderpickers negentig procent van hun tijd kwijt met wandelen door de gangpaden om bestellingen op te halen. Daardoor wordt maar tien procent van de tijd besteed aan het verpakken en verzenden. Kortere loopafstanden kunnen zorgen voor hogere picking productiviteit en lagere kosten bij orderverzamelen.

In een automatische magazijnen wordt het traditionele proces omgekeerd. Juist bij omnichannel is het zaak om zo efficiënt mogelijk te orderverzamelen, doordat een deel van de bestellingen in winkelvestigingen wordt opgehaald. Fouten zijn zo gemaakt. Bij de inzet bij geautomatiseerde systemen is doorgaans maar tweederde van het personeel in een traditionele fullfillmentomgeving vereist. Sterker nog: de productiviteit wordt doorgaans meer dan verdubbeld. Zelfs bij toenemende werkdruk hoeft in dat geval geen extra personeel te worden aangenomen.

De inzet van lichtinstallaties op de vloer, informatieschermen en barcodescanners kan al enorm helpen. Daarnaast is er de keuze uit horizontale carrousels, Vertical Lift Modules (VLMs) en Automatisch geleide voertuigen (AGVs) die het werk kunnen verlichten. AGV’s kunnen met de juiste navigatiesoftware heel nauwkeurig in nauwe gangen rijden, ladingen met grote precisie positioneren of complexe handelingen op ladingen uitvoeren. Meerdere navigatiemethodes kunnen op dezelfde AGV worden gebruikt, van laser tot magneet, camera, GPS of draad. Enkele systemen kunnen ook de ideale verpakking selecteren, waardoor bij transport meer ruimte wordt gewonnen.

Om vast te kunnen stellen wat nodig is, kan volgens Romaine het beste een beslissingsmatrix worden opgesteld, waarbij men de belangrijkste doelstelling aangeeft, zoals ruimtebesparing, snelheid, rendement en flexibiliteit. Een expert kan daar vervolgens de juiste oplossing bij zoeken. Over het algemeen worden investeringen in automatisering binnen twaalf maanden terugverdiend.

Automatiseren is maar een deel van het verhaal. Een kleiner distributiecentrum doet ook wonderen, zo kan enorm veel ruimte worden bespaard door artikelen hoger op te stapelen. Het bedrijf Stow realiseerde voor Docdata in Großbeeren bij Berlijn al eens twee magazijnen met zogenoemde legbordstellingen over meerdere etages, met een totale hoogte van 10 meter. Ook hier ging men dus de hoogte in. Het gehele stellingensysteem omvatte na opleveringen 34 gangen met vier etages en meer dan 100.000 legborden, wat overeenkomt met ruim 300.000 dozen Voor hoge stellingen zijn vertical lift modules (VLMs) en andere hulpmiddelen onontbeerlijk en nog beter is het als die zelfstandig hun weg vinden.

Niet alle magazijn- en distributietoepassingen zijn gelijk. Een geïntegreerd pickingconcept combineert onder meer automatische opslag, compact orderverzameken en zone picking oplossingen. Door slim pickingbeheer richten kan de footprint gemiddeld met 15 procent worden teruggebracht.

Egemin Automation is een van de bedrijven met geïntegreerde logistieke oplossingen:

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond