-

Cross border e-commerce: nieuw btw-systeem in 2017?

Eén van de grootste obstakels voor bedrijven in de cross border e-commercesector is het Europese btw-systeem. Door de verschillende btw-registratieprocedures, meerdere periodieke aangifteverplichtingen en factureringsvereisten is dit een moeilijke juridische wereld. Aangezien dit systeem ook non-EU organisaties treft heeft het een globale impact. De Europese Commissie komt inmiddels langzaam in beweging. Zou er een nieuw btw-systeem komen in 2017?  

Wat is er mis met het huidige btw-systeem?

Wanneer een e-commerce bedrijf online producten verkoopt aan particulieren in Nederland, is hij over de verkoop btw verschuldigd in Nederland. Deze btw draagt hij via zijn Nederlandse btw-aangifte af. De btw-afdracht verandert zodra het e-commerce bedrijf producten verkoopt aan particulieren woonachtig buiten Nederland. Dan gelden, na het overschrijden van bepaalde omzetten, de btw-verplichtingen van dat land. Dit treft niet alleen nieuwe webwinkels maar ook grote multinationals die via het online kanaal nieuwe merken op de markt willen zetten.

Voor organisaties die te maken hebben met deze B2C supply chain kan de complexiteit van de btw-systematiek een enorme impact hebben. Denk daarbij aan de specifieke inrichting van ERP-systemen, administratieve processen en websites. Naast de online verkooptransacties aan particulieren kunnen ook importprocedures en meerdere voorraadlocaties deze juridische btw-wereld alleen maar ingewikkelder maken.

Het huidige btw-systeem is tevens een kostbaar systeem, voor zowel het bedrijfsleven als de EU-lidstaten. De gemiddelde jaarlijkse kosten voor een B2C-goederenhandel wordt geschat op 8.000 euro. Daarbij bevinden EU-bedrijven zich in een ongunstigere concurrentiepositie omdat non-EU bedrijven producten btw-vrij kunnen leveren op grond van de vrijstelling voor ‘low-value’ zendingen. Daarnaast maakt de complexiteit van het huidige btw-systeem het lidstaten moeilijk om de btw-compliance van deze bedrijven te monitoren. Voor lidstaten zou dit een verlies opleveren van ongeveer drie miljard euro per jaar.

Openbare consultatie

Wordt er dan geen druk uitgeoefend door het bedrijfsleven in deze sector? Ja, dat wel, maar vrij gecontroleerd. Recent hebben 316 e-commerce bedrijven hun gedachten, ideeën en frustraties over het huidige en het toekomstige Europese btw-stelsel voor cross border e-commerce gedeeld via een openbare consultatie. De gepubliceerde uitkomsten geven inzicht in wat e-commerce bedrijven op Europees btw-gebied zouden willen zien en hoe dit uit zou moeten werken.

Tussen de commentaren staat ook de input aan van Europa’s grootste entertainmentorganisatie Sky. Sky heeft blijkbaar 2,3 miljard euro betaald aan btw in vijf verschillende lidstaten. Daarbij loopt Sky ook aan tegen diverse btw-issues op het gebied van compliance, interpretaties van lokale regels en de implementatie en uitwerking daarvan op interne systemen en processen.

Sky is het met de Commissie eens dat het huidige MOSS-systeem helpt om de kosten te verlagen en de administratieve obstakels voor e-commerce bedrijven te verminderen. Sky roept de Commissie echter ook op om het MOSS systeem verder uit te breiden naar online B2C-goederenhandel en zelfs naar B2B-goederenverkoop.

Verder stelt Sky voor, als wereldwijd handelende organisatie, om juist ook non-EU landen op te nemen in het MOSS-systeem om zo de barrières voor de wereldwijde goederenhandel te verlagen. Goed dat Sky zich mengt in deze discussie. De druk vanuit het bedrijfsleven mag wat mij betreft nog wat toenemen. Zij zitten opgescheept met dit complexe btw-systeem en ik hoor graag meer geluiden vanuit deze branche.

VAT Action Plan

Begin dit jaar heeft de Commissie het VAT Action Plan gepubliceerd. Hiermee kondigt de Commissie urgente acties aan om btw-fraude aan te pakken en het huidige btw-systeem te upgraden naar de eisen van het digitale tijdperk. Een belangrijk onderdeel van dit plan ziet op de cross border e-commercesector.

Eind 2016 zal de Commissie een wetsvoorstel presenteren voor het moderniseren en vereenvoudigen van het Europese btw-systeem voor cross border e-commerce. De verwachting is dat deze sector gaat meeliften met het gecentraliseerde MOSS-aangiftesysteem (Mini-One-Stop-Shop). Dit systeem bestaat al voor bepaalde online diensten. Dat zou kunnen betekenen dat slechts één btw-registratie en aangifte nodig is in het land van vestiging of import. De verschuldigde buitenlandse btw kan dan via één loket worden afgedragen.

Ook aan dit systeem zitten overigens praktische problemen. Naast de mogelijke uitbreiding naar het MOSS-systeem, zal het voorstel maatregelen bevatten over de invoering van een vereenvoudigingsstructuur (btw-drempel) om kleine start-up e-commercebedrijven te helpen. Tevens wordt nagedacht om de concurrentieverstorende btw-vrijstelling voor de import van ‘low-value’ zendingen af te schaffen. Ook spreekt de Commissie over het toestaan van belastingcontroles enkel in het vestigingsland van de onderneming.

Ook de VAT expert group van de Commissie heeft inmiddels zijn zegje gedaan. Kort gezegd komt het erop neer dat ze alle voorgestelde maatregelen ondersteunen.

Slot

Tot nu toe heel veel theorie op papier maar nog geen concrete vooruitzichten. Wel heeft de commissie een duidelijke focus aangebracht op de e-commerce handel en lijkt de Commissie aan te sturen op een soort tempo versnelling. Veranderingen zullen wellicht al in 2017 komen. Dat geeft enige hoop.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim

“Tevens wordt nagedacht om de concurrentieverstorende btw-vrijstelling voor de import van ‘low-value’ zendingen af te schaffen.”

Low value is onder de 22 euro. Tante Post rekent 13 euro servicekosten als ze BTW op je pakket moeten inhouden. Dus het lijkt me dat juist het afschaffen van die regeling concurrentievervalsend gaat werken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond