-

Een dag in het leven van een Google Glass Explorer

Als een van de eerste twintig Google Glass eigenaren in Nederland probeer ik als Glass Explorer door middel van dagelijks gebruik te ontdekken op welke manier toepassingen voor Google Glass het best tot hun recht komen. In samenwerking met Tomorrowmobile laat ik u in dit fotoblog meekijken hoe ik Glass gedurende een dag gebruik.

01_wakeup

Ik draag mijn Glass normaal gesproken niet de hele dag. Ik kies mijn momenten in de week. Maar vandaag starten we de dag fris met een nagenoeg volledig opgeladen apparaat.

02_lenzen

Meestal draag ik een bril. Vandaag ruil ik die in voor lenzen. Sinds kort biedt Google echter ook voor brildragers een oplossing. Met speciale monturen en glazen op sterkte kunnen brildragers ook een goede ervaring hebben met Google Glass.

03_traffic-info

Een van de nuttige apps die standaard op Glass staat is Google Now. De app pusht nuttige informatie door naar je Glass. Zo zie ik automatisch dat het relatief rustig is op mijn woon-werk route.

04_svenkramer

Ook Twitter kun je koppelen aan Glass. Er komt een tweet voorbij waarin ik zie dat Sven Kramer heeft besloten niet te starten op de 1.500 meter. Van te veel tweets wordt je behoorlijk onrustig. En met meer dan 2.000 Twitter vrienden is het echt te druk op Glass. Diensten als IFTTT en Zapier helpen om slechts een selectie door te laten komen. Overdaad schaadt op Glass.

05_coworker

Op kantoor haal ik collega Jochum op. We gaan samen naar een afspraak met een klant. De meeste collega’s en mensen in mijn omgeving zijn inmiddels wel gewend aan Glass. Soms wordt er nog wel eens gevraagd of ik aan het filmen / fotograferen ben of duikt er bewust iemand weg. Op straat zijn de reacties vooral leuk. Verbaasde blikken, gefluister om je heen en veel vragen. Vaak is het de eerste keer voor anderen dat ze een Google Glass in het wild zien.

06_route-info

Glass heeft ook mogelijkheden voor route navigatie. Maar voor Nederland is dit nu nog wat te beperkt. Omdat Glass officieel alleen in Amerika wordt verkocht ondersteunt het alleen de Engelse taal voor spraakcommando’s. Straten in Nederland gaan meer fout dan goed, sommige steden zoals ‘Amsterdam’ en ‘Eindhoven’ worden wel goed herkend. Naar mijn eigen stad ’s-Hertogenbosch heb ik Glass nog niet kunnen laten navigeren. En dat ligt niet alleen aan mijn Brabants / Engelse accent .

07_phonecall

Je kunt met een simpel ‘make a call to’ commando bellen naar contacten in je Google Glass adresboek. Ook kun je een Google video hangout starten. Glass fungeert tijdens het bellen als een bluetooth headset voor je telefoon.

08_battery-loading

De twee grote nadelen van Google Glass in beeld. We zijn inmiddels nog maar een uurtje onderweg, maar de batterij is al half leeg. Gelukkig heb ik een USB-oplaadpunt in de auto. Sowieso heb ik altijd een USB-kabeltje en mobile power bij me. Glass kan ook niet zonder je smartphone. Voor zaken als internet en GPS is je smartphone nog steeds nodig. Dus ook die raakt steeds sneller leeg. Thuis en op het werk verbindt Glass via Wifi, maar onderweg is een bluetooth verbinding met je Android of iPhone telefoon essentieel. Schakelen tussen Wifi en bluetooth gaat overigens volledig automatisch.

09_smulweb-entree

Vandaag gaan we brainstormen bij onze klant Smulweb. Over nieuwe Android en iOS apps, maar ook de mogelijkheden van Google Glass apps zijn al voorbij gekomen. Er zijn al enkele kook-apps voor Google Glass beschikbaar.

10_smulweb-meeting

Tijdens vergaderingen en brainstorms zie ik veel toegevoegde waarde voor Google Glass. Snel foto’s van notities of volgeschreven whiteboards maken en je creativiteit is direct vastgelegd. Daarnaast kun je via Hangouts snel ruggespraak hebben met collega’s en via Glass de juiste informatie opzoeken.

11_smulweb-exit

We nemen afscheid bij Smulweb na een productieve meeting. In deze foto zie je gelijk een ander nadeel van Glass. De gehele interface is nog op het Amerikaanse systeem afgestemd. Zoals de temperatuur die in dit geval in Fahrenheit wordt weergegeven.

12_music

Google heeft met Google Play Music haar eigen Spotify. Je kunt direct een nummer starten met het commando ‘OK Glass – listen to…’. Zowel namen van nummers als artiesten worden goed herkend. De geluidskwaliteit van een Glass is niet optimaal. Verwacht niet het geluid dat je uit je Bose of Sennheiser headset krijgt. Google Glass werkt via ‘bone conduction’, een techniek die met behulp van trillingen tegen de zijkant van je schedel geluid produceert. Er worden oordopjes bijgeleverd, maar ook die vind ik niet heel erg goed. Het starten van muziek is overigens wel de nummer één toepassing van mijn kinderen. Ze vinden het prachtig dat het direct werkt.

13_bitcoin

Terug op kantoor is het tijd om even wat beeldschermwerk te doen. Dit zijn ook de momenten waarop ik Glass normaal gesproken niet draag. Zeker als ik taken uitvoer (zoals offertes) waarvoor ik volledige concentratie nodig heb. Ik check nog wel even snel de koers van de Bitcoin met het commando ‘OK Glass – Google – Bitcointicker’. Ik heb in december wat Bitcoins gekocht en wordt niet echt vrolijk van de koers die ik zie. Overigens zie je in dit beeld ook dat normale websites niet echt goed werken op Glass. Het is allemaal te druk en te klein. Daarom heeft Google gekozen voor simpele, eenvoudig informatie kaarten in een tijdlijn als user interface concept voor Glass.

14_email

Op weg naar huis scroll ik soms nog even door de timeline heen. In dit geval zie ik een e-mail over deze foto blog. We zijn het eens over de aanpak. Op termijn verwacht ik dat Glass in de auto verboden zal worden. Ik merk dat ik er zeker niet altijd met mijn hoofd bij ben als ik mijn Glass in de auto gebruik. Maar als Glass Explorer probeer ik wel de grenzen op te zoeken. Ook in sommige winkels en musea hebben ze er problemen mee als je Glass draagt. Ik frons dan altijd een beetje mijn wenkbrauwen. Moeten we de hele smartphone discussie weer over gaan doen? Regulatie komt altijd na innovatie, maar innovatie is toch niet te stoppen.

15_cooking

Voor alle situaties waarin je de handen vrij moet hebben, maar waarin je wel informatie tot je wilt nemen is Glass uitermate geschikt. Koken is zo’n situatie. Met een ‘find recipe’ instructie kun je de lekkerste recepten vinden en deze stapsgewijs uitvoeren terwijl je Glass draagt in de keuken. Ik gebruik ook vaak de stopwatch als kookwekker tijdens deze activiteit. In dit geval stond de ‘fish pie’ al voor me klaar omdat mijn vrouw heerlijk kan koken, maar ik vond het recept binnen enkele seconden.

16_running

Ik hou van hardlopen. Maar vandaag is het hondenweer. Google Glass is niet waterdicht, maar kan wel tegen een bui. Ik gebruikte al Runkeeper op de iPhone om mijn trainingen te monitoren. De Strava Run app op Google Glass is erg goed. Tijdens het hardlopen zet ik muziek op en met een hoofdknik kan ik de tussentijden en de afgelegde afstand met Strava oproepen. Glass is licht genoeg zodat je er geen last van hebt tijdens het sporten. Ik denk dat veel topsporters binnenkort profijt gaan hebben van Google Glass om hun prestaties te meten en verbeteren.

17_sports

Na het hardlopen werk ik nog wat, terwijl de televisie op de achtergrond opstaat. Glass laat me updates van de tussenstanden en uitslagen zien van de Nederlandse voetbalcompetitie. Dit soort notificaties zijn uitermate geschikt voor Glass, mits het er niet te veel zijn.

18_netflix

Niet alleen de accu van Google Glass is inmiddels voor de vierde keer leeg. Ook mijn eigen batterij moet hoognodig worden opgeladen. Ik sluit de dag af door in bed nog wat Netflix te kijken op de Smart TV. Ik verwacht niet dat TV op Glass succesvol zal worden. Maar de combinatie met TV is wel interessant. Voor extra achtergrondinformatie bijvoorbeeld of interactie met kijkers.

Tot slot
Gaat Google Glass het helemaal worden? Ik vind de potentie en mogelijkheden enorm, maar er is ook nog veel werk aan de winkel. Smartphones hebben in de afgelopen tien jaar ook een enorme evolutie doorgemaakt om te komen waar ze nu zijn. Maar innovaties gaan steeds sneller en afgaande op de enorme interesse voor wearables zoals Glass denk ik zeker dat ze binnen enkele jaren een stevige positie hebben veroverd. Het is maar beter om je nu al op deze toekomst voor te bereiden.

Foto: Taedc (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

Arno

Leuk artikel met gebruikerservaring!

Olaf Molenaar

Leuk artikel John al lijkt mij de accuduur (4 x opladen op 1 dag) wel een probleem. Zal in de toekomst vast beter worden.

John Kivit

De accuduur is inderdaad nog een probleem. Ik loop daarom ook continu met een usb kabel en mobiele power pack op zak. Maar ik verwacht dat Google dit ook zal oplossen voordat ze met een brede consument introductie komen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond