-

Datacenters moeten groener

Door de explosieve groei van het dataverkeer in de afgelopen jaren, bijvoorbeeld door de opkomst van internethypes, verbruiken datacentra enorm veel energie. Uit onderzoek van Hivos blijkt dat een groot deel van de Nederlandse datacentra nog altijd gevoed wordt door grijze stroom. Bijna de helft van de centra geeft bovendien geen of onvoldoende inzicht in het type stroom dat zij gebruiken. Dat is lastig, voor wie groene hosting belangrijk vindt.

Hivos benaderde 23 datacentra met een vragenlijst over welk type stroom zij gebruiken. Maar liefst tien van deze centra – bijna de helft dus – geven hierover geen of onvoldoende inzicht. En hoewel het gebruik van groene stroom toeneemt, geven slechts 3 van de 23 bedrijven aan dat zij 100 procent duurzame stroom gebruiken, te weten KPN, Evoswitch en Alticom.

Evoswitch maakte onlangs dagen bekend dat het een 3-jarig contract heeft getekend met energieleverancier Nuon voor het leveren van groene stroom waaronder windenergie. De windenergie wordt opgewekt in Nuons windmolenpark in Enkhuizen en zal gebruikt worden voor de colocatie diensten in de Nederlandse markt. Het bedrijf heeft vooral hostingpartijen als klant, maar bijvoorbeeld ook Wikipedia.

Sinds de opening van het eerste datacenter in Haarlem in 2007 gebruikt EvoSwitch Datacenters reeds energie-efficiënte technologieën. Via het contract met Nuon wordt de bron van de windenergie echter ’tastbaar’. Klanten van EvoSwitch die nu meteen al voor 100 procent op windenergie willen overstappen, wordt de optie geboden om dat te doen.

Of ook andere datacenters gebruikmaken van windenergie is niet bekend. Wel dat deel van de datacentra in Nederland inmiddels is overgestapt op groene stroom. Er bestaan echter grote verschillen tussen de groene stroomproducten in Nederland en het effect daarvan op de verlaging van de CO2 uitstoot. De meerderheid van de bedrijven die openheid van zaken geeft, koopt groene stroom in die is opgewekt in het buitenland, voornamelijk afkomstig van lang bestaande waterkrachtcentrales in Scandinavië. Deze manier van energie inkopen zal echter niet leiden tot een reductie van de CO2 uitstoot, omdat er niet wordt geïnvesteerd in nieuwe duurzame opwekking.

“In een sector waar duurzaamheid hoog op de agenda staat, zou je niet verwachten dat er nog datacentra zijn die grijze stroom gebruiken”, zegt Marieke Kragten, projectleider van het Hivos-onderzoek. “De verwachting is dat ondanks efficiëntiemaatregelen in de branche de wereldwijde energiebehoefte van datacentra nagenoeg zal verdubbelen in de komende vijf jaar. Er moet dus echt wat veranderen in deze branche. Het moet groener én transparanter.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond