-

Doorverkoop e-books mag, maar Tom Kabinet moet verkoop staken

De doorverkoop van e-books is legaal, maar website Tom Kabinet mag de verkoop pas hervatten als zij kan aantonen dat zij geen illegale kopieën verkoopt. Daartoe moet het bedrijf opnieuw naar de rechter. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag besloten.

De uitspraak is een gedeeltelijke tegenvaller voor Tom Kabinet. De voorzieningenrechter bepaalde vorig jaar nog dat de website voorlopig door kon gaan met de verkoop van tweedehands elektronische boeken. Nu moeten binnen drie dagen alle e-books waarvan Tom Kabinet niet kan aantonen dat ze legaal zijn, worden verwijderd.

Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) had vorig jaar via kort geding een verbod op de verkoop van tweedehands e-books geëist, omdat inbreuk zou worden gemaakt op de auteursrechten van aangesloten schrijvers het uitgeversverbond. Tom Kabinet verwees naar het zogenoemde UsedSoftarrest dat de verkoop van tweedehands software legaliseert.

Volgens de NUV werd de reikwijdte van dat arrest veel te ruim geïnterpreteerd, maar volgens de rechter viel niet uit te sluiten dat het UsedSoftarrest een ruimere strekking heeft en zich niet beperkt tot de verhandeling van software. Het Hof gaat daarin gedeeltelijk mee. Dat wil zeggen: dat het niet zeker is of de verkoop van e-books ook door dit arrest wordt geraakt.

Tom Kabinet vond onder meer dat de uitgevers behulpzaam moeten zijn bij het treffen van de juiste maatregelen, al dan niet via een ‘notice and take down’ procedure. Het Hof vindt dat de verantwoordelijkheid bij Tom Kabinet zelf ligt. De site is geen neutrale doorverkoper. Tom Kabinet voegt overigens wel zelf een watermerk toe aan e-books die tweedehands worden verkocht, zodat illegale verspreiding kan worden tegengegaan.

Tom Kabinet beraadt zich op het vonnis. Een filter waarmee gecontroleerd wordt of een e-book een legaal watermerk bevat, wordt al sinds vier weken toegepast. ‘In hoeverre vanwege het arrest nadere aanpassingen noodzakelijk en mogelijk zijn om Tom Kabinet in de lucht te kunnen houden wordt onderzocht.’

Voor de uitgevers zijn er grote belangen omdat het e-book makkelijk illegaal kan worden verspreid. Ten opzichte van het vierde kwartaal in 2013 is de e-bookverkoop in ons land toegenomen met 22 procent, inclusief uitleningen via bibliotheek.nl zijn er 94 procent meer transacties (pdf). In heel 2014 werden in totaal 17 procent meer e-books verkocht dan in het jaar ervoor. Van de Bestseller 60 (over heel 2014) is 83 procent van de titels ook als e-book verkrijgbaar.

Deel dit bericht

2 Reacties

Mathijs Koenraadt

Je kunt tweedehands ebook verkoop eenvoudig doen middels een gedecentraliseerde marktplaats, bijv. met de technologie achter Bitcoin en Bittorrent. We leven in 2015. We moeten ons niet meer door overheden en rechtbanken laten vertellen hoe we onze uitgelezen ebooks doorverkopen.

van Deurzen

Ik kan hier heel slecht tegen… Als je iets koopt ben je eigenaar. En als eigenaar mag je zelf bepalen of je iets weer verkoopt. Als ik een “normaal” boek koop, mag ik m gewoon verkopen, dus hier geldt eigenlijk niets anders. Indien er een “licentie-probleem” geldt ivm afdracht aan auteurs etc, dan moet ook direct al het tweedehands papieren boek verkoop direct gestopt worden ivm exact dezelfde sitiatie. En dat gaat niet gebeuren: dus belachelijk dit!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond