-

Eerste indruk: iOS 10

Naar verluidt brengt Apple dit najaar geen echt vernieuwende iPhone op de markt – die komt pas volgend jaar – maar er is in elk geval één troost: het aanstaande iOS 10 maakt veel goed. Niet dat Apple zijn systeemsoftware voor iPads en iPhones volledig overhoop heeft gehaald, maar er is wel veel verbeterd of in elk geval veranderd.

Ter geruststelling: ook iOS 10 geeft nog dezelfde vertrouwde aanblik. Er zijn geen belangrijke nieuwe applicaties toegevoegd, uitgezonderd Home, waarmee je slimme apparaten in huis kunt bedienen. Het is een app die vermoedelijk maar weinig mensen zullen gebruiken, aangezien de keuze aan compatibele apparaten niet voor het oprapen ligt. Het bekendste voorbeeld zijn de Philips Hue lampen. Vermoedelijk zullen veel fabrikanten gewoon hun eigen apps blijven aanbieden, dus het is de vraag of dit echt belangrijk wordt. Op de iPad wordt nog Swift Playgrounds meegeleverd, waarmee kinderen zelf op de iPad leren programmeren.

Nee, de meerwaarde van iOS zit hem in kleine dingen waarvan je je tot voor kort niet realiseerde dat ze beter konden. Neem het snelmenu waarmee je het volume of het helderheid van het scherm kunt aanpassen. Eindelijk zie je dank zij een rood kleurtje of geluid echt uitstaat. Of neem de Wekker. Als je voorheen een eerder aangemaakte tijd wilde selecteren, moest dat aan de hand van een niet bijster handige ‘tijdlijn’. Die tijdlijn is nu weg en je kunt veel beter een eerder ingestelde tijd selecteren of verwijderen. De nieuw toegevoegde functies Bedtijd en Waakmelding zorgen ervoor dat je voldoende uren slaapt.

Even wennen is het activeren van het scherm uit de ruststand. Swipen (vegen naar rechts) is verleden tijd, het scherm gaat gelijk aan wanneer je de iPad of iPhone oppakt. Vegen naar rechts biedt nu toegang tot de al eerder door Apple gelanceerde widgets, maar je moet vervolgens nog wel op de homeknop drukken om toegang tot de iPhone of iPad zelf te krijgen. Wat die widgets betreft: we hebben wel eens mooiere vormgeving van Apple gezien, en helaas hebben ook de notificaties deze vormgeving ondergaan. De witte letters tegen de zwarte achtergrond werkten beter dan wit of blauw of groen (afhankelijk van welke achtergrond is geselecteerd). Aanpassen van de letterkleur blijkt nu nog niet mogelijk.

Wel weer handig: een splitscreen voor Safari, in elk geval voor de iPad, zodat je twee browservensters kunt openen. Je doet dit (dat moet je dan wel toevallig weten) door een tabblad naar de zijkant van het scherm te slepen. Op de grote iPad Pro heb je in Mail en Notities de beschikking over drie kolommen in plaats van twee.

De Nieuwsapp heeft een nieuwe indeling gekregen. Waar voorheen al het nieuws onder elkaar werd gezet, ongeacht de categorie, is nu gekozen voor nieuws per categorie. De Nieuwsapp zal overigens standaard niet op een Nederlandse iPhone en iPad verschijnen, daartoe moet je in landeninstellingen de VS selecteren. Het is nog altijd een van de betere (nauwelijks ontdekte) applicaties van Apple, in elk geval voor nieuwsjunks.

Er zijn ook uitbreidingen die allemaal wat minder imponeren. Het is aardig dat Apple met iMessage (Berichtenapp) de concurrentie aan wil gaan met populaire chatapps dankzij een enorm aanbod van emoji, bubbeleffecten en animaties, maar zolang Apple geen Android-versie uitbrengt van iMessage, blijft de impact hiervan beperkt. Een mooi animatie maken van je foto’s? Leuk, maar je koopt er geen iPhone voor. Songteksten in Apple Music? Idem dito.

Met iOS 10 kan een aantal standaardapps (niet alle) van Apple worden ‘verwijderd’. Niet dat je er veel schijfruimte mee wint, maar ze verdwijnen in elk geval uit zicht. Via de App Store zijn de apps weer te herinstalleren. De hoop dat iPad gebruikers op deze manier zouden kunnen beschikken over de calculator en weerapp van de iPhone is tot nu toe ijdel gebleven.

iOS 10 verschijnt vermoedelijk in september, maar kan nu al worden uitgeprobeerd als publieke bèta. De systeemsoftware is al behoorlijk stabiel te noemen, en we hebben maar weinig haperende apps kunnen ontdekken. Wel waarschuwt iOS steevast voor apps die ‘niet geoptimaliseerd’ zijn voor iOS 10, maar dat bericht zie je maar een keer. De schermanimaties (het openen en sluiten van apps) zijn trouwens behoorlijk sneller geworden, waardoor je al gauw denkt dat je iPhone of iPad een enorme ‘speedboost’ heeft gekregen.

Toegegeven: iOS 10 is zeker geen revolutie. De systeemsoftware heeft een likje verf gekregen, en veel nieuwigheden (die lang niet allemaal zijn genoemd, zie video voor een totaaloverzicht) vallen in de categorie ‘aardig, maar niet essentieel’. Toch valt het oordeel positief uit doordat over algemeen het gebruiksgemak sterk is verbeterd. En daar zouden best nog wat verdere slagen gemaakt kunnen worden. Een persoonlijke wens is dynamische desktop, waarbij de rangschikking van de icoontjes op het scherm wordt bepaald door de gebruiksfrequentie.

Let op: iOS 10 draait niet op iPhone 4s, iPad 2, iPad 3, iPad mini 1, iPod touch 5G.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond