-

Gedragen Kamerleden zich echt zo actief op Twitter?

Onlangs presenteerde Weber Shandwick het onderzoek ‘Twitter en de Tweede Kamer’. Hoewel het onderzoek geen duidelijke conclusie heeft, liet het onderzoek zien dat Tweede Kamerleden zich actief gedragen op sociale media. Of eigenlijk alleen op Twitter. Het onderzoek geeft veel goede statistieken, maar naar mijn smaak mist er wat kwantitatieve data. Laat ik die hier dan toevoegen.

Het onderzoek

In het onderzoek wordt gesteld dat Twitter enorm belangrijk is, voor journalisten én politici. Journalisten weten Kamerleden te vinden, dat is natuurlijk voor Kamerleden een belangrijke stimulans om te blijven Twitteren. Linkse Kamerleden hechten meer waarde aan Twitter dan rechtse Kamerleden. Kamerleden gebruiken het volop (139 van de 150) en voor verschillende doeleinden binnen het politieke werk.

twitter-1

Opvallend is dat 61 procent Twitter belangrijk vindt om in contact te staan met de burger, een enorm hoog aantal voor mensen met een dusdanig drukke baan. Zouden ze echt luisteren?

In gesprek

Ik heb het gedrag van 128 Kamerleden geanalyseerd op Twitter: Kamerleden die in januari of februari minimaal één tweet plaatsten. Samen plaatsten zij zo’n 27.000 tweets. 125 Kamerleden maakten in deze periode zelf content en 117 (!) Kamerleden plaatsten reacties op andere tweets (retweets of tweets naar andere Kamerleden zijn uitgesloten). Het toont aan dat Kamerleden écht luisteren naar de burger. Eigenlijk zelfs meer dan de 61 procent die in het onderzoek werd genoemd.

twitter-2

Kamerleden die in januari / februari de meeste eigen berichten publiceerden (links) en de meeste reacties plaatsten (rechts). Klik op foto voor groter.

Belangrijk om te noemen is dat er in twee maanden tijd 131.000 berichten zijn verstuurd naar een Kamerlid. In totaal verstuurden zij 11.200 reacties (waarvan 1800 naar een ander Kamerlid). Ze reageren dus lang niet op alle berichten, maar dat kun je ook niet verwachten van Kamerleden.

Links / rechts

Het links-rechts-denken is een beetje gevaarlijk in het rapport. Ik weet namelijk niet wat de auteurs hebben bedoeld met een linkse of een rechtse partij. Het grootste ‘probleem’ is de PVV: de PVV wordt waarschijnlijk gezien als een rechtse partij en PVV-Kamerleden zijn significant minder actief op Twitter dan andere partijen. Dit verklaart waarom de ‘rechtse Kamerleden’ niet goed scoren in het onderzoek.

Wát zeggen ze?

In totaal is de online buzz van de Tweede Kamerleden niet aan het stijgen. Het lijkt erop dat de verkiezingsstrijd (negentien maart zijn er verkiezingen) nog moet losbarsten, óf misschien wel helemaal niet gaat losbarsten.

twitter-5

Activiteit van alle Kamerleden in de afgelopen tijd. De piek tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 (en het dal erna) is duidelijk zichtbaar. 

Wat zeggen de Kamerleden nou? Ik heb een tagcloud gemaakt van alle berichten door de oppositie (bovenaan) en van alle berichten door de coalitie (VVD en PvdA) daaronder.

twitter-3-opp

Trending topics van alle tweets verstuurd door oppositie-Kamerleden.

twitter-4-coa

Trending topics van alle tweets verstuurd door coalitie-Kamerleden.

De oppositiepartijen spreken veel over Weekers, het kabinet, de accijnsverhoging, gaswinning en WMO. De coalitiepartijen spreken met name over wetten, campagne, werkbezoeken, gemeenten en nieuwjaarsrecepties. Kortom, wat het lijkt erop dat de coalitie-Kamerleden wat bestuurlijker tweeten.

De overige informatie over het Twittergedrag van de Kamerleden is aldus te vinden in het rapport dat Weber Shandwick heeft gemaakt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond