-

Invloed van biometrie op financiële industrie groeit

De invloed van biometrie zal de komende sterk toenemen. De verwachting is dat vooral de financiële industrie – banken en betalingsverwerkers – daar hun steentje aan bijdragen.

Bedrijven zien in biometrische gegevens – lichamelijke kenmerken – een veilig alternatief voor het wachtwoord. Waar eerder vooral overheden dergelijke kenmerken verzamelden, gebruiken bijvoorbeeld banken vingerafdrukken en stemprofielen voor authenticatie. Eind 2014 introduceerde ING al als een van de eerste bedrijven een update voor de app. De online bankomgeving is sindsdien met alleen de stem te openen.

De markt van biometrie gaat de komende jaren nog een substantiële groei doormaken, dat is de verwachting van onderzoeksbureau ABI Research. Groeipercentages van twaalf tot negentien procent worden voorspeld. Financiële bedrijven gaan grote investeringen doen op dit gebied, met name op het gebied van de vingerafdruk en stem.

Biometrie: eindeloze mogelijkheden

De mogelijkheden lijken eindeloos. Mastercard en International Card Services hebben aangekondigd betalen met een vingerafdruk en zelfs selfie grootschalig uit te rollen. Zo’n 750 Nederlandse kaarthouders hebben gedurende zes maanden lang zo hun aankopen betaald, negen op de tien zegt nu het traditionele wachtwoord in de willen ruilen voor biometrische authenticatie.

Volgens Brits onderzoek heeft de consument in ieder geval veel vertrouwen in de technologie. 61 procent gelooft dat biometrische authenticatie net zo veilig of zelfs veiliger is dan bestaande wachtwoorden of pincodes. 81 procent zou bovendien weleens frustratie ervaren in de ‘digital journey’ van een financieel bedrijf. De optelsom lijkt snel gemaakt.

De eerste bank die dan ook volledig overstapt op biometrische beveiliging is opgestaan. De nieuwe Britse bank Atom zal later dit jaar gelanceerd worden en alleen met gezichts- en stemherkenning werken. De bank zegt zelf dat Britten negentien verschillende wachtwoorden hebben en een derde daarvan onveilig is. Met deze nieuwe beveiligingsmethode hoopt het bedrijf vooral klanten aan te spreken die zich zorgen maken over hun cyberveiligheid.

In andere landen bereidt men zich alvast voor op de volgende stap. In aanloop naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo heeft de Japanse regering aangekondigd een betaalsysteem te introduceren dat geheel draait op deze beveiligingsmethode. Volgens The Japan News is het systeem vooral bedoeld voor toeristen. Die kunnen dan op het vliegveld hun creditcardgegevens en biometrische data achterlaten en in winkels, restaurants en hotels met slechts een vingerafdruk betalen.

De Amerikaanse Chase bank hoopt de geldautomaten op deze manier zelfs volledig ‘kaartvrij’ te maken. De bedoeling is dat de klant straks zijn smartphone bij de NFC-lezer van de geldautomaat houdt en zich via de vingerafdruklezer op dat apparaat identificeert. Het eerste experiment loopt hier inmiddels voor.

Gaat dit tot problemen leiden?

Hoewel biometrische gegevens vooral worden ingezet om de veiligheid te vergroten, zijn er ook terechte zorgen, zegt ABI Research. De onderzoekers brengen nog maar eens een hack in herinnering bij een Amerikaanse overheidsinstantie. Hierdoor lagen afgelopen najaar de vingerafdrukken van 5,6 miljoen ambtenaren op straat. Onderzoeker Pavlakis denkt dat dit een voorbode kan zijn voor een ‘turbulente periode’.

Ook in Nederland zijn er de nodige zorgen. Fijn dat steeds meer bedrijven het inloggen makkelijker maken, maar straks zijn de lichamelijke en unieke kenmerken in talloze databanken opgeslagen. Max Snijder, bekend biometrieadviseur, pleit daarom al langere tijd voor een vorm van biometrisch portretrecht.

‘Leg vast wat bedrijven wel en niet mogen doen met die gegevens. Het wordt steeds belangrijker om het gebruik van data te begrenzen en beschermen. Het portretrecht is daar een goed voorbeeld van: je kunt niet altijd voorkomen dat er een foto van je wordt gemaakt. Maar er zijn wel regels die bepalen hoe die foto mag worden gebruikt.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Patrick

Wanneer ze gewoon werken zoals Apples Touch ID, dan slaan bedrijven niet je gegevens op maar krijgen deze een TRUE of FALSE terug van het systeem. Apple zelf krijg ook nooit de vingerafdruk deze wordt namelijk in de hardware opgeslagen. Lijkt me dat je hiermee ‘het grootste probleem’ al hebt opgelost

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond