-

Liverpool heeft eigen munt op basis van mobiele portemonnee

De Britse stad Liverpool beschikt sinds kort over een eigen lokale munteenheid. De munt is op de markt gebracht door de Israëlische startup Colu. Een bedrijf dat een wallet-techniek heeft ontwikkeld op basis van blockchain.

Het idee is vrij simpel: gebruikers van de Colu-app kunnen voortaan betalen met de lokaal geaccepteerde LLP-munt. De Liverpool Local Pound. De muntwaarde is gekoppeld aan de officiële pond, melden diverse media. Eén LLP staat dus gelijk aan één pond. Gebruikers die zich aanmelden krijgen als welkomstgeschenk vijf LLP’s gratis, is het geld op dan is de inhoud van de portemonnee door middel van de creditcard weer aan te vullen.

Opmerkelijk is natuurlijk dat de munteenheid alleen bij lokale ondernemers uit Liverpool is uit te geven. Colu werkt hiervoor samen met een lokale ondernemersvereniging. Die zorgt voor voldoende betaalpunten. Volgens de Britse krant The Telegraph heeft Colu al zo’n drieduizend inwoners van de stad weten te interesseren voor de mobiele portemonnee. Iedere tien minuten betaalt er wel iemand met de app. Worden de groenten ermee afgerekend bij de groenteboer dan zorgt de app ervoor dat het geld van de ene gebruiker naar de ander wordt overgemaakt.

Ondersteuning lokale gemeenschap

Maar waarom vindt men zo’n mobiele portemonnee interessant? Volgens Amos Meiri, CEO van Colu, krijgen gebruikers meer waar voor hun geld. Met de data die Colu verzamelt kunnen ondernemers namelijk makkelijk aanbiedingen en kortingen introduceren die alleen geldig zijn voor lokale inwoners. Een vaste klant van de slager zou bijvoorbeeld een persoonlijk aanbod kunnen verwachten van de restauranteigenaar: die kent uit de data iemands voorkeursgerecht.

Daarnaast speelt de app heel erg in op de wens om vooral de lokale gemeenschap te ondersteunen. Volgens The Telegraph blijkt in ieder geval uit onderzoek dat geld dat bij een onafhankelijke onderneming wordt uitgegeven tot wel drie keer langer in de lokale economie verblijft. Colu versterkt dit effect nog eens door een fee van vijf procent te rekenen als een gebruiker zijn LLP’s weer om wil wisselen in ponden.

De CEO denkt zo binnen een gemeenschap bepaald gedrag te kunnen stimuleren. ‘Naast uitgeven gaat het ook om verdienen’: het recyclen van materiaal of het verrichten van vrijwilligerswerk zou bij aangesloten partners weer tot ‘salaris’ kunnen leiden.

Nieuw is het idee van een lokale digitale munteenheid overigens niet. ‘Commercie is in de kern een lokaal fenomeen’, zei Mastercards CIO eerder. Theoretisch gezien is er met de beschikbare techniek voor iedere stad of andersoortige community een aparte wallet of zoals in dit geval een lokale munteenheid te bedenken. Een betaalapp die wel overal bruikbaar is, maar aangepast is aan de lokale nuances en voorkeuren.

Na een eerder project in Brazilië zegt de Israëlische startup zich nu te willen richten op de Britse markt. Met name jongere Britten zouden openstaan voor betalen met mobiele portemonnees. 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond