-

Mondiaal grote verschillen in wetgeving spam

Spam is wereldwijd nog altijd een groot probleem. Tegelijkertijd is er helaas nog geen mondiale aanpak. Enkel op nationaal niveau introduceerden overheden de afgelopen jaren wet- en regelgeving om consumenten te beschermen tegen deze hinderlijke vorm van communicatie. Anno 2016 heeft dat geleid tot grote verschillen tussen landen, zelfs binnen Europa. Ben je als marketeer binnen een internationale omgeving hiervan op de hoogte?

Al in 1978 mailde Gary Thuerk zonder toestemming 393 contacten een commerciële ‘massaboodschap’. Terwijl tot op dat moment gangbaar was om 1 op 1 te e-mailen, Thuerk stuurde zijn aanbod echter naar iedereen met aan de Amerikaanse westkust een e-mailadres. In die tijd was dat ‘not done’.

Thuerk wordt door die actie nog altijd als de grondlegger van de spam gezien. De Amerikaan had toen echter nooit kunnen vermoeden dat er in 2011 maar liefst 7 triljoen (7.000.000.000.000.000.000 !) spam e-mails zouden worden verstuurd. Dit aantal is de afgelopen jaren alleen nog maar opgelopen. Hoewel Thuerk dus al in 1978 onaangekondigd commerciële e-mail stuurde en dit door internetgebruikers al snel tot spam werd genoemd (met dank aan Monty Python), kwamen overheden pas enkele jaren geleden over de brug met wet- en regelgeving.

In de Verenigde Staten werd op 16 december 2003 de CAN-SPAM wet bekrachtigd door president George W. Bush. Twee maanden later werd de eerste verdachte gearresteerd wegens overtreding van diezelfde wet.

Grote verschillen per land

Inmiddels is er steeds meer wettelijk toezicht op het versturen van commerciële e-mailberichten. Toch zijn er op dit gebied per land nog grote verschillen. Iets wat in het ene land gangbaar is kan in een ander land juist de wet overtreden. In de meeste landen staat vast dat je toestemming van de consument moet hebben om te e-mailen. In de Verenigde Staten mag je echter ongevraagd een commerciele boodschap sturen zolang een consument zich op elk gewenst moment kan uitschrijven. Terwijl de Canadese Anti Spam Law (CASL) niet alleen geldt voor partijen die vanuit Canada verzenden, maar voor alle bedrijven van toepassing is die e-mails versturen naar Canadese consumenten.

Ook binnen Europa zijn er grote verschillen. Een slechte interpretatie kan leiden tot hoge boetes. Voor Litmus was het aanleiding om in samenwerking met nationale branche-organisaties, zoals ook onze eigen DDMA, de wet- en regelgeving wereldwijd onder de loep te noemen en de verschillen in kaart te brengen. Het onderzoek heeft geresulteerd in ondertaande infographic. Een must voor elke marketeer in een internationale organisatie!

De infographic is in meerdere talen beschikbaar, waaronder het Nederlands en Engels. Litmus heeft de infographic daarnaast ook volledig uitgeschreven (Engels) inclusief wat meer duiding.

infographic spam wet- en regelgeving wereldwijd - Litmus

*) Dit artikel is tevens gepubliceerd op de website van Yourzine.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond