-

Wat zijn de voor- en nadelen van clouddiensten?

Clouddiensten zien we steeds meer in de zakelijke omgeving opduiken. Dat is geen verrassing gezien de vele voordelen. Maar als je naar het lijstje met nadelen kijkt, is het eveneens begrijpelijk dat veel bedrijven nog even de kat uit de boom kijken. Goed advies, gebaseerd op een volledige inventarisatie van de wensen en eisen kan hierbij helpen. Wij zetten een aantal voor- en nadelen van clouddiensten op een rij.

Voordelen van clouddiensten

Plaats- en tijdonafhankelijk werken
Je medewerkers kunnen werken waar en wanneer ze maar willen. Of dat nu op kantoor is, op een flexplek of vanuit huis. Je bent eveneens niet meer gebonden aan de openingstijden van de winkel of het bedrijf. Via een internetverbinding kun je altijd en overal bij je documenten. MKBWerkplek Online is een dienst die plaats- en tijdonafhankelijk werken mogelijk maakt.

Lagere investeringen
In plaats van te investeren in eigen servers met onderhoudscontract, personeel en updates, kun je het bij een cloudleverancier afnemen. Omdat deze leverancier een schaalvoordeel heeft, zijn de kosten veelal lager dan alles zelf te doen. Tevens betaal je vaak voor het werkelijke gebruik van de dienst en niet voor ongebruikte capaciteit. Dit kan zorgen voor lagere investeringen vooraf.

Minder technische kennis nodig
Als bedrijf heb je niet altijd alle technische kennis in huis voor updates of bij calamiteiten. Dit koop je in bij een specialist zoals een systeembeheerder. Door het gebruik van clouddiensten hoeft de beheerder minder aandacht te besteden aan de techniek en kan zich meer bezighouden met het leveren van toegevoegde waarde van de dienst voor het bedrijf.

Online samenwerken
Projectteams kunnen via clouddiensten handig samenwerken in documenten die in de cloud staan. Als je bedrijf geen clouddiensten gebruikt is het vaak gemeengoed om documenten op en neer te sturen via email naar projectleden. Dit betekent dat maar één persoon in zijn kopie van het document werkt én dat er een veelvoud aan versies en veranderingen ontstaat. Met een clouddienst kunnen meerdere medewerkers gelijktijdig in een document werken en vaak nog met elkaar chatten rondom het document terwijl men aan de veranderingen werkt. Dit maakt de samenwerking sterker en zorgt voor een betere efficiency in documentbeheer.

Flexibiliteit
Als je bedrijf groeit kan een clouddienst met je meegroeien. Extra abonnementen zijn direct aan te schaffen en te gebruiken door nieuwe medewerkers. Zowel bij een plotse groei als daling in vraag kun je met clouddiensten beter werken dan met het traditionele server- en licentiemodel.

Milieuvriendelijk
Door gebruik te maken van clouddiensten gebruik je alleen de serverruimte die je nodig hebt. Dit zorgt voor een betere CO2 voetafdruk. Gebruik van clouddiensten zorgt voor minder energieverbruik dan eigen servers.

Nadelen van clouddiensten

Gebrek aan standaarden
Er zijn nog niet veel standaarden geformuleerd voor het gebruik van documenten en data in de cloud. Migratie van de ene dienst naar de andere dienst kan voor hoofdbrekens zorgen en resulteren in dataverlies.

Veiligheid
De data opslag ligt buiten je organisatie. Dit is niet altijd wenselijk óf het zorgt voor een nieuwe discussie in de organisatie wat wel en niet in de cloud wordt opgeslagen.

Juridische impact
Veel clouddiensten zijn in Amerikaanse handen. Dat betekent dat je data op Amerikaans grondgebied staat en daardoor onder de wetgeving van de USA valt. Deze zit anders in elkaar dan de Nederlandse en Europese wetgeving.

Maatwerk versus standaard oplossingen
Veel clouddiensten zijn standaard oplossingen: One size fits all. Dit is niet voor elke organisatie wenselijk, zowel op het gebied van functionaliteit als voor service level agreements.

Online werken
Bij gebruik van clouddiensten ben je meer afhankelijk van goede internetverbindingen. Dit is een extra aandachtspunt en mogelijke investering voor je bedrijf en medewerkers. Denk aan gebruik van tablets en smartphones om de data onderweg te benaderen.

Faillissement
Je kunt zelf failliet gaan of je clouddienstverlener houdt er mee op. Wat betekent dit voor de toegang tot je data bijvoorbeeld bij geschillen over betalingen of plotselinge afsluiting? Wederom een vraagstuk om over na te denken bij de keuze van een cloudprovider.

Conclusie
Met de enorme groei aan clouddiensten en steeds meer technische mogelijkheden via webbrowsers stijgt het aantal diensten die in de cloud beschikbaar zijn. Bovenstaande lijst met voordelen en nadelen zijn wellicht niet altijd bruikbaar voor elke dienst maar geven wel een overzicht van aandachtspunten in het keuzeproces. Tijdens de campagne Cloud in de Praktijk volgen we een aantal ondernemers die de reis maken om over te stappen op clouddiensten. Hier hebben we tevens aandacht voor de inventarisatiefase en het keuzeproces van de ondernemer.


Dit artikel komt tot stand in samenwerking met KPN&Co, het zakelijk blog waar op een praktische manier inzicht gegeven wordt over hoe de technologie van vandaag ondernemers kan helpen beter te ondernemen. Wil je meer weten over ondernemen in de cloud? Download dan het gratis ebook “Ondernemen in de cloud”.


Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond