-

Onderzoek: Nederlandse patiënten willen zorg online regelen

Patiënten willen handige online toepassingen om hun zorg te regelen. Zij zien voordelen in het opzoeken van informatie over zorg en gezondheid op het internet. Ook willen zij via het internet recepten aanvragen, een afspraak maken met de dokter, of de zorgverlener een e-mail sturen met een vraag. Dit blijkt uit de eHealth-monitor 2015. Het onderzoek, dat door Nictiz en het NIVEL is uitgevoerd, werd vorige week tijdens het Mobile Healthcare congres aangeboden aan minister Schippers.  

Nederlandse zorgverleners zijn druk in de weer met eHealth. Artsen gaan zich het komende jaar onder andere inspannen voor het elektronisch uitwisselen van informatie en voor de mogelijkheid om online afspraken te maken.

Het zelf online bijhouden van gegevens over je gezondheid lijkt in elk geval aan populariteit te winnen, al is het nog niet onder grote groepen.

Wel blijkt uit het onderzoek dat bijna een vijfde van de Nederlanders zijn lichamelijke activiteit bijhoudt met bijvoorbeeld een stappenteller of een app op de telefoon. Meer dan een derde van de huisartsen, ruim de helft van de medisch specialisten en twee derde van de psychiaters gaf aan dat in hun praktijk of zorginstelling in het afgelopen jaar een eHealth-proef is gehouden.

Onder verpleegkundigen steeg het gebruik van internet en apps om bijvoorbeeld informatie op te zoeken of om patiënten informatie te laten zien. Vooral het gebruik van beeldbellen en medicijndispensers onder verpleegkundigen in de care nam toe. Hier was sprake van bijna een verdubbeling.

Hoewel patiënten veel interesse hebben in online mogelijkheden, zijn ze zich net als in vorige jaren nog niet goed bewust van de mogelijkheden die al worden geboden door hun eigen huisarts en ziekenhuis. Meer voorlichting over wat de huisarts aanbiedt, kan de patiënt hier meer inzicht in geven, stellen de onderzoekers.

Er zijn voor artsen ook uitdagingen als het gaat om het gebruik van eHealth in hun werk. Zo is het nog lastig om patiëntinformatie buiten de eigen praktijk of zorginstelling uit te wisselen. Ook is de technische koppeling tussen een online dienst en het eigen informatiesysteem vaak moeilijk voor elkaar te krijgen. Daarnaast zijn er volgens artsen niet genoeg financiële vergoedingen voor de tijd die nodig is om een eHealth-dienst te ontwikkelen.

Artsen verschillen onderling ook nogh van mening over de vraag of patiënten elektronisch inzage moeten krijgen in hun medische dossier. Ongeveer twee op de vijf huisartsen en medisch specialisten vindt dit gewenst en bijna de helft van de huisartsen en medisch specialisten vindt dit ongewenst.

De eHealth-monitor, op initiatief van minister Schippers (VWS) uitgevoerd door Nictiz en het NIVEL, geeft over de jaren 2013, 2014 en 2015 inzicht in de ontwikkeling van en het gebruik van eHealth in Nederland. Het deel van het onderzoek dat is uitgevoerd onder zorggebruikers is representatief voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Dit jaar is het onderzoek ingedeeld in zeven thema’s: de potentiële meerwaarde van eHealth, gemak en service voor zorggebruikers, zelfmanagement en online behandeling, zorg en ondersteuning thuis, het ontsluiten van medische gegevens voor de patiënt, dossiervoering voor zorgverleners en informatie-uitwisseling tussen zorgverleners.

Deel dit bericht

2 Reacties

Marleen

Mijn klanten doen dat allang via Libersy. Begrijp niet waarom dit nog niet overal kan.

Adriaan

Volgens mij snappen steeds meer zorginstellingen dat het nodig is, maar wordt er nog enorm gestoeid met de oplossing. Het gaat dan niet alleen om inzage in patientendossier. Bij mijn huisarts moet ik eerst een gigantisch proces door voor dat ik online een afspraak kan regelen, aanmelden, verrifieren, dag wachten. Dus dan is bellen sneller, maar als ik dat doe loop je ook tegen allerlei ergernissen aan zoals; dat kan alleen overdag, je staat in de wacht, beperkte keuze in tijden, etc. Daarnaast krijg ik dan geen bevestiging of herinnering per email.

Bij mijn mondhygieniste moest ze zelf achter de balie zitten aan de telefoon omdat ze onderbezet waren. Daardoor liep ze gigantisch uit haar planning. Er is nog veel te halen…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond