-

Productweergave als ‘experience’: 3D als voorbeeld

Een productpagina herken je uit duizenden. Links een afbeelding, rechts de prijs en wat regels productomschrijving. Kan dat ook anders? Ja. Een expert over wat hij vernieuwende productweergave vindt.

Het te verkopen item is simpelweg een horloge. Het merendeel van de winkels kiest er dan voor één overzichtsfoto en enkele detailbeelden te tonen. Davey Visser – projectmanager e-commerce bij Redkiwi – laat zien dat je ook voor mooi en virtueel kunt gaan. ‘C4Real is een bedrijf dat zulke productpresentaties maakt’, vertelt Visser. Het bedrijf houdt zich bezig met (interactieve) 3D weergave en Virtual Reality.

De in 3D uitgevoerde ’exploded view’ is bijvoorbeeld een toepassing waarvoor bedrijven vaker zullen kiezen. Als voorbeeld haalt Visser een demo van een horloge aan. Goed aan de weergave is de geboden configurator. Zo kan er live worden gespeeld met het materiaal van de behuizing en horlogeband. Als deeloptie kan de bezoeker vervolgens experimenteren met de kleuren.

‘Het is vooral heel erg interactief. Je daagt de bezoeker uit om te spelen met je product en om op deze speelse wijze te kíezen voor je product’, legt hij uit. Iemand die al weet waar hij naar zoekt zal dit snel doorlopen, maar de zwevende bezoeker kun je op deze manier betrekken en over de streep trekken. Je toont immers aan dat een item aan ieder zijn wensen voldoet.

3d jun.-20-2016 11-06-55

Naast dat je een horloge zelf bij elkaar kunt klikken en configureren, geeft de keuze voor 3D ook veel mogelijkheden voor de weergave. ‘Je leert het horloge letterlijk van binnen en buiten kennen.’ Als bezoeker kun je een item vanuit alle hoeken bekijken en past de productomschrijving zich automatisch aan, aan wat er in beeld is. De zogenaamde ‘exploded view’ geeft een compleet overzicht van de onderdelen, functies en gebruikte materialen.

‘Deze vorm van productpresentatie is op eindeloos veel manieren toe te passen. Horloges, sieraden, cosmetica, auto’s, kleding, speelgoed en zelfs wijnen. Denk je wat buiten de gebaande paden dan zou je dit bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor parfum. Je laat in eerste instantie het flesje parfum zien, in een ‘exploded view’ toon je vervolgens afbeeldingen en informatie over de ingrediënten die voor de kenmerken van de geur zorgen. Ik zie eindeloos veel toepassingsmogelijkheden. Met een beetje creatief inzicht is het te gebruiken in iedere shop en zelfs site.’

Schermafbeelding 2016-06-20 om 11.31.27

Aan de keuze voor dergelijke weergave zitten uiteraard wat haken en ogen, zegt ook Visser. ‘Je zal echt een zeer goede fotograaf of productdesigner in de arm moeten nemen. Die moet zorgen voor heel wat foto’s van hoge kwaliteit of het product in een vector laten uitwerken.’ Verder is de kans groot dat de laadtijd van pagina’s toeneemt. ‘Een website gebruikt hiervoor wel wat meer resources dan normaal. Het is verstandig om de bezoeker hierover te informeren. Bijvoorbeeld met een bericht ‘Uw horloge wordt nu samengesteld’, een laadbalkje of een iets vertraagde ‘fade-in’ van het horloge.’

Hij wijst er verder op dat de bouw van een webwinkel hierdoor wel wat complexer wordt. Ontwikkelaars gebruiken andere code en de ontwikkeltijd neemt wat toe. Maar dan heb je uiteindelijk wel iets: een weergave die volledig past in de ‘experience’ economie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond