-

Splitsing Google door EU lijkt niet erg realistisch

De EU wil nieuwe wetgeving introduceren om Google te dwingen zijn zoekmachine activiteiten los te trekken van andere internetdiensten. Het Europees Parlement zou de groeiende dominantie van Amerikaanse internetbedrijven zoals Google willen inperken. Het lijkt geen realistisch voorstel.

Voor alle duidelijkheid: Formeel is nog niets in die richting voorgesteld. De Financial Times citeerde vrijdag een uitgelekte conceptmotie van Andreas Schwab (EVP), waarin een dergelijke splitsing als mogelijkheid wordt geopperd. De motie, waarin Google niet met naam en toenaam wordt genoemd, wordt mogelijk donderdag ingediend.

Volgens de FT zou een resolutie voor opsplitsing in elk geval de steun hebben van de belangrijkste politieke partijen, de socialisten en de Europese Volkspartij (EVP) van christendemocratische en conservatieve partijen.

Het Europees Parlement vindt al langer dan Google zijn monopolie misbruikt door bijvoorbeeld eigen producten Google Maps en Google Shopping bovenaan de zoekresultaten te plaatsen. In februari heeft Google beterschap beloofd, maar in de ogen van Europarlementariërs zijn te weinig concrete stappen gezet. Europa maakt zich ook zorgen over de dominantie van Android, aangezien ook die wordt geleverd met alle diensten van Google.

Het punt is: de EU heeft niet de juridische middelen om een afsplitsing af te dwingen. Het kan wel een motie aannemen, maar daaruit vloeien geen verplichtingen voort. En het zou ook niet erg realistisch zijn. Google leunt volledig op advertentie-inkomsten uit zoekresultaten. Het vormt ook de basis van andere internetdiensten zoals Google Maps.

Daarnaast heeft Google juist gezorgd voor concurrentie in een markt die tot voor enkele jaren geleden voor Microsoft werd gedomineerd. Concurrentie die alleen mogelijk werd doordat het bedrijf inkomsten heeft uit zoekadvertenties. Het ontbundelen van diensten zou ertoe kunnen leiden dat een belangrijke financieringsbron voor de ontwikkeling van Android en Chrome OS wegvalt.

Zelfs Android licenties voorzien niet in de verplichte afname van Googles internetdiensten. De meeste fabrikanten kiezen voor die mogelijkheid om gebruikers toegang te geven tot Google Play. Het weerhoudt bedrijven zoals Samsung er niet van om  eigen appwinkels in te richten of concurrerende systeemsoftware (Tizen) te ontwikkelen.

Met de bestuurlijke wisseling van de macht in Brussel moet wel rekening worden gehouden met een hardere opstelling van de EU. De nieuwe Eurocommissaris Günther Oettinger, de opvolger van Neelie Kroes, heeft onlangs gezegd dat er een einde moet komen aan de dominantie van Google. Oud-minister van economische zaken Margrethe Vestager, de nieuwe Mededingingscommissaris, sloot verdere stappen niet uit.

Het lijkt vooral wappergekletter. Eerdere pogingen van de EU, in de jaren negentig, om Microsoft op te splitsen zijn ook al eens mislukt. Uiteindelijk moest Microsoft alleen maar zorgen dat consumenten op Windows de keuze hadden uit meerdere browsers. Anno 2014 is de de dominantie van Internet Explorer al helemaal geen discussiepunt meer, grotendeels dankzij Google.

Google zal echter wel water bij de wijn moeten doen om iedere twijfel over oneerlijke concurrentie weg te nemen. Er dreigt nog steeds een boete van 6 miljard dollar omdat het bedrijf maar geen duidelijke toezeggingen wil doen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond