-

Utopia meest besproken tv-programma op Twitter

Maurice Wijnen bedankte gisteren alle tweeps voor een heerlijk seizoen Boer Zoekt Vrouw op Twitter, maar hoe heerlijk was het BZV-seizoen eigenlijk? Naast Boer Zoekt Vrouw gebeurde er afgelopen maand veel meer in het televisielandschap: met veel bombarie werd Utopia gelanceerd, de rentree van Wie is de Mol? was een feit en De Wereld Draait Door verhuisde naar Nederland 1. Tijd voor een analyse wat er in de maand januari via Twitter gebeurde rondom de televisieprogramma’s.

Meest betwitterde programma’s
Om meteen met de deur in huis te vallen: Utopia was in januari het meest besproken televisieprogramma op Twitter. Vorig jaar was dat nog Goede Tijden, Slechte Tijden, maar in dit kalenderjaar wint Utopia het vooralsnog van GTST. De drie meest besproken dagelijkse tv-programma’s waren Utopia, GTST en DWDD (GTST en DWDD worden alleen doordeweeks uitgezonden). Dit is de online buzz per dag in de afgelopen maand:
tvprogs1

Zoals de bovenstaande grafiek laat zien werd Utopia (blauwe lijn) in de eerste weken veruit het meest besproken op Twitter. Op 24 januari begon het offensief van GTST door een homohuwelijk uit te zenden. Sindsdien is GTST (groene lijn) weer het meest besproken tv-programma. Het uitzenden van het homohuwelijk lijkt daarmee een slimme zet van GTST. Ik ben benieuwd of Utopia GTST nog inhaalt qua online buzz. Bij DWDD zie ik, ondanks een toegenomen kijkcijferaantal, geen toegenomen online buzz: deze blijft ongeveer gelijk.

Overigens is de piek op dag één bij Utopia erg opvallend. Op sociale media wordt flink gespeculeerd over de oorzaak; in combinatie met Utopia heeft men het vaak over betaalde tweets. Op dag één spraken namelijk enorm veel BN’ers over het nieuwe televisieprogramma. Dat is zichtbaar als ik alle tweeps sorteer op aantal volgers (zie hierboven).
tvprogs6

In de dagen daarna was dit duidelijk minder. Uiteraard zorgde die terugval juist voor de nodige twijfel onder andere tweeps.

De volgende statistieken tonen aan dat mensen over het algemeen iets negatiever zijn over Utopia dan over DWDD en GTST. Ongetwijfeld heeft dit ook voor een groot deel te maken met de commotie die er is geweest rondom de vertrokken bewoners.
tvprogs2

Programma’s die wekelijks op tv zijn
De meest besproken programma’s die in januari wekelijks op televisie waren zijn Wie is de Mol?, Boer Zoekt Vrouw en The Voice Kids.
tvprogs3

Opvallend is dat Wie is de Mol? – in januari vijf keer uitgezonden – meer wordt betwitterd dan de dagelijks tv-programma’s DWDD en GTST. Ik heb echter niet alleen positief nieuws te melden over Wie is de Mol?. Er werd in de eerste vijf afleveringen maar iets meer dan de helft getweet ten opzichte van vorig seizoen in de eerste vijf afleveringen. Overigens is deze lijn bij Boer Zoekt Vrouw nog extremer: daar nam het Twittervolume dit seizoen met 63 procent af. De kijkcijfers namen slechts met zes procent af. Zo’n afname is overigens lang niet bij alle onderwerpen het geval, maar het lijkt er wel op dat we minder tweeten over televisieprogramma’s.

Het sentiment van de wekelijkse televisieprogramma’s is stukken positiever dan bij de dagelijkse programma’s. Bij The Voice Kids is het sentiment helemaal positief. Zou dat komen door het type programma of door het publiek dat minder kritisch is?
tvprogs4

Wie praten erover?
Tot slot kijk ik naar de auteurs die over de zes tv-programma’s praten. Zichtbaar is dat The Voice Kids en GTST typische vrouwenprogramma’s zijn. Over Wie is de Mol? en Boer Zoekt Vrouw praten ook meer vrouwen, maar hier is het verschil minder extreem. Over Utopia praten iets meer mannen en bij De Wereld Draait Door is dit verschil nog groter.
tvprogs5

We zien in dit overzicht ook dat de meeste auteurs praten over Wie is de Mol?. Dit zijn er meer dan over de programma’s die dagelijks op televisie zijn. Het ‘minst trouw’ zijn de tweeps van The Voice Kids: zij versturen gemiddeld nog geen twee tweets over het programma.

Al met al een zeer boeiende eerste tv-maand, ook op social media. Ik ben zeer benieuwd hoe dit zich ontwikkelt verderop in dit jaar. De komende maand zal echter vermoedelijk vooral in het teken staan van Sotsji. Analyses over Sotsji vind je hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond