-

Vooruitblik Apple WWDC: multitasken op iPad?

Op 8 juni begint weer de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple, meestal het moment waarop het Amerikaanse bedrijf de volgende versies van zijn systeemsoftware introduceert. De geruchtenmolen draait als vanouds weer op volle toeren: wordt Apple TV opengesteld voor ontwikkelaars en gaan we op de iPad dan eindelijk multitasken?

Apple doet het dit jaar rustiger aan, als we de laatste geruchten mogen geloven. Voor dit najaar – volgens de jongste geruchten al augustus – staan alleen iets snellere versies van de iPhone 6 op het programma en ook iOS 9 (alias Monarch) belooft hooguit enkele veranderingen onder de motorkap, een nieuw fontje en een Home app daargelaten. De volgende versie van MacOS X krijgt hooguit een iOS-achtig regelpaneel, en ook hier zitten de belangrijkste veranderingen diep verscholen in de systeemsoftware zelf.

Apple zal in elk geval zo goed als zeker zijn nieuwe muziekdienst – de opvolger van Beats – lanceren. De speler daarvoor zit immers al in de eerstvolgende versie van iOS (8.4). Het belangrijkste nieuws is wellicht dat Apple TV wordt opengesteld voor ontwikkelaars, zodat die eigen apps kunnen schrijven.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

iOS 9
iOS 9 krijgt naar verluidt een nieuwe app genaamd Home om allerlei apparaten aan te sturen, zoals slimme thermostaten en garagedeuren. Home is gebaseerd op de HomeKit ontwikkelaarsomgeving die Apple vorig jaar al introduceerde. Met die app kun je HomeKit apparaten in je omgeving traceren, maar ook Apple TV gebruiken om apparaten aan te sluiten. Mogelijk wordt een vroege versie van Home gedemonstreerd, want die schijnt nog niet af te zijn.

Een nieuwe WiFi-functie laat tablets en smartphones automatisch verbinden met ‘vertrouwelijke netwerken’, bijvoorbeeld die voor je werk. Voor openbare netwerken wil Apple naar verluidt zwaardere versleuteling gaan gebruiken.

Om iPhones, iPads en Macs te beschermen tegen malware of diefstal van gegevens, worden flinke veranderingen doorgevoerd op kernelniveau. Zelfs toegewezen beheerders (Administrators) krijgen daarmee geen toegang meer tot beschermde bestanden. Deze Rootless optie kan op Macs worden uitgeschakeld, maar niet op de mobiele apparaten. Misschien betekent dat ook het einde van het jailbreaken, waarvoor hackers de toegang tot de ‘root’ nodig hebben.

Het synchroniseren van Apples eigen apps via een zogenoemde IMAP server – denk aan Mail, Notities en Herinneringen – wordt daarnaast extra versleuteld door het verkeer om te leiden via iCloud.

Er wordt ook gespeculeerd over een nieuwe functie op iPads, die al langer gewenst is: die van het multitasken. Multitasken stond al voor iOS 8 op het programma, maar is er alsnog uitgehaald. Multitasken wil zeggen dat je twee apps naast elkaar kunt laten draaien via een gespleten scherm. Dat is nu niet mogelijk. Op iOS kun je alleen snel schakelen tussen apps. Overigens kan multitasken ook niet op Android, maar wel op Windows tablets.

Daarnaast zou Apple ook het gebruik van meerdere accounts willen ondersteunen, zodat een gezin van dezelfde iPad gebruik kan maken. Of Apple die mogelijkheden ook echt volgende maand laat zien is nog onzeker.

Goed nieuws is dat iOS dusdanig wordt geoptimaliseerd dat de software ook is te installeren op oudere iPhones als iPhone 4S en de eerste generatie iPad mini. Verder worden bestanden die met Swift zijn geschreven kleiner omdat Apple enkele noodzakelijke codebibliotheken in het besturingssysteem zelf zet.

MacOS X 10.11 (Gala)

De software voor MacBooks en iMacs wordt grotendeels een ‘onderhoudsversie’, met nauwelijks nieuwe functies. Vergelijkbaar met Snow Leopard enkele jaren geleden. De enige opvallende nieuwigheid wordt een iOS-achtig regelpaneel dat aan de linkerzijde van het scherm naar voren kan schuiven. Apple had dat paneel al eerder willen introduceren.

Apple TV

Apple heeft zijn plannen voor een eigen volwaardige Ultra HD televisie vorig jaar laten vallen, maar gaat wel gewoon verder met Apple TV. Dit najaar moet er een nieuwe versie komen. In een nieuw ontwerp en met een nieuwe drukgevoelige afstandsbediening. De belangrijkste verandering wordt het OS, dat mogelijk wordt opengesteld voor derden, net als iOS voor iPhone en iPad. Er zou dan een aparte App Store voor televisieapps komen. Dat is dringend gewenst, want dan kunnen Nederlandse omroepen eindelijk eens eigen apps voor Apple TV gaan ontwikkelen. Het huidige app-aanbod is hooguit interessant voor Amerikaanse kijkers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond