-

VR, AR en 360 video: voorsorteren voor disruptie

Het zijn onderwerpen die tot 2015 vooral als gimmick werden gezien. Inmiddels hebben de techreuzen het gas vol open gezet en gaat een groot deel van de innovatie-investeringen richting deze nieuwe technologieën. Maar wat is het precies? En nog belangrijker, wat kun je ermee?

VR, AR en 360 video. De verschillen voor de buitenstaander zijn klein en worden snel door elkaar gehaald. Nog even in het kort een overzicht van de verschillende hoofdrichtingen:

  • 360 video. Dit wordt ook wel gezien als immersive video en is een panoramische kijk in 360 graden, veelal ook naar boven en beneden. 360 video kun je bekijken op je desktop door het bewegen van je muis, op je telefoon door je toestel om je heen te draaien, of met behulp van een VR bril.
  • Virtual Reality betekent schijnwerkelijkheid. Je verplaatst de gebruiker naar een andere wereld dan de wereld waar hij of zij zich op dat moment bevindt. Dit kan via 360 video maar ook via een computer animatie, of zelfs een combinatie van deze twee.
  • Augmented Reality. Dit is het tonen van de werkelijkheid door een lens of bril waarin tegelijkertijd live (computer-) gegeneerde informatie wordt toegevoegd.

Van vermaak, communicatie tot aan het verhelpen van medische stoornissen. Als je bedenkt wat er allemaal mogelijk is in deze virtuele werelden dan besef je dat deze technologie pas in de kinderschoenen staat. Een mooi voorbeeld is een vader die door de ogen van zijn dochter hoort en ziet hoe ze worstelt met haar eetstoornis. Maar ook de huidige dino actie van AH laat zien dat het mainstream aan het worden is.

Voor AR ligt een bijzondere toekomst in het verschiet. Door de combinatie van de bestaande wereld met die van de virtuele ligt hier al snel de focus op echte uitdagingen en zaken die ons leven vandaag nog kunnen verbeteren. Voortaan als je met panne langs de weg staat kan de ANWB medewerker je direct op afstand aanwijzen wat je moet doen. Zowel in het onderwijs als de gezondheidszorg zijn de mogelijkheden ontelbaar en staat het aan de wieg van een ware revolutie.

360 video levert een compleet nieuwe video ervaring op. Je kunt nu zelf kiezen waar en wat je kijkt. Denk aan crisisgebieden of demonstraties, waar je opeens middenin staat. Of een voetbalwedstrijd waarbij het lijkt alsof je de twaalfde speler bent. Facebook is hier al aardig mee aan experimenteren. Zo is bij de lancering van de nieuwe Game of Thrones series 5 het iconische introductie filmpje als 360 video op Facebook gezet. Dit werd prompt het best bekeken filmpje op Facebook.

Een revolutie?

Hoe snel deze nieuwe technologieën de wereld gaan veroveren hangt vooralsnog af van de beschikbare randapparatuur. Als we kijken naar AR was de Google Glass op zich praktisch, maar ook een beetje creepy voor zijn tijd. De Microsoft Hololens ziet eruit alsof je deze vandaag de dag in de winkel kunt kopen. Toch zijn ze maar mondjesmaat beschikbaar, in Nederland zijn er pas 22 stuks. En hoe goed het Microsoft ook gelukt is iets te maken wat ‘af’ is; met een Top Gun helm ga je toch nog niet snel in de trein zitten. 

De Oculus Rift en de HTC Vive zijn complete VR-sets met hoogwaardig en waarheidsgetrouwe VR. Echter, de hoeveelheid benodigde computerkracht is nog steeds absurd hoog. Intel schat dat slechts een procent van de huidige desktops in de wereld VR überhaupt aankan. Maar ontwikkelingen kunnen snel gaan. Want wie had tien jaar geleden kunnen vermoeden dat de hele wereld met supercomputers zou rondlopen, 24 uur per dag op het internet aangesloten?

Als we dan nog iets verder gaan in onze verbeelding, dan kunnen we met hulp van deze technologieën de wereld grenzeloos maken. Met iemand praten alsof je naast elkaar staat gebruikmakend van hologrammen. Jezelf verplaatsen naar elke plek in de wereld en zelfs daarbuiten, door virtueel te wonen op Mars.

Al dagdromend komen we vanzelf uit op de (digitale) Unicorn van de wereld: de MagicLeap, met inmiddels meer dan drie miljard funding en de grootste tech reuzen achter zich. Let wel, er is geen enkel tastbaar product op de markt, en het wordt vooralsnog omgeven door een wolk van geheimhouding. Wat we wel weten, zijn de verhalen van de mensen die onder strikte voorwaarden een kijkje mochten nemen in de keuken. En die vertellen je allemaal één ding: dit geloof je niet. Het is een technologie die ze zelf ‘mixed reality’ noemen, waarbij je hersenen de beelden die je ziet als echt beleven. 

En dat brengt ons meteen bij de laatste overweging voor de toekomst. Want wat als alles zo echt gaat lijken dat we het niet meer kunnen onderscheiden van nep? Ga je vreemd als je virtueel met een ander gaat? Als je iemand virtueel iets aan doet, ben je dan in de echte wereld aansprakelijk? Zijn de herinneringen die je opdoet in virtuele werelden voortaan echte herinneringen?

Het is een no-brainer om de eerste stappen te nemen op het gebied van AR, VR & 360. Niet omdat je er morgen direct geld mee gaat verdienen, maar wel om je voor te bereiden op deze onvermijdelijke golf van innovatie. Denk groot, verhoog je kennisniveau en vind uit hoe het voor jouw type dienstverlening wel, of misschien niet van belang kan zijn. Voorsorteren voor disruptie dus, zo ben jij misschien wel de nieuwe disruptor van de toekomst. Tot ziens in reality!

*) Foto boven: betto rodrigues / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond