-

Zeg maar dag tegen de browser plug-in

Het einde van de klassieke browser plug-in lijkt nabij. Vanaf januari zal Google Chrome standaard alle plug-ins binnen het zogenoemde Netscape Plugin Application Programming Interface (NPAPI) raamwerk blokkeren. Wat betekent dat nu werkelijk?

Al meer dan een jaar geleden heeft Google aangekondigd dat het de ondersteuning voor NPAPI zou beëindigen. Het is een fossiel uit de oerjaren van de browser, toen Netscape nog de browsermarkt domineerde. Via plug-ins kon de functionaliteit van de browser worden uitgebreid. In de loop der jaren bleken deze plug-ins steeds vaker een beveiligingsrisico. Ook Mozilla begon eind vorig jaar al NPAPI plugs-ins te blokkeren.

Nu had Google gehoopt dat het gebruik van NPAPI plug-ins rond deze tijd wel zou zijn teruggelopen, maar dat blijkt niet het geval. Met name Microsofts Silverlight wordt nog volop aangetroffen, naast Google Talk, Java, Facebook en Google Earth. Dit waren dan ook nog de plug-ins die Google op een witte lijst had gezet, maar die lijst wordt in januari opgeheven, waardoor standaard elke plug-in wordt geblokkeerd. Gebruikers kunnen de blokkade dan nog wel omzeilen, door ze handmatig te activeren, maar ook dat is tijdelijk. In september 2015 zal Chrome de oude plug-in definitief hebben verbannen.

Is dit nu echt het einde van de plug-in? Nou, nee. In 2010 heeft Google een nieuwe architectuur ontwikkeld genaamd PPAPI (Pepper Plugin API). Deze plug-ins draaien in een zogenoemde zandbak, waardoor ze veilig binnen een schil draaien. Dat is beter voor de browser, die minder snel zal crashen.

In 2012 hebben Google en Adobe gezamenlijk de een PPAPI variant van de populaire Flash Player ontwikkeld. Die zit nu standaard ingebakken in Chrome. Flash mag dan op de terugweg zijn, Flash blijft dus ook na het verbod gewoon bestaan.

Kun je dan PPAPI plug-ins schrijven? Helaas alleen via een omweg, want Chrome accepteert in de toekomst alleen nog de zogenoemde Google Native Client. Nadeel is dat deze standaard alleen op Chrome werkt, niet kan communiceren met hardware en ook niet door andere browsermakers worden ondersteund.

Chrome blijft overigens ondersteuning bieden voor extensies, maar dat zijn eerder uitbreidingen voor naast de adresbalk. Extensies worden geprogrammeerd in HTML, JavaScript en CSS, ze voegen geen extra softwarelaag toe met geheel eigen eigenschappen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond