-

Zes vragen over Apple Pay

Gisteren is in de VS officieel Apple Pay gelanceerd, samen met een update voor iOS 8. Een enorme impact zal het betaalsysteem op korte termijn niet hebben. Alleen de nieuwste Apple apparaten ondersteunen de betaalmethode. Op de lange termijn kan dat wel het geval zijn als miljoenen iPhones in omloop zijn die betalingen ondersteunen.

Welke hardware en software is vereist?

De keuze is vooralsnog beperkt: iPhone 6 of 6 Plus, iPad Air 2 of mini 3 en op termijn de Apple Watch. Minimaal moet iOS 8.1 zijn geïnstalleerd. Touch ID moet ingesteld zijn met tenminste een opgeslagen vingerafdruk. Een (gratis) iCloud abonnement is ook vereist. Oudere iPhones of iPads ontberen de Secure Element chip waarmee de betaalgegevens worden versleuteld. Ook de iPhone 5S is niet geschikt, hoewel daarop Touch ID is te vinden. iPads kunnen alleen voor onlinebetalingen worden gebruikt. Die missen de NFC chip.

Werkt iedere bankkaart met Apple Pay?

Nee, maar de grote credit card maatschappijen Visa, Mastercard en American Express doen allemaal mee, evenals een groeiend aantal banken. De kaartgegevens kun je handmatig invoeren of via een camera met behulp van de app Passbook.

Hoe zit het met de beveiliging?

Apple slaat geen banknummers op. Ook de winkels krijgen dat nummer niet te zien. Apple Pay creëert een zogenoemd account nummer dat in de Secure Element chip wordt opgeslagen. Telefoon en betaalterminal wisselen tokens uit om de betaling te autoriseren. Apple weet niet wat je koopt, waar je het koopt en hoeveel je ervoor hebt betaald, en de winkel ook niet.

Wie accepteren Apple Pay?

Uiteraard Apple zelf voor zijn online winkel. Daarnaast een groot aantal Amerikaanse retailers als Duane Reade, Macy’s, McDonald’s, Nike, Office Depot en RadioShack. Voor betalingen in een fysieke winkel wordt near-field communication (NFC) gebruikt. Op dit moment zijn ‘slechts’ 220.000 locaties klaar voor Apple Pay. Dat is slechts 2,4 procent van de circa negen miljoen retailers in de VS. Apple-topman Eddy Cue denkt dat er aanvankelijk vooral in-app aankopen worden gedaan met Apple Pay. Een in-app aankoop via Touch ID is makkelijker. Er hoeft geen wachtwoord worden ingevuld.

Wanneer komt Apple Pay naar de Benelux?

Dat is nog niet bekend, maar er is al wel een Europees team dat de Europese uitrol gaat begeleiden. Dat hoeft niet erg lang te duren. De grote Nederlandse banken waren niet op de hoogte van de lancering van Apple Pay toen het werd aangekondigd. De Nederlandse banken zijn wel klaar voor contactloze betalingen in winkels en restaurants, zeker na een uitgebreide proef in Leiden. Een aantal betaalverwerkers heeft Apple Pay al omarmd, zoals Adyen.

Wordt Apple er zelf beter van?

Jazeker, het levert het bedrijf een heel nieuwe inkomstenbron op. Banken betalen een percentage per transactie, naar verluidt 0,15 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond