Deel dit artikel
-

Worldmax overweegt bod op Wimax-licentie Casema

Mobielbedrijf Worldmax, voorheen Enertel Wireless en nu samen met Intel Capital, overweegt dit najaar een bod uit te brengen op de Wimax-licentie die tot eind 2007 in handen van Casema is. Wimax-bedrijf Worldmax ging gisteren van start en wil via een nieuwe technologie mobiel breedband gaan bieden. Callmax uit Eindhoven begon reeds met klantenwerving voor Wimax-abonnementen.

Als het aan Worldmax ligt krijgen de mobiele telecomaanbieders een concurrent bij van hun breedbandige mobiele datanetwerken Umts/Hsdpa. De concurrentie moet leiden tot lagere prijzen voor mobiel dataverkeer met laptops, mobiele telefoons en andere slimme toestellen. In theorie kan Worldmax ook digitale telefonie en televisie aan gaan bieden, maar zo formuleerde het bedrijf zijn ambities gisteren niet.

Nadat KPN vorig jaar Enertel Telecom had overgenomen voor 10 miljoen euro bleef enkel Enertel Holding over, een bedrijf met een Wimax-licentie. Kort daarna werd bekend dat de investeringstak van Intel een belang had genomen in Wimax-bedrijven op een aantal continenten, waaronder in Enertel.

Donderdagmiddag presenteerde Jeanine van der Vlist, algemeen directeur bij Worldmax, het nieuwe bedrijf dat op Enertels resterende fundamenten wordt gebouwd (foto's).

Tientjes voor draadloze megabits

Een volwaardig commercieel aanbod heeft Worldmax nog niet. Tot en met eind mei worden techische testen uitgevoerd. "Om te zien hoe de dekking binnenshuis en buitenshuis is. De eerste proef vindt plaats in Amsterdam Zuid-Oost." Daar worden drie basisstations gebouwd die gezamenlijk een gebied afdekken van 10 vierkante kilometer. Van der Vlist: "Proeven zijn nodig, omdat we het eerste bedrijf in de wereld zijn dat mobiele Wimax gaat bieden op de 3,5 Ghz-frequentieband."

De directrice denkt in het vierde kwartaal van 2007 een commercieel aanbod kunnen presenteren. "Dan wordt duidelijk of de dienst via de groothandel aan zullen bieden of direct aan de eindgebruiker." Ook de prijsstelling zal dan moeten blijken, maar de onderneemster kon wel een richtlijn geven. Abonnementen variëren in prijs tussen 25 en 50 euro per maand. Dat geeft downloadsnelheden tussen de 1 en 5 megabit en uploadsnelheden tussen 0,5 en 1 megabit per seconde.

Snelheden van de Wimax-technologie zijn in grote lijnen te vergelijken met de down- en uploadsnelheden op Umts-netwerken van bedrijven als KPN, Vodafone en T-Mobile.

De makke van Wimax is dat de technologie dermate nieuw is, dat de telecombranche nog de laatste hand aan de standaarden moet leggen. Het gebrek aan geldende standaarden heeft onder meer tot gevolg dat er nog geen specifieke Wimax-toestellen voor de eindgebruiker in omloop zijn. In eerste instantie, zo verwacht Van der Vlist, zullen er laptopinsteekkaarten op de markt komen. "Dat zal tegen eind 2008, begin 2009 zijn." Daarnaast rekent ze er op dat er apparaten verschijnen die zowel Wifi als Wimax ondersteunen.

Intel zaait, hoopt te oogsten

Intel probeert met zijn investeringen in Wimax-bedrijven enerzijds en in Wimax-chips voor laptops en smartphones anderzijds een nieuwe markt op gang te helpen. De investeringen van Intel worden ook gezien als de doorslaggevende factor voor de populariteit van Wifi.

Het uiteindelijke doel van Worldmax is landelijk dekkend mobiele breedbanddiensten te kunnen leveren. Daar heeft het bedrijf tussen de 3 en 5 jaar voor nodig. Van der Vlist rekent erop zeker 2.000 zendmasten te moeten optuigen met nieuwe apparatuur. Hoe het uitrolschema er na de proeven in Amsterdam uitzien, staat niet vast. Onduidelijk is ook of Worldmax gebruik zal willen maken van de zendmasten van andere mobiele telecomaanbieders.

De Wimax-licentie van Worldmax loopt tot 2015. Het bedrijf gebruikt het 802.16e-protocol, gisteren aangeduid als 'mobiel Wimax' genoemd. Strikt genomen is die term niet juist, omdat gebruikers enkel een werkend continue signaal houden als ze binnen het bereik van 1 mast blijven. Is een abonnee bijvoorbeeld aan het bellen via VoIP en wandelt hij het gebied van een andere mast binnen, dan verliest hij zijn signaal. Worldmax' Wimax wordt daarom ook wel met de term 'nomadisch' aangeduid.

Van der Vlist gokt er op dat de regels op Europees niveau uiteindelijk zodanig aangepast worden, dat haar bedrijf heuse draadloze en mobiele diensten aan kan bieden.

Callmax en Worldmax kijken naar Casema-licentie

Gisteren zei de telecomdirectrice ook, dat ze overweegt een bod uit te brengen op de Wimax-licentie van Casema. Casema kocht die licentie in mei 2006 van Versatel. De Casema-licentie ligt in ongeveer hetzelfde spectrum als dat van Umts. Deze Wimax-variant (802.16d) is wel 'mobiel' in de strikte zin van de term. Gebruikers hebben geen technische belemmeringen in termen van het bereik van masten. Casema's licentie verloopt eind 2007.

Waar Worldmax nog een slag om de arm houdt, met betrekking tot een bod op de Casema-licentie staat dat voor het Eindhovense Callmax vast. "Als in oktober de Casema-licentie geveild wordt, willen we een serieuze bieder zijn", aldus Chris van Steenbergen.

Los van de presentatie van Worldmax maakte Callmax in Eindhoven bekend zijn Wimax-netwerk in bedrijf te nemen. Daarmee ligt het operationeel zeker een half jaar voor op de concurrent uit Amsterdam. Callmax kreeg van het Agentschap Telecom aan testlicentie en kan daarmee zijn diensten aanbieden. Van Steenbergen: "Maar we mogen ons louter op de zakelijke markt richten. We beginnen nu met het werven van klanten."

Callmax is een bedrijf dat met KPN concurreerde met semafonie. Daarin is het nog actief, maar Callmax verbreedt zijn aanbod met andere mobiele diensten. Daartoe ging het pas geleden samen met draadloosaanbieder Isence. Callmax dong vorige eeuw nog mee naar een GSM-licenties naar greep mis. Met Wimax wil het in de herkansing. Isence was vorig jaar ook betrokken bij het Rotterdamse Wimax-initiatief Wevoli.

Clearwire naar de beurs

Het Amerikaanse Wimax-bedrijf Wimax, ook financieel gesteun door Intel Capital, staat op het punt naar de beurs te gaan. Gisteren maakte het bedrijf de details van de aanstaande aandelenuitgifte bekend. Met de beursgang wil Clearwire 600 miljoen dollar uit de markt halen. Dat komt bovenop de 900 miljoen dollar die het eerder al aan financiering ophaalde. De leiding van het bedrijf denkt op een later moment nog extra financieringen nodig te hebben voor uitbreiding.

Clearwire bouwt en exploiteert Wimax-netwerken in Amerika, Mexico, Denemarken, België en Ierland.

Deel dit bericht

4 Reacties

jan

het is dus 10 keer sneller dan UMTS, en niet even snel zoals in het artikel staat.

Erwin Boogert

Om niet al te veel te goochelen met cijfers en snelheden – die veranderen van jaar tot jaar – schreef ik "snelheden op Umts-netwerken".  Hspa is een uitbreiding _op_ Umts-netwerken. Met Hsdpa zijn in testopstellingen nu snelheden tot 7+ Mpbs te halen. En de downspeed die in de handel wordt aangeprezen is 1,8 Mbps. Nu.  Aangezien daar de komende jaren vermoedelijk nog veel in zal veranderen, heb ik een generiekere uitdrukking gebruikt.  Hopelijk geeft dit wat meer duidelijkheid.

Westpunt

Volgens mij hebben jullie de uitleg van 802.16d en 802.16e omgedraaid. 802.16e is wel mobiel (en handshakeshandovers zijn mogelijk van access point naar access point), maar 802.16d niet.

jan

Uiteraard zal er de komende jaren nog veel veranderen in de snelheden die gehaald kunnen worden met UMTS en HSDPA maar dan geldt dat natuurlijk ook voor Wimax. De snelheden op DIT moment zijn voor Wimax 10 X sneller dan de huidige netwerken die er zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond