-

Dawnbot: bot tegen reclameclichés

Het Amsterdamse bureau Dawn heeft een bot gebouwd die in een paar stappen een campagne voor je maakt. De Dawnbot is een statement tegen het kopieergedrag van reclamebureaus en marketeers.

Strategie
  • Bot bouwen die campagnes maakt
  • Statement voor eigen bureau maken

Het begon ermee dat hij gewoon eens een bot wilde bouwen, vertelt Jurian van der Hoeven. “Het leek me goed om met die technologie een soort side-project te doen, ook om als bureau te laten zien wat je kan.” Al snel ontstond het idee van een bot die in een paar stappen een campagne kon maken: beantwoord een paar vragen en krijg je eigen unieke campagne! “Wat natuurlijk een grap is. Want wat de Dawnbot uiteindelijk maakt, kan een reclame zijn voor alles. Je kunt er ieder logo achter zetten.”

En dat is eigenlijk wat steeds meer in de reclamewereld gebeurt, stelt Van der Hoeven. “We maken inmiddels allemaal commercials in dezelfde feel good-stijl. Maar op het moment dat elk merk gaat zeggen dat ‘we samen meer kunnen’, is dat natuurlijk echt ongeloofwaardig.” Dawn, dat klanten heeft als onder meer Triodos Bank en Bavaria, zegt gezien te worden ‘als meester in dit genre’. “Maar het begon ons steeds meer op te vallen hoe vaak deze stijl voorbij komt en gebriefd wordt,” aldus Van der Hoeven.

Juist uit die conclusie ontstond het strategisch inzicht om de Dawnbot groter in te zetten: “Het idee is te laten zien dat het een probleem is dat reclames steeds meer op elkaar gaan lijken. Als dat zo doorgaat, kunnen we ons werk overlaten aan een robot. Dus die hebben we maar gebouwd.” De strategie om het naar buiten te brengen, was om te tonen dat voor Dawn een goede campagne draait om relevantie en impact. “Daar heb je creatieve denkkracht en ambachtelijke vaardigheden voor nodig, in plaats van data of clichés.

Doelstellingen
  • Onderscheidend vermogen laten zien

“Het doel is geweest om te laten zien dat wij het anders doen dan de rest. Want in plaats van dat wij dezelfde soort campagnes maken, maken wij een robotje die dat kan.” In de boodschap die de Dawnbot aan het einde geeft, bij het afleveren van de ‘unieke’ commercial, zit volgens Van der Hoeven de crux: ‘de groeten van de mensen van Dawn, anything a machine can not do’.

De Concept Developer vindt het het leukst als mensen de campagne net niet helemaal begrijpen. Omdat daar een soort ongemakkelijkheid in zit. Is het eigenlijk niet gewoon alleen maar een campagne voor het eigen bureau? “Ik vind het echt meer dan dat. Het is een statement over hoe wij naar het vak kijken.” Voor sommige mensen zou het best weleens schrikken kunnen zijn geweest. “Zij kennen ons ook van het soort commercial dat we met de Dawnbot op de hak nemen. Dat is best onhandig, maar dat is ook lef tonen.”

Knelpunten
  • Toon en uitleg van de Dawnbot

De lijn tussen afzeiken en de spot drijven, is dun. “We wilden het kopieergedrag spoofen en daarmee ook onszelf.” Het onderscheid zit in kleine dingen. Vooral op het gebied van taal en vormgeving, maar ook in de manier waarop je het naar buiten brengt, zegt Van der Hoeven. “Als iedereen had gedacht dat we bloedserieus waren, hadden we de plank mis geslagen. Maar als we meer hadden uitgelegd, zoals we eerder hebben geprobeerd, ben je de grap kwijt. Het luistert dus heel nauw.”

Resultaten
  • Drieduizend video’s
  • Grote zichtbaarheid

Aan zichtbaarheid geen gebrek, zegt Van der Hoeven. “We zijn in veel vakmedia genoemd en veel mensen van andere bureaus hebben de actie doorgeplaatst.” Bij de lancering begin januari verwachtte hij dat misschien zo’n vijfhonderd tot duizend mensen het botje zouden uitproberen. “Na twee weken bleken er zo’n drieduizend video’s gemaakt. Laten het 2500 mensen geweest zijn waarvan een aantal de bot vaker heeft uitgeprobeerd.”

Financiën

In totaal heeft het maken en promoten van de Dawnbot minder dan vijfduizend euro gekost. “We hebben veel zelf gedaan. Larix Kortbeek was onze developer en Feike de Wit van Soundcircus heeft het geluid gedaan. Verder hebben rechten voor muziek en beeld moeten afkopen.” De kosten voor het promoten van de Dawnbot op onder meer de eigen Facebook-pagina, Instagram en YouTube zijn volgens Van der Hoeven te verwaarlozen. “Dat zal niet meer dan vijf tientjes zijn geweest.”

*) Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#156).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond