-

Doorlinken levert merkinbreuk op

In een eerder artikel op Emerce heb ik uitgelegd dat je in beginsel een handelsnaam van een ander mag gebruiken in een domeinnaam als doorlink naar je eigen website. Dit is anders indien de handelsnaam van de concurrent als merk is geregistreerd. Het voorgaande is onlangs door de Rechtbank Den Haag in de zaak Systec Design tegen Inno 3D (voorheen Systek VOF) bevestigd.

De Feiten
Systec Designs is in 1996 opgericht en houdt zich bezig met het vervaardigen van meet-, regel-, navigatie-, en controleapparatuur. In de praktijk komt het er op neer dat Systec Designs apparatuur waarmee draadloos gegevens uitgewisseld kunnen worden vervaardigt en verhandelt. Systec Designs is rechthebbende op het Benelux woordmerk SYSTEC voor onder meer technische producten, toepassingen en advisering.

Inno 3D drijft een onderneming die zich bezighoudt met technisch ontwerp van electronica en software. Daarnaast adviseert zij over productontwikkeling van elektronica en software. De onderneming is in november 2008 opgericht als Systek VOF en per 1 oktober 2012 als eenmanszaak voortgezet. Tot medio maart 2013 werd de handelsnaam ‘Systek’ gebruikt. Inmiddels is de handelsnaam dus gewijzigd in “Inno 3D”.

Inno 3D is houder van de domeinnamen <systek.nl>. Deze domeinnaam heeft zij in april 2013 aangevraagd. De domeinnaam geeft – door middel van een link – toegang tot de aan de domeinnaam www.inno3d.nl gekoppelde website van Inno 3D. Systec Designs vindt dit onacceptabel en stapt naar de rechter.

Het geschil
Systec Designs vindt dat Inno 3D haar handelsnaam- en merkrechten schendt. Inno 3D ontkent dit. Inno 3D gebruikt de domeinnaam <systek.nl> enkel en alleen als doorlink naar haar eigen bedrijfswebsite. Op die bedrijfswebsite komt de naam Systec of Systek geen enkele keer voor.  Alleen de handelsnaam “Inno 3D” is daarop terug te vinden.

Wat vindt de rechter?
Om als handelsnaam te kwalificeren moet een (domein)naam worden gebruikt als aanduiding van de onderneming. Volgens de rechter levert gebruik door Inno 3D van de domeinnaam <systek.nl> als doorlink geen gebruik als handelsnaam op. Nadat gebruikers van de domeinnaam www.systek.nl zijn doorgelinkt naar de bedoelde bedrijfswebsite, is meteen duidelijk dat ze met Inno 3D te maken hebben. Op de gehele website van Inno 3D komt de naam Systec of Systek niet voor.

De rechter vindt wel dat het gebruik van de domeinnaam systek.nl als doorlink naar de naar de bedrijfswebsite van Inno 3D als merkgebruik geldt. Juist omdat de domeinnaam <systek.nl> doorlinkt naar de website van Inno 3D ontstaat een verband tussen de domeinnaam <systek.nl> en de diensten waarvoor Inno 3D op haar website www.inno3d.nl reclame maakt.

Omdat de domeinnaam www.systek.nl overeenstemt met het merk SYSTEC van Systec Design en er daardoor bij het publiek verwarring kan ontstaan, handelt Inno 3D merkinbreukmakend. Het wordt Inno 3D daarom verboden om de domeinnaam www.systek.nl nog langer (als doorlink) te gebruiken.

Conclusie
Je mag een handelsnaam van een ander dus gebruiken om door te linken, maar niet als het een geregistreerd merk van een ander betreft. Zorg dus altijd dat je je handelsnaam als merk hebt geregistreerd!

Foto: adrian nier (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Sjef Jansen

stel je voor: iemand heeft een bedrijf genaamd roulette dat zich bezighoud met online roulette en ik heb het domein http://www.roulette.nl/online-roulette om online roulette aan te bieden. Zou het bovenstaande dan ook kunnen gelden?

Sil Kingma

Sjef – Dank voor je reactie. De naam roulette.nl is beschrijvend en zal daarom niet als woordmerk kunnen worden geregistreerd. Zie mijn eerdere artikel. Wel zou degene die de naam roulette het eerste als handelsnaam gebruikt – onder omstandigheden – kunnen optreden tegen gebruik van het woord roulette als handelsnaam door een ander.

Tunis

Tegenwoordig is het allemaal 1 grote gok! Beschrijvend of niet beschrijvend. Je kan altijd een domeinnaam kwijtraken omdat de rechters van nu geen flauw benul hebben hoe hier mee om te gaan. Goede voorbeelden zijn Vakantieveilingen.nl vs Vakantieveiling.nl. Een nog extremere geval is het geval van de domeinnaam Jan.nl. Die moest overgedragen worden aan Jan accountancy, echt lachwekkend!!

Sil Kingma

De rechter heb je niet voor het uitkiezen, je advocaat wel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond