-

Muziekindustrie verder op de schop door SuperPhone

Apple, Facebook en Twitter die je fans beter kennen dan jij doet en teruglopende inkomsten uit muziekverkopen. Dat zette de Amerikaanse producer en zanger Ryan Leslie aan het denken. Leslie deelde zijn mobiele nummer op social media, ging de interactie aan met zijn fans en ontwikkelde het CRM platform genaamd SuperPhone waardoor hij miljoenen dollars verdient zonder tussenkomst van een platenmaatschappij.

Van Grammy nominatie naar disruptive aanpak

Ryan Leslie rondde succesvol een opleiding op Harvard af. Maar in tegenstelling tot veel van zijn studiegenoten ging hij niet het bedrijfsleven in maar bouwde hij gestaag aan zijn muzikale loopbaan. Het mondde uiteindelijk uit in een goed contract bij Universal, een Grammy nominatie en wereldwijd honderdduizenden fans via social media. Leslie zag inkomsten teruglopen en ergerde zich aan het feit dat Apple artiesten en platenmaatschappijen niet in staat stelt eerdere kopers op te volgen.

Het roer werd de afgelopen jaren dan ook drastisch omgegooid. Leslie besloot van het een op het andere moment zijn mobiele nummer op social media te delen en beantwoordde elke chat persoonlijk. In de chats, zowel 1 op 1 als naar grote groepen, verkocht Leslie onder anderen zijn eigen muziek direct aan zijn fans. Met het beantwoorden van duizenden chats per dag werd het beheer een steeds grotere uitdaging waardoor Leslie aan de slag ging met een eigen platform: SuperPhone. Inmiddels wordt het platform door ruim 2.700 artiesten wereldwijd gebruikt, van Mike Posner tot Kelly Rowland. Forbes schreef eerder dit jaar nog dat Leslie met Superhone Facebook verslaat als het gaat om ‘scalable personal messaging’. De NOS interviewde hem eerder al over deze ontwikkelingen.

Leslie tegenover Forbes: “Ik heb ervaren hoe artiesten zich comfortabel voelen met de afhankelijkheid die het heeft van platformen als Facebook, Instagram, Facebook en YouTube. Het grote nadeel hieraan is dat je doelgroep eigendom en beheerd worden door deze platformen in plaats van door de artiesten. Veel artiesten en managers zien de waarde van het beheer en eigendom van de eigen doelgroep nog niet in.”

Superphone_RyanLeslie

Wat is SuperPhone nu eigenlijk?

Superhone is een mobiel CRM-platform die de gebruiker in staat stelt om slimme, schaalbare SMS berichten wereldwijd te delen en de interactie aan te gaan. Nadat een artiest zijn of haar telefoonnummer deelt kunnen fans via een SMS-bericht contact opnemen. Het platform probeert via marketing automation de fan beter te leren kennen. Alle data wordt opgeslagen in het SuperPhone platform. Leslie in gesprek met Forbes: “Een echte persoonlijke relatie begint met de uitwisseling van gegevens. Bij ons begint dat met een mobiel nummer. Ik ben er van overtuigd dat dit nog op een grotere schaal kan worden omarmt.” Het systeem is zo ingericht dat bellers automatisch naar de voicemail worden geleid, tenzij die beller in het systeem gemarkeerd staat.

SuperPhone identificeert in feite de grootste fans en tegelijkertijd identificeren en beter leren kennen van je fans is een van de onderscheidende punten. Data speelt daarin een enorme rol, bij de kennismaking worden overigens heel wat gegevens uitgevraagd. 94% van de fans doet dat. Naast geautomatiseerde berichten communiceert Leslie ook persoonlijk met al zijn connecties. Soms kan dat wel even duren, zo ervaarde NOS eerder. Het platform stelde Leslie in staat te communiceren met zijn meest grote fans of fans op een bepaalde locatie. Nog belangrijker, hij verdient er geld mee. Inmiddels hebben 15.000 van de 38.000 connecties al eens iets bij Leslie gekocht. Het leverde Leslie afgelopen jaar 2 miljoen dollar op. Conversational commerce in optima forma.

Unieke ervaringen

Leslie verkocht niet alleen zijn muziek exclusief via eigen communicatie maar organiseert ook exclusieve optredens en events via deze manier. Alles draait daarbij om de ‘unique experiences’. Twee jaar geleden stuurde hij naar zijn mobiele connecties de vraag of ze zin hadden in een gezamenlijk Oud & Nieuw feest in Wenen voor 200 dollar per persoon. Binnen de korste keren had Leslie voldoende fans die bereid waren om dat te betalen en huurde hij een oud kasteel. Afgelopen jaarwisseling vroeg hij zelfs 1700 dollar. De 200 beschikbare kaarten waren binnen 48 uur verkocht, allemaal via SuperPhone.

Zijn grootste fans kunnen net als investeerders regelmatig een telefoontje verwachten, ook al iets wat in het platform is geprogrammeerd. Ook ontstaan er regelmatig nieuwe ideeën. Leslie deelde een foto van zijn nieuwe zonnebril en kreeg hier zoveel reacties op dat hij besloot in samenwerking met een fabrikant zelf een zonnebril op de markt te brengen. Leslie: “Wat ik heb ervaren is dat mensen in hun leven de beste ervaringen willen hebben. En dat gebeurt door toegang te hebben tot de mensen die deze ervaringen kunnen bieden of mogelijk maken.”

Van CRM naar PRM

Niemand minder dat super tech investeerder Ben Horowitz is een van de partijen die Leslie van kapitaal heeft voorzien om SuperPhone verder door te ontwikkelen. Horowitz investeerder eerder succesvol in onder andere Skype, Zynga en Twitter. De potentie van SuperPhone is immers groot. Een trend die al langer gaande is kan hiermee worden versneld. Organisaties zullen de transitie gaan maken van Customer Relationship Management (CRM) naar een Personal Relationship Management (PRM) model. Iets waar Leslie met SuperPhone nu in pionieert.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Denis Doeland

Daarom voor de hele muziekindustrie hier een een digitale strategie uitgewerkt in een raamwerk … Doe er je voordeel mee … https://www.edmendedigitalewereld.nl/raamwerk-digitale-strategie/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond