Chris Aalberts

Erasmus Universiteit Rotterdam
Presentatie:

eParticipatie van burgers is overschat en onderschat tegelijk

13:45 @ Grote zaal

Overheden hebben de wereld van social media ontdekt. Er is bijna geen overheidsinstelling of gemeente die niet experimenteert met sociale media of hier nog geen plannen voor heeft gemaakt. De verwachtingen van eParticipatie, cocreatie en crowdsourcing blijven hoog. Zijn dit oplossingen in een tijd waarin veel burgers ongeinteresseerd, afgehaakt en inactief zijn en ontevreden over de prestaties van de overheid?

Het antwoord lijkt vaak bevestigend, aangezien er talrijke inspirerende voorbeelden bestaan van online projecten. Burgers praten mee over beleid of bezuinigingen, helpen mee met de beleidsuitvoering of dragen zelf oplossingen aan. Maar kunnen deze inspirerende voorbeelden – als de nieuwigheid ervan af is – leiden tot echte veranderingen zoals beter beleid en tevredener burgers?

In deze presentatie kijkt Chris Aalberts vanuit het perspectief van burgers naar de nieuwste ontwikkelingen op het terrein van eParticipatie. Hoe kijken burgers tegen deze ontwikkelingen aan en hoe kunnen we successen en mislukkingen verklaren? Worden mogelijkheden als co-creatie en crowdsourcing overschat, terwijl andere zoals zelforganisatie juist worden onderschat? Wat kunnen ambtenaren, bestuurders en politici hiervan leren?

Dr. Chris Aalberts onderzoekt, doceert, adviseert en blogt over de relatie tussen burgers en politiek. Hij is samen met Maurits Kreijveld de auteur van ‘Veel gekwetter, weinig wol’, over de inzet van sociale media door burgers, overheden en politici. Zijn blogs over politiek, overheid en burgers verschijnen onder meer bij rePublic en DeJaap. Hij doceert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Haagse Hogeschool, waar hij een professionele master leidt op het terrein van communicatiemanagement. Hij publiceerde eerder over jongeren, de Europese Unie en spindoctoring.