-

Adwords: meer mogelijk, maar beperkt gebruikt

Vorige week vond in Bologna het SEA event ADworld Experience plaats. Presentaties van interessante cases gaven een overzicht van de laatste mogelijkheden van voornamelijk Adwords. Eén van de sprekers was gerespecteerd Adwords autoriteit Brad Geddes. Tijdens de sessies en in een interview update hij ons over de stand van zaken: het Adwords platform wordt steeds uitgebreider, adverteerders laten kansen liggen en SEO blijft een rol spelen binnen search marketing. 

Google lanceert nieuwe Adwords features vaak eerst in de US en UK waarna andere landen volgen. In Nederland krijgen we hierdoor pas later toegang tot interessante ontwikkelingen. Welke vernieuwingen bij Adwords hebben je de afgelopen maanden het meest aangesproken?

“Adwords blijft zich ontwikkelen met meer en meer features. Al zijn ze niet allemaal even bruikbaar, veel vergroten je kans op succes.

“Ad Customizers waarbij de advertentietekst gevuld kan worden met geïmporteerde data uit de backend zijn erg interessant. Denk aan het verwerken van beschikbaarheid en tijdelijke kortingsacties in de advertentietekst.

“De introductie van Upgraded URL’s is ook handig voor het beter meten en rapporteren van resultaten zonder veel tijd kwijt te zijn bij aanpassingen.

“Call Only ads, waarbij je keywords kunt gebruiken voor advertenties die alleen op mobieltjes worden getoond, zijn met name interessant voor bedrijven die echt gericht zijn op telefonische verkoop. Je kunt er geen verkeer mee naar je website sturen. Mobile only campagnes zijn helaas afgeschaft maar nog wel gewenst. In Italie is volgens mij 52 procent van de searches afkomstig van een mobiel device.”

(Tijdens één van de sessies sprak het Ierse Wolfgang Digital ook over het creatief gebruiken van Dynamic Search Ads in combinatie met Remarketing Lists for Search Ads om meer bereik met een hoger rendement te realiseren.)

Zijn er in jouw ogen mogelijkheden bij Adwords die vaak over het hoofd worden gezien als het gaat om optimaliseren van prestaties?

“Zeker. Het hangt af van hoe goed een account gemanaged wordt. Te vaak wordt er onnodig met ‘broad match’ gewerkt en klopt de account structuur niet. (Redactie: denk aan het scheiden van search en display, branded versus no-branded en keyword groepering). Daarnaast worden Bid Modifiers weinig gebruikt, of is het gebruik teveel op intuïtie in plaats van data-analyse gebaseerd.

“Het testen van verschillende copy voor advertenties is iets wat meestal niet de aandacht krijgt die het verdient. En tenslotte automation. Er is zoveel handwerk wat eenvoudig via Automated Rules of Scripts ondersteund kan worden. Hierdoor kan de campagnemanager al snel efficiënter en effectiever te werk gaan en meer tijd besteden aan het creatieve deel van Adwords management.”

(Tijdens zijn workshop ‘Advanced Google Adwords’ ging Brad verder in op veel optimalisatiemogelijkheden binnen het platform, waarbij Ad testing veel aandacht kreeg.)

Voor veel adverteerders geldt dat er een moment komt waarop het zinvol wordt SEA expertise inhouse te halen. Heb je advies over het moment waarop dit zinvol wordt? Speelt het adspend budget hier een rol?

“Het hangt sterk af van waar de focus van het bedrijf ligt. Is het een marketinggedreven bedrijf? Dan is het al snel zinvol om de kennis inhouse te halen. Behoort marketing niet tot de core? Dan is outsourcen vaak de beste weg. Zodra je meerdere marketing kanalen met elkaar wilt integreren loont het om iemand in je team te hebben die het inhoudelijk begrijpt en aanstuurt. Ook als de adspend boven een bepaald bedrag komt kan het lonen om het werk inhouse te halen. Dan is het meer kostenbesparing.”

In Nederland werken veel search marketing bureaus volgens het ‘uurtje factuurtje’ model. Welke afrekenmodellen zie je in de VS veel en welke heeft je voorkeur?

“Het ‘times and materials’ model zien we niet vaak. Het stimuleert de bureaus niet om beter te presteren, ze verdienen immers aan meer uren niet aan beter rendement. In de VS is een combinatie van percentage van Adspend en afspraken over prestaties qua groei en rendement gangbaarder. Het percentage varieert van vijf procent voor grote accounts met hoge spend tot 30 proxcent voor de kleinere. Maar uiteindelijk is het beste model dat van een percentage van de uplift, want daarbij zijn de belangen van adverteerder en bureau in lijn.”

Wijnand Meijer van het Nederlands iProspect team en mede-auteur op Brad’s blog vulde aan:

“Dat laatste model zien we wel in Nederland, maar nog weinig. De uitdaging hierbij is duidelijke doelstellingen te definieren en daarmee de discussie over welke activiteit tot welke verbetering heeft geleid zoveel mogelijk te voorkomen.”

Hoe zie je SEO ontwikkelen? Gaan alle kliks op de Google SERP binnenkort naar een betaald resultaat?

SEO is niet dood. Google beantwoordt nog veel zoekvragen waarvoor de betaalde resultaten nog niet overdominant aanwezig zijn. Daarnaast loont het nog steeds om ook voor de commerciële zoekopdrachten met veel gesponsorde resultaten in de top drie organic te staan, simpelweg omdat de bezoekers daar klikken. SEO’s zouden overigens verplicht wekelijks naar de Adwords search term reports moeten kijken. Het zijn nog teveel silo’s en SEO wordt steeds meer een activiteit over de verschillende kanalen heen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond