-

De beste studentondernemer van de wereld verjaagt vogels

Hij is pas 24 en zet nu al zijn producten af in bijna zeventig landen. Steinar Henskes ontwikkelde een speciale laser om vogels op een diervriendelijke maar effectieve manier te verjagen van vliegvelden, akkers, stadspleinen – waar eigenlijk niet? Het maakt de maatschappij veiliger. Reden voor de Entrepreneurs’ Organization (EO) om hem te benoemen tot Global Student Entrepreneur of the Year. Ik sprak Steinar al in de zomer van vorig jaar, toen schreef ik daar dit blog over.

Steinar, ten eerste van harte gefeliciteerd met je onderscheiding. Voor degenen die jouw bedrijf nog niet kennen: hoe omschrijf jij Bird Control Group in een tweet?
“Dankjewel. En dan de tweet: ‘Bird Control Group voorkomt conflicten tussen vogels en mensen zodat commerciële activiteiten ingepast kunnen worden in de natuur.’”

Zijn jullie hierin uniek?
“Nee. Gelukkig bestaan er meer vogelverjagers. Onze techniek daarentegen is wel uniek. We gebruiken lasers om vogels weg te jagen. Vogels zien de laser als een fysiek object. Het is net alsof er een voorwerp of ze af komt. Ze vliegen weg zodra de straal in de buurt komt.”

Hoe werken die lasers dan?
“We hebben inmiddels twaalf producten ontwikkeld, afgestemd op de behoeften in verschillende sectoren en in diverse prijsklassen. De simpelste variant is de handlaser, in principe gewoon een stuk gereedschap waarmee je handmatig vogels wegjaagt, tot een afstand van twee kilometer. Helemaal aan de andere kant van het assortiment bieden we de volautomatische laser die 24/7 een gebied van twaalf vierkante kilometer vogelvrij houdt.”

Wat is er het afgelopen jaar allemaal gebeurd?
“Veel. We zijn echt een autoriteit geworden in de markt. Groot voordeel van onze lasers is dat ze niet schadelijk zijn voor het menselijk oog, hooguit irritant. Daarop heb ik patent. Nu worden vogels vaak nog simpelweg afgeschoten. Marianne Thieme stelde de Kamervraag waarom ons product nog niet op meer plekken wordt ingezet. Het WNF raadt ons product aan, uit innovatief, effectief en diervriendelijk oogpunt. Daarnaast ben ik gevraagd om te spreken voor de International Civil Aviation Organization, een onderdeel van de VN. Tot slot schrijven we adviesdocumenten voor het Britse ministerie dat aldaar over infrastructuur en milieu gaat. Voor mij staat de prijs van EO symbool voor het einde van de start-up-fase en de doorgroei naar een serieus bedrijf.”

Hoe komen zulke organisaties bij de Bird Control Group terecht?
“De vogelverjaagwereld is, zoals je je misschien kunt voorstellen, geen grote wereld. Zeker nu een aantal grote vliegvelden onze producten gebruikt, denk aan Schiphol en Londen, zijn we redelijk bekend.”

Dan ken je vast de Robird van Nico Nijenhuis waarover ik vorige maand een blog schreef op Emerce?
”Zeker, ik kom Nico vaak tegen. We werken samen. Hij heeft een prachtig product ontwikkeld. Nico is deels klant bij mij. Als zijn Robirds niet kunnen vliegen, bijvoorbeeld door weersomstandigheden, biedt hij zijn klanten de mogelijkheid om vogels te verjagen met onze lasers – als extra service. Eigenlijk is Nederland wel een beetje de Silicon Valley van de vogelverjaagwereld. Er is namelijk nog een innovatieve speler op de markt die uit Nederland komt: Robin Radar. Zij detecteren op basis van radar waar vogels zich bevinden. Samen met hen hebben we nieuwe software ontwikkeld om het gedrag van vogels in een gebied te analyseren, zodat je effectiever kunt bestrijden. Voor deze technologie zijn we nog op zoek naar een ondernemer die goed weet hoe de software-economie werkt.”

Wat is het grootste obstakel dat je bent tegengekomen?
“Je moet als ondernemer heel goed weten wie je bent, wat je doet en voor wie. Als je dat weet, is het allemaal heel simpel. Dan heb je een doel en dan kun je daarnaar toewerken. Het afgelopen jaar heb ik heel scherp gekregen wie ik ben, wat ik doe en voor wie ik het doe. Daarvoor heb ik veel gepraat met ervaren ondernemers, ik noem hen nu mijn coaches. Dat helpt zo ontzettend goed. Nederland is een heel mooi land om in te ondernemen, omdat er zoveel incubators zijn. Mijn coaches van Yes!Delft zijn hun gewicht in goud waard.”

Hoe ziet je team er nu uit?
“We zijn met z’n twaalven. Product- en technologieontwikkelaars, installateurs, salesmensen, wat stafdiensten. Een gevarieerde groep. Binnenkort komt een aantal interessante vacatures vrij. Daarnaast zetten we momenteel een zusterbedrijf op in Boston, waar het in de hardwarewereld gebeurt. Doel is goede productiepartners te vinden en een goede financiële partner die helpt onze toeleveringsketen te optimaliseren, en de verkoopcapaciteit kan prikkelen.”

Wat ga je doen met de twintigduizend US-dollars die je kreeg bij je prijs?
“Dat wordt gewoon werkkapitaal. Daarmee gaan we verder ontwikkelen.”

Nog een tip voor een beginnende ondernemer?
“Ga nu aan de slag. Je moet het gewoon doen! En zelfs als je onderneming niet succesvol is, leer je daar zo ontzettend veel van. Dat kan niemand je meer afpakken. Dat is sowieso winst!”

*) Dit artikel, uit de reeks van de Accenture Innovation Awards, schreef ik in samenwerking met mijn collega Bart van Wijchen van het Innovation Awards-team.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond