-

3D Hubs: ‘7000 3D-printers in 140 landen’

Wie iets via een 3D-printer wil laten maken, kan een beroep doen op het platform van 3D Hubs. De startup 3D Hubs was genomineerd voor een LOEY Starters Award 2014. Brian Garret: “Onze visie is: met een 3D-printer kun je iets maken op het moment dat je het nodig hebt.”

Een professionele 3D-printer is vanwege de hoge prijs niet voor iedereen weggelegd. “Mensen die een object willen laten printen, brengen wij in contact met eigenaren van een 3D-printer. We kwamen erachter dat op veel plekken in de wereld 3D-printers niks staan te doen. Met behulp van ons online platform kun je via eigenaren van een 3D-printer iets laten maken.“

Wat is het verdienmodel van 3D Hubs? “We pakken vijftien procent commissie en de betaling verloopt via ons platform. Op het moment dat je tevreden bent met de print, betaalt 3D Hubs de eigenaar van de printer.” Recentelijk heeft 3D Hubs nog funding opgehaald. “De 4,5 miljoen dollar funding gaan we gebruiken om het team verder te laten groeien. We gaan nog tien mensen aannemen, zodat we met 30 man de wereld kunnen veroveren. In zowel Amsterdam als New York, waar we net een kantoor hebben geopend.”

Zelf iets ontwerpen in 3D is voor de meeste gebruikers te moeilijk. “Je hebt hele simpele tools waarmee je kan ontwerpen in 3D, zoals Autodesk 123D Design. Dat zijn simpele tools die in de browser draaien. Maar je kunt op websites ook veel ontwerpen downloaden. Op onze site staan links naar Thingiverse en YouMagine.”

Via het platform van 3D Hubs zijn het afgelopen jaar ongeveer 30.000 objecten geprint. “De afgelopen maand hebben we ongeveer 6000 prints gedaan. Dus het groeit heel rap. We hebben 7000 3D-printers in 140 landen beschikbaar. Die printen dus op lokaal niveau objecten. Op onze site staat een wereldkaart met alle beschikbare 3D-printers.”

Een slim mechanisme heeft ervoor gezorgd dat 3D-printers wereldwijd via het platform van 3D Hubs beschikbaar zijn. “Dat ging via een stukje viral marketing, Unlock Your City geheten. In elke stad moesten minstens 20 3D-printers beschikbaar via ons platform. Boven dit aantal werd de stad toegevoegd aan het platform van 3D Hubs. De enthousiastelingen gingen elkaar opzoeken en dat heeft ervoor gezorgd dat we snel steden konden toevoegen aan ons platform.”

Waar staat 3D Hubs over vijf jaar? “Onze visie is: met een 3D-printer kun je printen wanneer je iets nodig hebt. Dichtbij en geheel customized, dus afgestemd op de eindgebruiker. We willen een alternatief vormen voor de massa-productie die nu in China gebeurt. Over een paar jaar kun je producten om de hoek uitprinten. In de kleur, vorm en materiaalsoort die voor jou perfect zijn.”

Een gewone printer is al verkrijgbaar voor een paar eurotientjes. De kans is aanwezig dat de 3D-printers straks ook die kant opgaan. Brian Garret gelooft niet dat het zo’n vaart zal lopen. “Met 3D printen is het een compleet ander verhaal. Je hebt heel veel verschillende materialen, zoals plastic, metaal en rubber. De prijzen voor de 3D-printers lopen erg uiteen. Een instapmodel kost 1000 euro, terwijl je voor een serieuze printer een ton kwijt bent. Het idee dat iedereen thuis een 3D-printer heeft staan waarmee je alles kunt printen, is niet echt realistisch in de komende vijf jaar.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond