-

Emerce Dare: Eisen voor visualiseren data strenger geworden

De hoeveelheid data die wij om ons heen verzamelen neemt met de minuut toe. Dit geeft ons de mogelijkheid om de wereld om ons heen inzichtelijker te maken maar tegelijkertijd zorgt de groeiende berg aan data ook voor chaos. Met eindeloos veel mogelijkheden om verbanden te leggen tussen verschillende databronnen gaan veel waardevolle inzichten immers verloren. Gert Franke van CLEVER°FRANKE geeft op Emerce Dare, een nieuw Emerce evenement voor digital creatives op zijn visie op de toekomst van datavisualisatie.

Je richtte samen met Thomas Clever CLEVER°FRANKE (C°F) op in 2008. In die tijd was datavisualisatie vermoedelijk minder belangrijk dan nu. Welke potentie zagen jullie destijds in de markt?
“Er werd op het gebied van datavisualisatie in 2008 zeer weinig gedaan. We zijn ons destijds in datavisualisatie gaan verdiepen vanuit een persoonlijke fascinatie. Doordat we zelf gingen experimenteren met datavisualisatie, zagen we de potentie die het kon hebben voor de wijze waarop bedrijven communiceerden.”

Wat is er in die jaren veranderd?
“Datavisualisatie is een bekend vakgebied geworden. Doordat we op makkelijker manieren data kunnen verkrijgen en verwerken is het goed presenteren van deze data ook belangrijker geworden. Daardoor is ook datavisualisatie een algemeen bekend begrip. Omdat het tegenwoordig alom aanwezig is, zijn de eisen uit de markt voor het visualiseren van data ook strenger geworden. Een standaard staafdiagrammetje is voor veel bedrijven niet meer afdoende.”

Welke data-gedreven oplossingen leveren jullie voor klanten als Google, HERE, Elsevier en WIRED?
“Dit varieert sterk, maar we bieden altijd op maat gemaakte oplossingen. Die kunnen variëren van interactieve installaties voor een brede groep mensen, waarbij data wordt gebruikt om mensen te inspireren, tot functionele sales dashboards voor specifieke medewerkers in een organisatie.”

Wanneer is Big Data onderdeel geworden van die oplossingen?
“Voor ons is het eerlijk gezegd nog steeds onduidelijk wat de term Big Data nu eigenlijk betekent. Sinds een jaar of vijf zijn grote hoeveelheden data het uitgangspunt voor de oplossing die wij creëren.”

Wat beschouw je tot nu toe tot jullie hoogtepunt?
“In 2012 hebben we het online onderzoek over hoe consumenten het online kanaal gebruiken mogen visualiseren voor Google. Dit was destijds het grootste project dat wij ooit hadden gedaan voor een wereldwijd publiek. Met deze online oplossing konden we alles laten zien wat we in huis hadden op het gebied van analyse, ontwerp en ontwikkeling.”

Merk je iets van het datasiloprobleem dat vaak wordt aangehaald? Het feit dat bedrijven niet goed in staat zijn om data van verschillende afdelingen te combineren?
“Ja. hier lopen we vaak tegen aan. Het is een blijvend probleem binnen diverse bedrijven waar wij voor werken, maar ook als wij data ontvangen van verschillende organisaties. Zo leeft bij ons de wens om een vast protocol te hebben, waarin data wordt opgeslagen en uitgewisseld. Dit is echter gezien de verschillende bestaande systemen meer een droom dan dat we verwachten dat het ooit werkelijkheid zal worden.”

Wat worden de trends voor datavisualisatie de komende jaren?
“Data worden momenteel op allerlei plekken verkregen door slimme sensoren. Dit zorgt er voor dat we beter geïnformeerd kunnen zijn over de wereld om ons heen en onszelf, maar biedt ook een overload aan data. Datavisualisatie zal met behulp van artificial intelligence een belangrijke rol spelen om op slimme wijze de verkregen data samen te vatten en controleerbaar te houden.”

Emerce Dare wordt op 30 november gehouden in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Tickets hier te koop.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond