-

‘Fairzekering kan alle auto’s in Europa aan’

Het gaat goed met start-up Fairzekering, die de Nederlandse wegen veiliger maken wil maken. Fairzekering verschaft bestuurders inzicht in het rijgedrag via de Chipin-stekker. Als je veilig rijdt, val je onder de cashbackregeling. Het concept is in het buitenland al verder ontwikkeld, maar dat weerhield de heren van Fairzekering er niet van om de dienst op de Nederlandse markt te brengen. “Onze techniek is vergelijkbaar met die van buitenlandse concepten, maar Fairzekering is klantgerichter”, zegt Marcel Koster.

Marcel Koster, Raymond van Es, Andreas van Rooijen en Hans Gerritsen zitten achter Fairzekering. De vier hebben ze een achtergrond in de verzekeringswereld. Andreas en Marcel vertellen over het concept en het ondernemerschap.

Hoe komen jullie erachter wat voor een bestuurder iemand is?

Marcel: “Wanneer de Chipin-stekker is geïnstalleerd, wordt het rijgedrag geanalyseerd met onze algoritmes. Daaruit komt een score voort. Hoe vloeiender je rijdt, hoe veiliger je in het verkeer bent. Wij willen iedereen stimuleren om een veilige en dus groene rijder te worden, in plaats een oranje of rode.”

Wat houdt groen rijden precies in en hoe zit het met de cashbackregeling?

Andreas: “Als je groen rijdt, word je beloond met een premieteruggave tot 35 procent. Onder een groene rijder verstaan we een bestuurder die veilig rijdt. Milieuvriendelijkheid, het besparen van brandstof, is daarnaast een prettige bijkomstigheid. Je mag als groene rijder best een keer te hard rijden, te hard remmen of te hard optrekken – dat doet iedereen weleens. We benadrukken dat dit gedoogd wordt wanneer je hiermee een ongeluk voorkomt. De oranje rijders stimuleren wij om groen te worden, bijvoorbeeld door een voordelige rijvaardigheidscursus aan te bieden.”

Hoe schaalbaar is Fairzekering?

Andreas: “Fairzekering kan alle auto’s in Europa aan. Onze gegevens worden bij Amazon opgeslagen en ook zij zouden positief reageren op opschaling. Europese landen die al interesse hebben getoond, zijn België, Duitsland en Italië.”

Kun je Fairzekering opzeggen?

Marcel: “Ja. Mocht je ontevreden zijn, dan kun je de Chipin-stekker terugsturen en een andere verzekering afsluiten. Dit komt echter weinig voor omdat Fairzekering automobilisten inzicht geeft in het rijgedrag. Over die bewustwording zijn velen enthousiast.”

Tijdens de Accenture Innovation Awards ontvingen jullie een Blauwe Tulp in de categorie Financial Services. Wat betekent deze prijs voor jullie?

Marcel: “Deelname aan de Innovation Awards heeft ons plezier opgeleverd, de award betekent een stuk erkenning en herkenning. Van de meer dan honderdvijftig ingeschreven concepten in onze categorie, hebben wij mooi gewonnen.”

Andreas: “Een Blauwe Tulp zien wij als een soort keurmerk. En wij merken dat de markt hier ook zo over denkt. Je wordt serieus genomen door een grote groep deskundigen, wat aanstekelijk werkt.”

Wat was de grootste uitdaging tot nu toe?

Andreas: “De grootste uitdaging ligt bij het zakelijke wagenpark, want daarvoor is ons product het interessantste. Het blijkt lastig om binnen te komen bij wagenparkbeheerders. Voor hen is het goed te weten dat Fairzekering complete fleetmanagementrapportages biedt, die alles wat een wagenparkbeheerder wil weten in beeld brengt.”

Marcel, wat betekent zelfstandig ondernemen voor jou?

Marcel: “Flexibiliteit. Niet gebonden zijn aan regels van stakeholders, bepaalde afdelingen, enzovoorts. Als wij iets nodig achten, dan handelen we ernaar.”

Fairzekering ging tijdens de Accenture Innovation Awards van 2014 – vrijdag 14 november – met een Blauwe Tulp naar huis. Zij wonnen wonnen een award in de categorie Financial Services. Bekijk de andere winnaars en de terugblik op de dag van de prijsuitreiking.

*) Dit artikel schreef ik in samenwerking met mijn collega’s Karmen Dijkstra en Robin Verhagen van het Innovation Awards-team.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond