-

Iedereen een developer in de Internet of Things Academy

Internet of Things, of IoT – als je vraagt wat het is, blijft het vaak angstvallig stil. De basis is dat je ‘dingen’ aan internet verbindt om processen te optimaliseren of om nieuwe businessmodellen te creëren. Maar wat voor dingen? KPN en RDM Makerspace slaan de handen ineen om Nederland kennis te laten maken met slimme en handige IoT-oplossingen. Ik spreek met oprichters Irene de Ruijter en Jurjen Lengkeek.

Leg eens uit wat de IoT Academy is in een tweet.

Irene: “De Internet of Things Academy is een platform om het IoT in Nederland te stimuleren – een stichting zonder winstoogmerk.”

En hoe doen jullie dat?

Irene: “Op drie manieren. Met workshops prikkelen we organisaties door ze te laten ontdekken wat het IoT is en wat het voor hen kan betekenen. Daarnaast stellen we developers en geïnteresseerden in staat om nieuwe toepassingen IoT-toepassingen te maken. Iedereen kan bij ons komen ‘prototypen’ met de Developer Kits in het IoT Lab. Binnen een dag creëer je een cool product – jong of oud, ervaren of niet. Tot slot brengen we vraag en aanbod bij elkaar door organisaties en ontwikkelaars uit te dagen. Zo hebben we vanavond de spannende finale van de Fokker Smart Factory Challenge.”

Wat is de Fokker Smart Factory Challenge?

Jurjen: “Fokker wil de concurrentie voorblijven door slim gebruik te maken van IoT. Daarom hebben ze drie uitdagingen: hoe kunnen we grondstoffen en halffabricaten monitoren in het hele proces? Hoe kunnen we medewerkers slimmer identificeren? En hoe weten we waar alle dure gereedschappen zijn? Ontwikkelaars uit het hele land hebben oplossingen ontwikkeld, en vanavond zien we de twee finalisten die hun eindproducten komen tonen.”

Wat levert een workshop op?

Jurjen: “We geven twee soorten workshops – van een uur of een hele dag – waarin we mensen laten spelen met Little Bits. Dat zijn mechanische onderdeeltjes waarmee je heel eenvoudig IoT-prototypes kunt maken. Zo bedachten we met de medewerkers van schoonmaakbedrijf Vebego, uit alle lagen van het bedrijf, een concept voor een slimme schoonmaakkar. De kar is uitgerust met sensoren die onder meer stof, luchtvochtigheid en bacteriën meten. Met de SmartCart kan Vebego klanten adviseren over schone werkruimtes, wat het ziekteverzuim helpt verlagen. Je zou kunnen zeggen dat onze academie Vebego in één dag een heel nieuw businessmodel heeft opgeleverd.”

Heb je nog een voorbeeld?

Irene: “Tijdens korte workshops die we vaak tijdens evenementen houden, laten we bezoekers spelenderwijs nadenken over hoe IoT iets kan toevoegen aan hun organisatie. FrieslandCampina is onlangs tijdens een evenement van Accenture op het idee gekomen om melkcontainers uit te rusten met sensoren waarmee ze beter kunnen bijhouden hoeveel melk nog aanwezig is, zodat ze effectiever kunnen bijvullen.”

Wanneer kwam het eureka-moment om te starten met de IoT Academy?

Jurjen: “Mijn bedrijf RDM Makerspace biedt mensen de mogelijkheid om gebruik te maken van machines die ze zelf niet hebben, zoals hout- en metaalbewerkingsmachines, maar ook digital manufacturing zoals lasersnijders, 3D printers en robotica. Vorig jaar raakte ik in gesprek met een businessdeveloper van KPN, en we kwamen op het idee om iets soortgelijks te maken voor het IoT. Irene was op dat moment marketingmanager van de IoT-afdeling. Zij omarmde het idee en heeft het intern door KPN gekregen. Nu is ze als general manager vanuit KPN fulltime gedetacheerd bij de IoT Academy. Sinds april zijn we live met de academie en we hebben nu zo’n veertig workshops gegeven – in het IoT Lab bij RDM Makerspace, op evenementen en binnen organisaties.”

Hoe ziet het team er nu uit?

Irene: “Jurjen en ik zijn samen verantwoordelijk voor de IoT Academy. We huren een marketeer in voor onze marketing. Een andere collega werkt aan de Developer Kit, door partners te zoeken die ‘m nog beter kunnen maken. Een pool van studenten met een technische achtergrond van de TU Delft en de Hogeschool Rotterdam helpt ons om de workshops te geven. Driehonderd developers hebben zich aan ons netwerk aangesloten, net als zes partners. Het netwerk is volop in ontwikkeling.”

Hoe ziet de toekomst van de IoT Academy eruit?

Irene: “We zijn een start-up, ons concept is nog niet af. We stimuleren het IoT nu op de drie genoemde manieren. Vanaf september 2016 willen we IoT-les aanbieden voor universiteiten, hogescholen en middelbare scholen. Daarvoor gaan we nu modules ontwikkelen. Daarnaast zijn we in gesprek met andere ‘makerspaces’ – die zijn er in het hele land – om daar IoT-Labs te beginnen en zo IoT verder te stimuleren.”

*) Dit is een artikel uit de serie van de Accenture Innovation Awards. Dit artikel schreef ik in samenwerking met mijn collega Bart van Wijchen. Bekijk de korte film met de tien innovatiethema’s waarin Accenture in 2015 de Awards uitreikt.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond