-

Pacmed hapt toe: met zorg op maat als resultaat

Wie zit er achter het naar kennishappende pacmanfiguurtje van Pacmed? Pacmed is een big data-programma dat patiënten het beste behandelresultaat in het heden geeft, op basis van het medische verleden van anderen. Het idee komt uit de koker van Willem Herter en Wouter Kroese.

Willem en Wouter, hoe zouden jullie Pacmed omschrijven in een tweet?

“Een tool die de beste behandeling adviseert, op basis van wat in de praktijk bij vergelijkbare patiënten bleek te werken.”

Wat was het eureka-moment voor Pacmed?

“Het idee is in 2014 ontstaan uit tijdens onze deelname aan De Nationale DenkTank. Tijdens deze denktank onderzochten 23 jonge academici hoe big data kan worden ingezet om Nederland socialer, mobieler en gezonder te maken. Daaruit zijn tien oplossingen voortgekomen, waaronder Pacmed. We maken gebruik van het feit dat medische data iedere vijf jaar in volume verdubbelen. Deze zeer waardevolle bron van informatie wordt nog relatief weinig geëxploiteerd.”

Kunnen jullie een voorbeeld geven van hoe Pacmed precies werkt?

“Zeker. Momenteel, wanneer je met medische klachten bij een dokter komt, wordt jouw behandeling gebaseerd op de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de persoonlijke expertise van jouw arts. Wanneer de dokter echter van Pacmed gebruik gaat maken, wordt deze behandeling ook gebaseerd op de patiëntgegevens van duizenden anderen huisartsen.

“Pacmed kan het effect van verschillende behandelingen inschatten voor jou als individuele patiënt. Dit geeft je dokter de mogelijkheid om samen met jou een behandeling te kiezen die het best bij je past. Bovendien zorgt Pacmed er voor dat zowel de arts als de patiënt het gevoel krijgen dat hun keuze valide is.”

Zeg je daarmee impliciet dat de huidige richtlijnen onvoldoende zijn?

“Wij vinden dat de NHG-richtlijnen de complexiteit en variëteit van patiënten maar deels in kaart brengen. Richtlijnen binnen de zorg worden vaak gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waar maar een beperkt aantal patiënten aan deelnemen. Juist complexe patiënten met meerdere ziektes en medicaties doen vaak niet mee met dit soort onderzoeken. Wij denken dat iedere patiënt uniek is, maar dat er van iedere patiënt geleerd kan worden. Daarom willen wij de ervaring van iedere patiënt benutten en verwerken tot op maat gemaakte adviezen.”

Met welke uitdagingen hadden jullie te maken tijdens de ontwikkeling van Pacmed?

“Al kennen we een hele voortvarende start, we hebben met Pacmed al voor veel uitdagingen gestaan. De zorg is erg complex en grote voorzichtigheid is vereist. Er zijn veel stakeholders bij onze innovatie betrokken, allen met verschillende belangen. Ook is het belangrijk om Pacmed goed te integreren in de workflow van de arts. We willen artsen namelijk juist meer ruimte geven om goed naar de patiënt te luisteren, om zo persoonlijke zorg te kunnen geven.”

Welk advies geven jullie mee aan andere start-ups?

“Blijf vooral goed zelf nadenken. Laat je niet te veel meeslepen in futuristische hypes, probeer te leren van mensen met meer ervaring en probeer te zien wat er nu al beter kan. Zeker in de zorg is het belangrijk om de expertise die is opgebouwd te behouden en zelfs beter te benutten, aan de andere kant worden er heel veel nieuwe informatiebronnen en technologieën nog niet benut en weerhouden bestaande machtsstructuren veel innovaties.”

*) Dit is een artikel uit de reeks van de Accenture InnovationAwards dat ik schreef in samenwerking met mijn collega Catherina van Duijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond