-

De straat van de toekomst gaat naar… Almere

Francisca Kapar is een vrouw met een missie. Haar OmniP Labs ontwikkelt, in samenwerking met technische universiteiten, TNO en de gemeente Almere de straat van de toekomst, met huizen die het straatbeeld van 2050 moeten domineren. Over een jaar beginnen ze met bouwen. Eerst een straat, en in de toekomst hele wijken en steden.

Beschrijf eens wat je doet in één zin.

“OmniP Labs ontwikkelt een hightech-straat, met tien woningen die een afspiegeling vormen van hoe we denken te leven in 2050.”

En hoe doe je dat precies?

“Wij zijn een een smart city system-integrator. Daarmee bedoel ik dat we zelf technologie ontwikkelen, en de technologie van anderen gebruiken om slimmere steden en industrieën te maken. We kijken naar 2050. Welke trends en ontwikkelingen zien we? Er wonen dan 9,3 miljard mensen op aarde. 75 procent daarvan in steden. Er is 40 procent meer energie nodig, 35 procent meer drinkwater. Enorme vergrijzing. Veel druk op steden en infrastructuur en de leefbaarheid. Op basis van die ontwikkelingen maken we de stad van de toekomst. Daarnaast doen we ook consultancywerk voor bijvoorbeeld gemeenten en bouwbedrijven die innovatief willen bouwen.”

Welke oplossingen zie jij daarvoor?

“Heel veel oplossingen zijn al beschikbaar, maar worden nog niet toegepast. Wij doen dat juist wel. We richten ons op bouwen en wonen, klimaat en energie en op intelligente informatievoorziening. Door de straat van de toekomst te bouwen, kunnen we alle mogelijkheden met elkaar combineren. Het wordt een proof of concept waarmee we hele wijken en steden willen gaan ontwikkelen. Denk aan ramen die energie opwekken, nieuw houtmateriaal gebruiken in plaats van beton, planten die extra veel CO2 opnemen, en gebruikmaken van hemelwater in combinatie met een grijswatersysteem – goed voor een verlaging van het drinkwatergebruik met 93 procent.”

Hoe kwam je op het idee?

“Een vriend zei: ‘ga eens in gesprek met Annemarie Jorritsma’. Zij is burgemeester van Almere, en een enorme kracht achter innovatie en economie in stedelijke ontwikkeling. Ik stuurde een mail en binnen twee weken had ik een afspraak met Bouwen en Wonen, Economische Zaken en Almere Smart Society. Superspannend! We hebben toen op basis van het coalitieakkoord onder Almeerse partijen ons plan geformuleerd. Ze waren direct enthousiast. Deze week gaan we een kavel uitzoeken.”

Welke tien huizen ga je bouwen?

“Het duurzaamste huis, het slimste, het flexibelste, het levensloopbestendigste en het meest zelfvoorzienende van de wereld wil ik alvast kwijt. De andere vijf blijven nog even een verrassing. We combineren technieken vanuit de hele wereld om zo de ‘ste’ van de wereld te worden. We worden een levend laboratorium.”

Waar haal je die innovaties vandaan? En word je niet aan alle kanten ingehaald?

“Drie keer per week gaan we allemaal een halfuur zoeken naar innovaties die met smart cities te maken hebben. Het zit in ons DNA om nieuwsgierig te zijn naar nieuwe methoden. Daarna bekijken we met zijn allen hoe we de nieuwe vondsten kunnen toepassen in onze eigen projecten. De concurrentie in deze tak is groot, we zijn heel ambitieus om de straat van de toekomst te ontwikkelen.”

Met wie werk je samen?

“OmniP Labs bestaat uit een klein team van stagiairs en proefplaatsers, en een paar ervaren zwaargewichten vanuit multinationals. Daarnaast hebben we partnerships met technische universiteiten, grote corporates en de gemeente Almere. Daar gaan we onze eerste straat bouwen, daarna in zo veel mogelijk steden en landen, waarbij ik vooral wil bouwen in opkomende landen. Over een jaar kan de schop in de grond.”

Wat is het grootste obstakel dat je tegenkomt?

“Als start-up wil je graag snel groeien, maar daarin word je soms belemmerd als je onvoldoende financiële middelen hebt. We hebben nu speciale partnerships waarin bedrijven hun eigen technologie in het levende laboratorium kunnen testen. We hebben naast kennis ook gewoon financiële middelen nodig om te kunnen bouwen.”

Wat vind je van de rol van Nederland in duurzame stedelijke ontwikkeling?

“Daarover ben ik heel positief. Vandaag start het Smart City Event, waarop ik ook een workshop verzorg. Vooral in de regio Amsterdam wordt druk geëxperimenteerd met futuristische bouw, maar nog niet op de schaal waarop OmniP Labs dat van plan is te doen. Daarnaast heeft Nederland een aantal goede technische en agrarische universiteiten die veel waarde kunnen toevoegen in de stad van de toekomst.”

Wat is je advies aan beginnende ondernemers?

“Elke maand verzorg ik pitchtrainingen voor Appsterdam. Ik zie zo vaak een pitch die mij niet zou overhalen om te investeren. Dat is enorm zonde, want als je doorvraagt blijken het vaak wel heel bijzondere concepten. Mijn advies is om uit te durven spreken wat je kunt en wat je wilt. Een call to action voor investeerders of netwerk is helemaal niet raar. Zorg daarbij dat je legitiem bent, laat zien dat je in de finale van een awardshow hebt gestaan, of dat je een bootcamp hebt gevolgd. Je mag daarbij ook best de individuele expertise van je collega’s vermelden.”

*) Dit is een artikel uit de reeks van de Accenture Innovation Awards. Dit artikel schreef ik in samenwerking met mijn collega Bart van Wijchen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond