-

Tictag: nooit meer huisssleutels of je portemonnee mee

Vergeet QR-codes en NFC-chips: Tictag zet de standaard voor het leggen van on- en offline contact. Oprichter Pieter Heersink ontwikkelt de technologische toepassing samen met vier medewerkers.

“Tictag heeft een nieuw product gemaakt waardoor het makkelijker wordt met je mobiel online en offline contact te leggen,” legt Heersink uit. “Het is eigenlijk een nieuwe connectivity tool zoals een QR-code of een NFC-chip. QR-codes zijn nogal verouderd en kunnen gekopieerd worden. De NFC-chip zit bijvoorbeeld in je ov-chipkaart en betaalpas, maar werkt niet met de iPhone. Er mist dus één standaard voor het leggen van on- en offline contact die makkelijk, intuïtief en te gebruiken is op elke telefoon. Daarvoor hebben we ons product.”

Tictag is een stempel die door smartphones afgelezen kan worden. Elke stempel is uniek en voorzien van vijf punten in een bepaald patroon. “De telefoon denkt dat hij vijf vingers ziet. Aan elke unieke stempel kun je een actie hangen. Ik kan er bijvoorbeeld een ophangen op Amsterdam Centraal en iedereen die er langs loopt met de NS app kan er tegen aan tikken met zijn scherm en dan weet de app: je bent op Amsterdam Centraal.”

Het product dat Tictag verkoopt omvat een of meer stempels en een ‘canvas’ dat geïntegreerd kan worden in een website of app. Heersink: “Het canvas wacht op de ingave van de vijf punten en dat doe je met de stempel. Het is makkelijker dan een QR-code. Het is intuïtiever om iets aan te raken en een gevolg te krijgen in plaats van iets te scannen. De QR-code is te kopiëren en dus te misbruiken. De NFC-chip is niet handig zolang Apple er niet aan meedoet.”

Heersink voorziet dat we straks huissleutels en portemonnee thuis kunnen laten dankzij deze technologie. ”Je kunt er dan je deur mee openen, punten sparen bij een winkelier of zelfs betalen. In de toekomst willen we gepatenteerde technologie aanbieden die is gebaseerd op hetzelfde principe, maar superplat is en kan worden verwerkt in creditcards, verpakkingen, enzovoorts.”

Volgens Heersink gaat het goed met de start-up die sinds vorig jaar november officieel bestaat.

“We hebben diverse klanten. Een restaurantapp in Dubai en een oplossing in de WMO in Dordrecht. Ouderen die weinig gebruikmaken van internet kunnen met de persoonlijke stempel diensten aanvragen.”

Eerder hield Heersink zich bezig met de loyaliteitsapp Kudoos. “Daaruit is Tictag ontstaan, uit irritatie over hoe je in de winkel spaarpunten over kunt hevelen van een offline naar een online omgeving. Kudoos staat nu te koop en wij richten ons op de doorontwikkeling van de stempeltechnologie.”

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Dit interview werd opgenomen tijdens eDay op 6 oktober 2016 in de Kromhouthal te Amsterdam. Meer dan tweeduizend bezoekers hoorden daar onder andere sprekers als Brian Solis, Kaiser Kuo en Tim Leberecht, bewonderden de nieuwe Tesla, beleefden de virtual reality mogelijkheden van Samsung en bezochten de start-up alley.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond