-

Voordegroei: crowdlending voor MKB’ers

Crowdfundingplatform Voordegroei richt zich op MKB’ers die financiering nodig hebben. De markt groeit, maar moet ook volwassen worden, vindt medeoprichter Bart Vemer.

Vemer stelt dat crowdfunding verre van een hype is. Hij ziet met name toekomst voor crowdlending, bedrijfsleningen die worden gefinancierd door particulieren, zegt hij in gesprek met Hans Voorn tijdens eFinancials. “Het is een markt die nu een paar jaar in ontwikkeling is en je ziet dat die heel erg hard groeit, met horten en stoten. Wij moeten ervoor zorgen dat we de markt professioneel maken waardoor we er een mooie groeibriljant voor terugkrijgen.”

Dat gebeurt enerzijds door regelgeving vanuit de AFM en Europa. Anderzijds hebben veel ondernemers nu nog koudwatervrees, maar zij gaan de komende jaren de mogelijkheden van crowdfunding zeker ontdekken, is de overtuiging van Vemer. “Maar het grootste verschil gaat hem zitten in de investeerders. We moeten ons meer focussen op de pensioenfondsen en de beleggingsfondsen. Daar zit veel meer geld. Je krijgt veel grotere volumes en dan wordt het veel bekender.”

Het roept de vraag op of het nog wel crowdfunding is, als pensioenfondsen in deze leenvorm stappen. “Formeel vind ik altijd dat wij, als ik het iets zou moeten noemen, aan crowdlending doen, lenen of direct financieren. Alleen hebben wij in Nederland de AFM en die heeft besloten dat wij in de categorie crowdfunding vallen, dus wat dat betreft zijn wij een crowdfundingplatform.”

Vemer ziet vier vormen van crowdfunding: donaties, reward-based, aandelenruil en crowdlending. “Daarbij richten Nederlandse bedrijven zich vooral op Nederlandse crowdfundplatformen. Dat is een sector in ontwikkeling. Op het moment dat we wat stappen hebben gemaakt zul je zien dat er veel meer gesegmenteerd zal worden. Wij als Voordegroei bijvoorbeeld richten ons alleen op bedrijfsleningen van bedrijven die minstens twee jaar bestaan en minimaal 250.000 euro nodig hebben. Anders is Voordegroei niet je platform.”

Pensioenfonds of particulieren

Hoe het precies in zijn werk gaat? Stel, een bedrijf heeft 250.000 euro nodig. Voordegroei kijkt vervolgens in het bestand van investeerders wie daarvoor in aanmerking zou kunnen komen. “Het kan zijn dat we één pensioenfonds pakken of één vermogensbeheerder. Het kan ook zijn dat het een aantal vermogende particulieren is dat investeert. Of een combinatie hiervan. Wij hebben een netwerk met investeerders klaarstaan die op die manier heel makkelijk zo’n bedrijf kunnen funden.”

De lening kan openbaar zijn, waarbij iedereen kan reageren, of onderhands. Volgens Vemer voldoet Voordegroei aan een dringende behoefte. “De MKB’er heeft steeds minder mogelijkheden om zijn geld bij een bank te krijgen. Dat heeft aan de ene kant te maken met regelgeving naar aanleiding van de crisis en aan de andere kant zie je dat banken meer kantoren sluiten dan openen. Het is steeds moeilijker voor MKB’ers om geld te lenen bij de bank dus die moeten ergens anders heen. En voor sommige bedrijven die in principe wel bij de bank terechtkunnen is het een marketingtool.”

Voor geïnteresseerde MKB’ers heeft Vemer tot slot een aantal adviezen. “Zorg dat je op tijd weet wanneer je financiering nodig hebt. De goede MKB’ers weten nu al dat ze over een half jaar geld nodig hebben. Zorg dat je door je accountant of op een andere manier wordt ingelicht over wat de mogelijkheden zijn en dat je een goede financieringsmix maakt. Een mix kan bijvoorbeeld bestaan uit een deel bij een bank, een deel leasing maar ook een deel alternatief via crowdfunding.”

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Dit interview werd opgenomen tijdens eFinancials 2016, hét evenement voor het hoger en middenmanagement van banken, verzekeraars, hypotheekverstrekkers, pensioenfondsen en overige financiële instellingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond