Deel dit artikel
-

Patenthouder weigert aanbod fabrikant BlackBerry

De fabrikant van het draagbare e-mailapparaat de BlackBerry, het Canadese Research in Motion (RIM), is er weer niet in geslaagd om het langdurige conflict met patenthouder NTP op te lossen. NTP heeft eind vorige week een schikkingsaanbod van RIM geweigerd, zei mede-oprichter Don Stout van NTP tegen persbureau Reuters.

Volgens Stout heeft RIM een onacceptabel ‘geschreven voorstel’ gedaan om het juridische conflict tussen patenthouder NTP en fabrikant RIM op te lossen. NTP, een bedrijfje uit Virginia dat een octrooienportefeuille bezit, zegt al jaren het patent te bezitten voor de Blackberry-technologie. Als RIM en NTP de zaak niet onderling kunnen oplossen, is het mogelijk dat de BlackBerry niet langer in de Verenigde Staten mag worden verkocht.

De Amerikaanse krant The Washington Post, meldde op vrijdag dat patenthouder NTP bereid is om een eind te maken aan het conflict als RIM een deel van de toekomstige BlackBerry-inkomsten wil delen. Het zou gaan om een percentage van 5.7 procent van de Amerikaanse verkopen. Vorig jaar verkocht RIM in totaal voor een bedrag van 1,35 miljard dollar aan draagbare e-mailapparaten, waarvan driekwart in de Verenigde Staten.

Onderzoeksbureau Gartner adviseerde bedrijven vorige week geen nieuwe BlackBerry’s aan te schaffen totdat het geschil tussen de fabrikant en patenthouder is opgelost. Bedrijven doen er volgens Gartner verstandig aan om ‘alle investeringen in het Blackberry-platform uit te stellen.’ Toch verwacht het onderzoeksbureau dat de twee bedrijven er in zullen slagen het conflict binnen drie weken ‘bij te leggen.’ Omdat dat in het belang van beide partijen is, meent Gartner. Het onderzoeksbureau gelooft niet in de verhalen van RIM dat ze met alternatieve software de patenten kan 'omzeilen.'


Analisten van een andere prominente onderzoeker, Forrester, adviseren RIM om snel ‘tot een schikking te komen’, omdat het bedrijf zich met  belangrijke strategische zaken moet bezighouden, namelijk met de concurrentie van Microsoft en Nokia, die met vergelijkbare draagbare e-mailapparaten de markt willen veroveren.

De BlackBerry is volgens cijfers van het onderzoeksbureau Gartner, de populairste PDA (Personal Digital Assitant) ter wereld. RIM heeft nu 20,8 procent van de markt in handen. Het marktaandeel van Palm zakte terug naar 18 procent, het laagste sinds 1996. HP bekleedt een derde plaats met een aandeel van 17,6 procent.

Patenthouder NTP won in 2002 al een rechtszaak tegen de BlackBerry-fabrikant, waarbij het een verbod op de verkoop van de e-mailapparaten afdwong. Omdat fabrikant RIM beroep aantekende, waardoor de zaak zich nog steeds voortsleept, is het verbod nog niet in werking getreden.

In maart dit jaar leek er een akkoord te zijn over een betaling van 450 miljoen dollar voor de rechten, maar NTP zei onlangs dat dit bod niet ‘definitief was’. Eind november besloot de Amerikaanse districtsrechtbank in de staat Virginia daarom dat de partijen weer in onderhandeling moesten gaan.



Deel dit bericht

1 Reactie

Raymond Girbes

Goedenmorgen, Kunnen jullie ook aangeven om welk patent het gaat (met link)?Wellicht het overwegen waard om dat standaard als informatie in het artikel er bij te plaatsen. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond