Deel dit artikel
-

Cons.bond: eventueel stappen tegen productvergelijker

De Consumentenbond gaat onderzoeken of de nieuwe productvergelijkinggsite HetBesteProduct.nl inbreuk maakt op auteursrechten. De site, die vandaag officieel van start gaat, vergelijkt elektronicaproducten door gebruik te maken van testresultaten van vakbladen. “We gaan eventueel stappen ondernemen,” aldus woordvoerder Ewald van Kouwen van de Consumentenbond.

HetBesteProduct.nl verzamelt testresultaten van vakbladen zoals Stereoplay, PC Magazine, Foto Video en de Consumentenbond. De makers van de nieuwe vergelijkingssite zeggen de enige site te zijn in Nederland die op basis van scores van vakbladen een ranglijst samenstelt. Kieskeurig.nl, Vergelijk.nl en Kelkoo.nl zijn volgens bedenker Niels Willems de belangrijkste concurrenten. “Wij onderscheiden ons van onze concurrenten die hun scores laten bepalen door de meningen van gebruikers.”

“HetBesteProduct.nl maakt gebruik van gegevens van onder meer de Consumentenbond. Het is zo dat de leden van de vereniging die onderzoeken betalen,” reageert Ewald van Kouwen van de Consumentenbond op vragen van Emerce. “Het is op voorhand niet te zeggen of de  site inbreuk maakt op auteursrechten. Dat moeten we goed bekijken.”

Niels Willems van HetBesteProduct.nl: “We hebben nog niet met de bladen gesproken over ons initiatief, maar ik verwacht geen problemen. We gebruiken slechts één onderdeel van de onderzoekjes die in bladen staan, namelijk de cijfers, en daar passen we weer een correctie op toe. Wij verwerken informatie, en dat is toegestaan.” De vergelijkingssite vermeldt volgens Willems altijd welke vakbladen testresultaten hebben ‘geleverd’.

Hoe kan HetBesteProduct.nl testresultaten van vakbladen, die elk hun eigen methodiek hanteren, vergelijken? Ook de beoordelingen verschillen nogal: van nauwkeurige rapportcijfers tot scores van ‘één tot vijf sterren’. Willems: “We corrigeren de cijfers.” Daarvoor wordt gekeken naar onder mee de kwaliteit van een test, de betrouwbaarheid van de score en de actualiteit van een test.

De nieuwe vergelijkinggsite is gratis, bezoekers hoeven zich niet te laten registreren. Adverteerders zorgen voor de inkomsten. Op dit moment staan ruim vierduizend producten en vele duizenden tests op de site. Dit aantal wordt volgens de makers uitgebreid.

Deel dit bericht

7 Reacties

Arjan Dasselaar

Briljante site: 'Helaas! Op dit moment wordt alleen Internet Explorer vanaf versie 5.0 ondersteund.' De Consumentenbond kan gerust zijn: deze site roeit zichzelf geheel Darwinistisch zelf wel uit.

R Mulder

Tsja ik dacht, interessante site, maar helaas. Wat heb ik aan een gemiddelde prijs? Hoe komt een website zonder inkomsten aan zoveel informatie (productspecificaties)? Waar zijn de adverteerders?Ik begrijp de consumentenbond wel, lekker makkelijk info overal vandaag jatten en op je site zetten. Was het maar zo makkelijk.

Sander

Ik vraag me af wat deze site gaat toevoegen. Een site met alleen onderzoekscijfers is best een goed idee mits je deze cijfers nauwkeurig verwerkt en juist weer geeft.Helaas voor ons want: als je bij de uitleg gaat lezen waar ze deze cijfers vandaan hebben en hoe je er mee om moet gaan staan hier al een aantal fouten in. Als ze met de cijfers ook op deze manier omgaan……tja ….De mening van anderen of bureaus die het onderzoeken geven op dit moment nets iets meer VERTROUWEN.Juist vertrouwen in de mensen achter het onderzoek. En hoe ga ik iemand vertrouwen die alleen van reclame inkomsten afhankelijk is? En hoe objectief zijn dan nog de resultaten? 

Niels Willems

De site draait nog niet in Firefox en dat is een manco waar aan wordt gewerkt.  Om gegevens onderling te kunnen vergelijken, worden algemeen geaccepteerde correcties toegepast om appels met peren te kunnen vergelijken. De correctiemethodieken zijn voorgelegd aan deskundigen die op wetenschappelijke basis onderzoek doen naar productgebruik (zie site). Deze deskundigen hebben de werkwijze als correct beoordeeld. Algemeen aanvaard: het gemiddelde van een aantal zorgvuldige metingen is betrouwbaarder dan één meting of een mening. Dat is ook het principe van de site en je kunt het ook terug zien bij de productgroepen. Je moet heel wat in je mars hebben om in een goed gevulde categorie als eerste te eindigen.  De site draait pas enkele dagen. De werving van adverteerders start spoedig. Daarom wordt nu nog enkel de gemiddelde prijs getoond die bij de testen is vermeld. Actuele prijzen volgen en worden als range bij het product getoond.  Tot slot: HetBesteProduct vormt in geen enkel opzicht een tweede bron voor resultaten als bijvoorbeeld gepubliceerd door de consumentenbond. Voor een zeer gedetailleerd verslag zijn consumenten aangewezen op de bladen, bonden of andere websites. Consumenten zien wel op de site wat het beste is (voor een bepaald budget).

Frank Weijers

Zoals de Consumentenbond zelf al aangeeft: het is lang niet zeker dat de bond een 'zaak' heeft tegen HetBesteProduct.nl. De site maakt inderdaad gebruik van de gegevens van derden, maar bewerkt deze dusdanig dat het twijfelachtig is of inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat HetBesteProduct.nl door middel van zijn bewerking zélf auteursrecht creëert. Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als citaatrecht. Het is zeker niet uitgesloten dat datgene wat HetBesteProduct.nl doet is toegestaan via dit recht.

Hans

Een mooi initiatief. Natuurlijk, kritiek is er altijd…dat heb je met "onze" calvinistische inslag.  Het is niet compleet, het begin is er. De site maakt inderdaad gebruik van gegevens van derden. Dit doen we toch allemaal. Kijk, neem de Consumentenbond die is zo "slim" de consument te laten betalen voor algemeen verkrijgbare informatie die dan in mooi jasje wordt gegoten. Tja, als consument zou ik me behoorlijk belazerd voelen. Maar goed ieder zijn eigen keus en weg.  En laten we eerlijk wie kan mij een site dan wel produktvergelijker aanwijzen die op een soort gelijke wijze in elkaar steekt. Nogmaals, de gehanteerde correctiemethode verschaft een dusdanig betrouwbaar beeld dan de mening van een consument(gebruiker).    

Anna

Leuk idee, en eindelijk in Nederland! Er is al een internationale site die heel veel testen verzamelt uit de hele wereld, en ik weet ook niet of die wel toestemming hebben gekregen van de honderden websites en tijdschriften.De site is een soort van Google voor testen. wwww.alatest.com  

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond