Deel dit artikel
-

Buma:Creative Commons alleen niet-commercieel werk

Bij Buma/Stemra aangesloten muziekcomponisten en -uitgevers die liedjes onder Creative Commons-licenties beschikbaar willen stellen, moeten commercieel gebruik daarvan niet toestaan. Buma/Stemra betwijfelt namelijk of Creative Commons-licenties voor artiesten die echt geld willen verdienen wel voldoende bescherming bieden.

Het internetinitiatief Creative Commons biedt in de vorm van allerlei licenties een alternatief voor het huidige auteursrecht, waarbij 'alle rechten voorbehouden' zijn. Buma/Stemra, die de belangen van componisten en uitgevers vertegenwoordigt, vindt de Creative COmmons-licenties voorlopig alleen geschikt voor niet-commerciële doelen. Dat blijkt uit een verklaring, die vrijdag en zaterdag tijdens het Noorderslag Seminar in Groningen werd uitgedeeld.

Maar tijdens Noorderslag zocht Buma/Stemra wel nadrukkelijk samenwerking met Creative Commons. De organisatie gaat kijken of een aanpassing van sommige Creative Commons-licenties mogelijk is. Zo vindt Buma/Stemra het onhandig dat CC-licenties nu nog onherroepelijk zijn, terwijl ze tijdsgebonden zouden moeten zijn. Op de plannen van Buma/Stemra werd tijdens het Noorderslag Seminar positief gereageerd. Buma/Stemra stelt in de verklaring wel dat het 'in het belang van alle muziekauteursrechthebbenden' niet kan meewerken aan 'een systeem dat concurrerend is, omdat het gratis commercieel gebruik mogelijk maakt'.

De toenadering tot Creative Commons is onderdeel van een nieuwe project van Buma/Stemra om aangesloten muziekauteurs en muziekuitgevers meer zeggenschap te geven over hoe ze hun eigen werk mogen gebruiken. Daarbij zal onder meer worden ingegaan op de wens van muziekauteurs om hun werk ter promotie op hun eigen websites te zetten. Nu moeten ze zelfs daarvoor nog geld afdragen.

Zo maakt Buma/Stemra voor het project 'Flexibel Collectief Beheer' een 'showcase website', die de mogelijkheid zal bieden om hun muziek aan het internetpubliek te laten horen. "Te verwachten is dat hiervoor streaming media wordt ingezet of muziekbestanden die tijdelijk beluisterd kunnen worden," aldus Buma/Stemra in de papieren verklaring.

Ook de ervaringen van het Digileen project van de Centrale Discotheek In Rotterdam worden gebruikt, aldus Buma/Stemra. De CDR biedt sinds november gratis downloads van jazzmuziek die alleen korte tijd afgeluisterd kunnen worden. Volgens CDR-directeur Michiel Laan is digitaal lenen 'de ideale tussenvorm tussen het gratis illegale aanbod en de digitaal kopen van muziek'.

Sinds zaterdag kunnen internetters het album van de zanger Ziggi tot volgende week vrijdag gratis lenen op de sites van de Centrale Discotheek en 'urban' radiostation FunX. Na zeven dagen zijn de liedjes niet meer af te spelen.

Creative Commons Nederland, waarbij Nederland Kennisland en de Waag Society zijn betrokken, kreeg overigens onlangs een subsidie van 700 duizend euro van het ministerie van Onderwijs en Cultuur.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond