Deel dit artikel
-

‘Doorbraak 3G mobiele telefonie pas in 2010’

In 2010 zal drie op de vijf mobiele bellers in Nederland gebruik maken van een 3G-toestel, een mobieltje met snelle (UMTS) internettoegang. Dat voorspelt onderzoeksbureau Forrester. “Ik verwacht dat bezitters van zo'n toestel ook dan nog niet massaal zullen gaan internetten. Het gebruik van mobiel internet is nú in ieder geval nog veel te ingewikkeld,” vertelt Niek van Veen van Forrester.

Op dit moment gebruikt 21 procent van de Europese mobiele bellers de internetfunctie op het toestel, waaronder MMS, ten minste een keer per maand, aldus Van Veen. Forrester denkt dat de helft van de bezitters die straks een mobieltje met snelle (UMTS/3G) internettoegang hebben, daadwerkelijk mobiel gaat internetten. Forrester schrijft in de conclusies van het rapport dat ze dit een laag 'gebruikspercentage' vindt.

Van Veen licht telefonisch toe waarom de onderzoekers denken dat een groot deel van de bezitters van 3G-toestellen geen gebruik zullen maken van de internetmogelijkheden. “We hebben gekeken hoe consumenten nu omgaan met mobiel internet. In Nederland zie je dat i-mode van KPN nauwelijks gebruikers kent. En ook MMS is bijzonder impopulair; negen procent van de Nederlanders zegt het wel eens te gebruiken.”

Kun je de wijze waarop gebruikers omgaan met het huidige, trage mobiele internetten, wel vergelijken met hun adaptie van de veel snellere 3G-generatie van straks? Van Veen: “3G of UMTS, die termen zijn synoniem, beloven inderdaad veel sneller internet, waardoor je ook bijvoorbeeld aan videotelefonie kunt doen. Maar of mensen gebruik gaan maken van mobiel internet is ook afhankelijk van andere zaken. Hoe makkelijk is het om toegang te krijgen tot internet (het zelf configureren, red.)? Dat moet eenvoudiger. En ook de prijs van internettoegang moet omlaag. Je betaalt nu nog zo’n 50 cent voor een MMS-bericht; veel te veel.”  Van Veen is er nog niet van overtuigd dat 3G-toestellen ook op die vlakken straks een vooruitgang laten zien.

Ook de operators moeten, als ze een doorbraak van 3G willen, stappen zetten, vindt Van Veen. “Alleen Vodafone en KPN hebben 3G gelanceerd. Van de andere operators verneem ik nog weinig activiteiten.”

Deel dit bericht

4 Reacties

Hans Sas

3G/ UMTS blijft een oplossing waar het probleem nog voor ontdekt moet worden. Hetzelfde Forrester voorspelde eind 2000 dat in 2005 40% van de mobiele bellers 3G zou gebruiken. '3' in Engeland heeft pas serieus klanten geworven toen ze spraak goedkoop gingen aanbieden. 60% in 2010? ik dacht het niet….

Johan

Hmm ben echt heel erg benieuwd naar 3g mobiele telefonie! Maar umts is nu gewoon crap, niemand gebruikt dat toch.. kijk trouwens ook eens op http://mobiel.blieb.nl dat is ook een erg handige site voor dit soort berichten!

Jeroen van Doorn

Het grootste probleem zit in de zogenaamde "billing"-problematiek. Een aantal jaren geleden hebben de telecom providers het prepaid model enorm gepushed, om fraude en wanbetaling te voorkomen. Nu moet er weer een omschakeling terug gemaakt worden naar abonnementen…

Maarten van Benthem

Ik begrijp dat het bedrijfsleven graag van de kans van UMTS gebruik wil maken om geld te verdienen. Ik denk echter dat het WIFI netwerk in nederland steeds beter zal gaan ontwikkelen en dat WIFI geintegreerd gaat worden in de mobiele telefoons. Vele smartphones hebben al de beschikking over een WIFI verbinding. Er moet alleen meer aanbod komen van applicaties (miniwebsites) die goed te gebruiken zijn op de smartphones.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond