Deel dit artikel
-

Subsidie voor sites over meningsuiting

Vanaf deze week kunnen internetsites voorstellen indienen voor het ontvangen van subsidie in het kader van de regeling Digitale Pioniers. Gezocht worden internetprojecten rond de thema's 'vrije meningsuiting', 'debat', 'mobiliteit' en 'beeld en geluid'.

Dat liet Nederland Kennisland, die het project Digitale Pioniers leidt, woensdag weten. Gezocht worden vernieuwende internetinitiatieven die bijdragen aan 'participatie, meningsvorming en informatie-uitwisseling in het publieke domein'. De subsidieregeling Digitale Pioniers werd onlangs met één jaar verlengd.

De eerste subsidieronde gaat over het thema vrijheid van meningsuiting. "Projecten die uitdragen dat iedereen recht heeft op een eigen mening en dat meningsverschillen woordelijk of in beeld opgelost kunnen worden. Projecten die angst voor andere meningen omtoveren in nieuwsgierigheid." Maar ook websites die vallen onder de vaste categorieën 'debat', 'mobiliteit' of 'beeld & geluid' maken kans op financiëring.

Er is per project enkele duizenden euro's beschikbaar. Dat geldt zowel voor content- als voor softwareprojecten. Voorrang krijgen projecten die ten goede komen aan onderwijs, zorg of achterstandsgroepen. Op 27 februari sluit de eerste subsidieronde. Begin april wordt de uitslag bekend.

De Digitale Pioniers-regerling bestaat sinds december 2002. Tot nu toe kregen honderd internetprojecten steun. De subsidie is afkomstig van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Nationaal Actieprogramma Elektronische Snelwegen.

'Cultureel service providers' in grote steden
Over het thema 'online vrijheid van meningsuiting' organiseert provider XS4All over twee weken in Amsterdam een minifestival. Er zal onder meer aandacht zijn voor de websites Press Now, Internet Archive, internetactivisten uit Wit-Rusland en Tunesië, omstreden discussiefora en internetraps.

Amsterdamse culturele internetprojecten kunnen sinds kort overigens ook gebruikmaken van het snelle SURFNet-netwerk. Daartoe sloot het Amsterdamse Waag Society onlangs een overeenkomst met SURFNet. Daardoor moeten websites Amsterdamse culturele instellingen sneller en stabieler worden. In Rotterdam start het instituut V2 binnenkort ook als 'cultureel service provider'. 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond