Deel dit artikel
-

Ebay voor 1500 Nederlanders belangrijke inkomensbron

In Nederland zijn zo'n 1500 mensen voor ten minste een kwart van hun totale inkomen afhankelijk van verkoop op eBay. Dat is relatief weinig vergeleken met andere Europese landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of België. Tussen de tien en twintig Nederlanders verdienen naar schatting meer dan een miljoen euro per jaar met hun activiteiten op eBay.

De hoogste baas van eBay, Meg Whitman, presenteerde gisteren in Brussel de resultaten van een onderzoek naar de werkgelenheid die de online veilingsite in Europa tot nu toe heeft gecreëerd. Volgens het door ACNielsen uitgevoerde onderzoek is voor 170.000 mensen in de Europese landen waar eBay een eigen site heeft, verkoop op de veilingsite een primaire of secundaire bron van inkomen. Iets meer dan de helft van die groep mensen is voor ten minste driekwart van hun inkomen afhankelijk van verkoop op eBay. In Nederland halen 178 mensen vijfenzeventig procent van hun totale inkomen uit eBay-activiteiten.

Eén van de bestverkopende Nederlandse eBay-ondernemers is Jeroen van der Woude. Met zijn bedrijf Stuntstore verkoopt hij met name ‘refurbished’ computers en laptops. “Ik begon ooit in mijn vrije tijd met het verkopen van wat spulletjes via eBay.” Die hobby is ondertussen een miljoenenbedrijf geworden. In 2003 draaide Van der Woude een omzet van 120.000 Euro, een jaar later was dat 400.000 euro en in 2005 zette hij meer dan een miljoen om. Ongeveer tweederde van zijn artikelen verkoopt hij via eBay. Volgens hem is het conversiegehalte, dus het aantal mensen dat overgaat tot een aankoop, op eBay veel hoger dan op Marktplaats.nl. “Op eBay haal ik zo’n 80 procent, op marktplaats is dat maar vijf procent.”

Het aantal zeer actieve eBay-verkopers is in Nederland laag vergeleken met landen als België (2.3640), Duitsland (64.000), het Verenigd Koninkrijk (68.000) en Oostenrijk (4,358). Een voor de hand liggende verklaring daarvoor is dat er in Nederland twee grote veiling- en advertentieplatforms zijn, Marktplaats.nl en Ebay.nl. Hoewel eBay eigenaar is van Marktplaats.nl is dat laatste platform niet meegenomen in het onderzoek, vertelt Bob van Dijk, managing director van eBay Nederland aan Emerce.

Wat ook meespeelt volgens Van Dijk is het grote aantal buitenlandse transacties dat Nederlanders doen. Nederlanders kopen, vertelt hij, op eBay vier keer zoveel artikelen in het buitenland dan het internationale gemiddelde. Daarnaast verkopen Nederlanders in verhouding ook veel meer in het buitenland. Omdat veel Nederlanders hun verkoopactiviteiten niet op het Nederlandse eBay-domein verrichten, maar op een buitenlands domein, zijn de verdiensten van deze groep Nederlandse eBay-handelaren niet meegenomen in het ACNielsen-onderzoek. De populairste buitenlandse domeinen onder Nederlanders zijn die van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Marktplaats en eBay zijn in Nederland nog aparte organisaties, vertelt Van Dijk. Wel is er samenwerking, en vindt er kennisuitwisseling plaats. Van echte integratie tussen de platformen is geen sprake. Marktplaats had in december 6,4 miljoen unieke bezoekers, eBay zo’n vier miljoen, blijkt uit cijfers van Multiscope.

Van Dijk: “In de basis zijn het twee heel verschillende platformen.” Marktplaats is volgens hem een soort prikbord en richt zich met name op contact tussen consumenten onderling. Voor grote goederen als auto’s of meubels is het een ‘handig platform’. Ebay is beter geschikt voor mensen die artikelen in grote volumes willen verkopen, aldus Van Dijk. De veilingsite faciliteert de professionele verkoper beter dan Marktplaats dat doet, vindt hij. Omdat het platform internationaler is, worden er meer goederen verkocht die makkelijk per post zijn te versturen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Jeroen

"… Een voor de hand liggende verklaring daarvoor is dat er in Nederland twee grote veiling- en advertentieplatforms zijn, Marktplaats.nl en Ebay.nl…" Volgens mij mis ik hier Speurders.nl. Met opzet?

Rutger

Een 2-tal opmerkingen: 1. Ook Marktplaats doet tegenwoordig mee met het STIR onderzoek. Het aantal unieke bezoekers in december 2005 is 3,8 miljoen. (het vermelde aantal unieke bezoekers bij Multiscope meet enkel en alleen het thuisgebruik en is derhalve niet volledig en onjuist).  2. Speurders.nl hoort inderdaad ook in het rijtje thuis.

M Roelofs

Aan de hand van het aantal aangeboden artikelen is qoop.nl de grootste veilingsite in nederland. Niet onverdienstelijk van de heren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond