Deel dit artikel
-

Miljoen boekenpagina’s Brill bekeken op Google

Van 3500 boeken van uitgeverij Brill zijn het afgelopen half jaar 1 miljoen bladzijden bekeken via Google Book Search. Hoeveel boeken Brill verkocht werd niet duidelijk tijdens een bijeenkomst waarin een Google-vertegenwoordiger Nederlandse boekenuitgevers uitleg gaf.

"We zijn het miljoen pagevisits al voorbij met deze 3500 boeken. Dit zijn oude werken, die qua verkoop normaal gesproken weinig meer waard zijn. Dit is geweldig nieuws voor onze auteurs. Als die dit horen worden ze haast lyrisch. Hoeveel boeken we dankzij Google hebben verkocht weet ik niet. We zitten nog in een te vroeg stadium om dat eruit te kunnen halen," zei Matthias Wahls, business development manager bij Brill Academic Publishers in Leiden,  tijdens een voorlichtingsbijeenkomst over Google Book Search voor Nederlandse boekenuitgevers.

Volgens Wahls zag Brill wel duidelijk een stijging in de verkoop van de papieren boeken via haar eigen site en Amazon, dankzij de kliks naar bestelpagina's dankzij Google Book Search. "Volgens Google gaan ongeveer evenveel van de bestellingen via Amazon en onze eigen site." Brill is vooral gespecialiseerd in het uitgeven van boeken over religie, internationaal recht, mensenrechten, sociale en natuurwetenschappen.

De inkomsten uit de gerelateerde tekstadvertenties die Google bij de boekenpagina's zet vallen volgens Wahls erg tegen. "Die vallen in het niets. Je praat echt over drie keer niks. Maar dat is niet erg. Die advertentie inkomsten zijn slechts mooi meegenomen. We moeten er eigenlijk nog eens goed over nadenken of we wel advertenties bij onze boeken willen hebben. We hebben er nu voor gekozen, maar het hoeft niet. Soms kan je vreemde combinaties van boeken en advertenties krijgen. Bijvoorbeeld dat bij het boek Kaas van Elsschot reclame staat voor Edammer. Dat willen de erven van zo'n schrijver wellicht niet."

Auters vragen er zelf om
Brill biedt sinds augustus 3500 wetenschappelijke werken aan in Google Book Search. Deze zijn volledig ingescand door de Amerikaanse zoekmachine. Internetters kunnen door beveiligingsmaatregelen slechts maximaal twintig procent van de pagina's oproepen. Sommige pagina's zijn in het geheel niet opvraagbaar, voor andere pagina's moet met een Google-account worden ingelogd. Het is de bedoeling dat alle zesduizend boeken van Brills catalogus op Google Book Search komen. "En vanaf dit jaar gaan ook al onze nieuwe boeken erin. Daar vragen nieuwe auteurs die zich met manuscripten bij ons melden ook expliciet om," zegt Wahls.

"Wij gaan mee in Google's missie om alles te digitaliseren, want dat is goed voor onze auteurs. In de wetenschappelijke wereld schrijven auteurs toch niet om veel geld te verdienen. Ze willen dat wij voor hen een zo groot mogelijke verspreiding regelen. Die missie, en Google's missie om zoveel mogelijk boeken te digitaliseren en online doorzoekbaar te maken, sluiten goed op elkaar aan. Daarom doen we mee met Google Book Search," aldus Wahls.

Maar de overeenkomst met Google is niet exclusief. Brill levert ook een paar honderd boeken aan de sites Ebrary en Net-Library. Ook zijn 1500 Brill-boeken beschikbaar via de studentenboekensite Questia. Daarnaast zijn de werken van de Leidse uitgever ook doorzoekbaar met Amazons Search Inside The Book. "We merken dat bibliotheken ook steeds meer via Amazon inkopen," zegt Wahls.

In het contract dat Bill met Google BooK Search heeft gesloten staat dat als er een auteur protesteert tegen opname dat Google de werken van die auteur binnen 48 uur moet verwijderen uit de index. Brill kreeg nog geen enkele klacht van haar schrijvers. Volgens Wahls is het een groter probleem dat uitgevers geen zicht hebben op het bepalen van de ranking van de zoekresultaten voor boeken. "Als ik hierover tegen Google-medewerkers begin, krijg ik niks te horen. Ze zijn hierover zeer conservatief. Dat is begrijpelijk, want het rankingsysteem is de kern van Google. Maar het kan straks grote gevolgen voor de inkomsten van uitgevers hebben."

Die enorme macht van Google baart hem evenwel geen zorgen. "Het feit dat meer dan negentig procent van de zoekopdrachten door Nederlandse internetters bij Google worden gedaan zegt genoeg. We kunnen ons niet afsluiten voor de realiteit. Maar ik zie dat Google echt een missie heeft. Ze hebben er veel geld voor over om alles online beschikbaar te maken. Dat is onvoorstelbaar voor ons als kleine uitgever."

'Book Search is geen melkkoe'
Volgens hem moeten uitgevers meegaan vanwege het veranderende mediagedrag van hun lezers van de toekomst, de huidige studenten. "Op een campus zit tegenwoordig iedereen alleen maar achter de computer. De wetenschappelijke bibiliotheken zijn steeds legeren. De studenten googl'en alleen nog maar. Daar moeten Uitgeverijen op in spelen."

"We doen dit project niet om direct veel geld aan te verdienen, alleen indirect," zei Jens Redmer, manager van Google Book Search in Europa. "We willen onze zoekresultaten verrijken met de teksten van boeken. Daardoor wordt onze zoekindex interessanter voor onze gebruikers en zullen nog meer mensen Google willen bezoeken. Maar met Book Search zelf verwachten we geen grote bedragen te zullen verdienen."

Brill is niet de enige Nederlandse uitgever die haar boeken al doorzoekbaar heeft in Google Book Search. Ook Kluwer en een aantal kleine uitgevers zijn al te vinden in Google Book Search. Volgens Redmer zullen er dit jaar meer Nederlandse uitgevers volgen. "Het jaar 2006 draait om het toevoegen van boeken in andere talen dan Engels." Volgens Jens zijn er in Amerika en Engeland in totaal al 'tienduizend uitgevers' die meedoen met Google Book Search.

Nederlandse wetenschapelijke en vakuitgevers bleken na de uitleg van Redmer overwegend positief te staan over opname van hun boeken in Google Book Search. Maar de meeste uitgevers hebben nog geen knopen doorgehakt. "we praten er vanuit een positieve grondhouding over," zei Bert de Groot, algemeen directeur van uitgever Veen Bosch & Keuning wel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond