Deel dit artikel
-

Versnelde invoering HDTV

Alle grote kabelaars brengen dit voorjaar het WK 2006 in hoge definitie (HD) op het scherm. Afgelopen donderdag sloten UPC en Philips een contract voor het gebruik van decoders voor HD ontvangst, en vrijdag maakten Essent Kabelcom, Casema, CaiW en Multikabel een samenwerking bekend met leverancier Samsung.

Philips wil behalve voor UPC echter ook voor andere kabelaars decoders voor hoge definitie televisie (HDTV) leveren. De MediaBox van het bedrijf zal nu eerst door UPC, veruit de grootste kabelaar, worden gebruikt.

Voor Philips en andere fabrikanten is de verkoop van HD Ready platte televisies van cruciaal belang. Philips heeft vorig jaar op de IFA in Berlijn een flinke lobby gevoerd om het WK 2006 in HD bij de Nederlandse consument te bezorgen, en nu lijkt iedere kabelaar in Nederland overtuigd van de versnelde invoering van HD. Nederland loopt daarmee voorop in Europa. Met uitzondering van Zwitserland, Ierland en Scandinavië zijn de meeste landen van plan om het WK 2006 in HDTV bij de consument te introduceren.

De grote vraag is echter wat er na het WK moet gebeuren. De Nederlandse stations zenden nog niet in HD uit. Wel zijn er onderhandelingen gaande met HD varianten van National Geographic en Discovery.

Casema, Essent Kabelcom en Samsung verwachten dat over twee jaar een kwart van de kabelabonnees met een HD Ready LCD- of plasma-TV naar HDTV kijkt.

In 2005 zijn in totaal 250.000 HD Ready plasma- en LCD-TV’s over de toonbank gegaan. Dit jaar gaat het naar schatting om 800.000 exemplaren.

Deel dit bericht

2 Reacties

Marcel Nieuwpoort

Eindelijk! Maar moet het eerst nog wel zien wat ervan over blijft na het WK voetbal… Ondanks dat toch prima initiatief!

Jeroen Nagtegaal

Natuurlijk is het WK een uitstekende kans om te experimenteren met HDTV, maar de ruimte die de kabelaars daarvoor nodig hebben wordt na het WK denk ik voor andere doeleinden gebruikt. Digitale televisie is nog volop in ontwikkeling, dus waarom zouden kabelaars en televisiezenders investeren in (extreem) hoge beeldkwaliteit als er interactieve toepassingen en meer zenders mogelijk zijn?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond