Deel dit artikel
-

Nerdcommunity Tweakers verkocht aan VNU

Tweakers.net, de populairste Nederlandse site voor nerds, is maandag overgenomen door VNU Business Publicaties. VNU maakt het overnamebedrag niet bekend. Tweakers wordt een zelfstandig bedrijfsonderdeel van VNU en zal zich vooral richten op de 'nerd lifestyle'.

"Ook na de overname blijven de zestien medewerkers werken in Amersfoort. We blijven functioneren als een slanke organisatie," zegt Daniël Kegel, tegenwoordig 'Business Development Manager' bij Tweakers, tegen Emerce.

Kegel werkt sinds 1999 voor de site, die in 1998 werd opgericht door Femme Taken, die nu technical development manager heet. De site kan het best vergeleken worden met het Amerikaanse Slashdot . Populairste onderdelen van de site zijn het forum waarin nerds technische tips uitwisselen en de prijsvergelijker voor computerapparatuur, Pricewatch.

Tweakers.net trekt dagelijks zo'n twee miljoen pageviews veroorzaakt door 150 duizend unieke bezoekers per dag. Volgens Kegel blijven de openbare bezoekersstatistieken van de site gewoon online staan. "Dit soort onderdelen van de site passen bij het open karakter van Tweakers. Dat willen we graag zo houden."

Vrijwilligers
Een groot deel van het succes van Tweakers is te danken aan de inzet van talloze vrijwilligers die zorgen voor het plaatsen van nieuwsberichten en het modereren van forumdiscussies. Volgens Kegel zijn er zo'n honderd vrijwilligers actief. "Het communitygevoel is een heel sterk punt van Tweakers. Dat zal je op weinig andere Nederlandse sites zo sterk terug vinden," zegt Kegel.

"Vrijwilligers leveren een hele belangrijke bijdrage, zij dragen de community een warm hart toe. Maar er is wel een duidelijke centrale regie. Voorlopig verandert daar weinig aan. Ik verwacht geen grote leegloop van vrijwilligers. Of nieuw personeel zal worden aangenomen is niet bekend."

Volgens Kegel gaat een vergelijking met de overname van Startpagina.nl, dat ook deels draait om bijdragen van vrijwilligers, niet op. Startpagina is door vrijwilligers uitgebouwd en is desondanks in zijn geheel verkocht, legt hij uit. "Bij Tweakers.net is er altijd sprake geweest van een central leiding. Daarbij werd een bronidee onder één paraplu gekocht. Tweakers draait om meer dan één ding. We hebben nieuwtjes, recensies, forums, maar ook prijsvergelijking en een vraag en aanbod-sectie."

Nerds
Voorlopig zal Tweakers zich blijven richten op de site. "We richten ons vooral op het leven online. Voorlopig gaan we nog geen crossmedia-experimenten doen, we weten waar we wel en niet goed in zijn. We richten ons op de nerd lifestyle. Dat gaat niet alleen over computers, maar ook jonge mannen die geinteresseerd zijn in stoere spullen, auto's, gadgets." Over andere activiteiten kan Kegel nog niets zeggen. "We zullen op meerdere vlakken kunnen samenwerken met andere VNU-titels." Ook zegt hij niets over mogelijke andere partijen die Tweakers wilden overnemen.

Het is de derde overname van een IT-site in korte tijd voor VNU Business Publications, tevens uitgever van Emerce. Zo werden ook The Inquirer en Silicon.fr overgenomen. Op een bericht van Taken en Kegel op de voorpagina van Tweakers stromen sinds maandagmiddag de reacties van bezoekers binnen.

Deel dit bericht

25 Reacties

Barry

Jammer dat hier het woord nerd gebruikt wordt. De meeste bezoekers van Tweakers.net zijn namelijk totaal geen nerds, maar juist het tegenovergestelde hiervan, doch met een interesse voor elektronica en computers. Dit artikel komt een beetje denigrerend over. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht van Emerce 🙂

Floris

Volgens de vanDale:nerd (de ~ (m.), ~s)1 iemand die graag leert, computert e.d., maar achterblijft op het sociale, emotionele en motorische vlak De typische gebruiker van Tweakers is zeker niet sociaal achtergebleven, de site bestaat juist door de communicatie tussen haar bezoekers, over onderwerpen die deze zelf, of Tweakers -als nieuwsitem- aanlevert…Een misvatting dus inderdaad. Voor mij persoonlijk geen verrassing dat dit is gebeurd, maar belangrijker is dat er een XS4all-achtige constructie wordt aangehouden: een op zichzelf staand onderdeel van een groter bedrijf. De eigen identiteit wordt behouden alsmede de gehele werknemerspool. Voor de bezoekers zal er derhalve weinig zichtbaar veranderen, zeker op de korte termijn. 🙂

Leon

Barry en Floris, ik ben het helemaal met jullie eens. Wat een belachelijk gekozen woord 'Nerds' en zeker als het van Emerce vandaan komt. De Emerce redactie maakt zich niet bepaald populair met zulke benamingen…

Tonie (auteur van artikel)

Het woord nerd heeft Kegel toch echt zelf gebruikt in het telefonische interview dat ik met hem had. De uitspraak staat ook geciteerd.

Wouter

Wat ik me afvraag is of het hele gebeuren "Lifestyle, auto's, etc." wel past in een community als tweakers.net. Het staat volgens mij nogal raar als je in een nieuwsitem leest dat er een nieuw moederbord van Asus uit is met een supergave chipset van type XSH3434BLABLA en daaronder een nieuwsitem van "deze babe in deze nieuwe jaguar: hot!". Ik hoop dan ook dat Tweakers gewoon Tweakers blijft. Ook qua content.

Sacha

Jongens toch. "Nerd" is toch gewoon een geuzennaam tegenwoordig?

Barry

Tonie, je hebt niet heel toevallig het gesprek opgenomen? 🙂

Gijs vd Klei

In welke mate wordt Tweakers geintegreerd met VNUnet ?

Flappie

"Nerd lifestyle". Dus geen nerds. Afleiding van het woord nerd uit "Nerd Lifestyle" is wel erg raar.

Luc Franken

Daniel Kegel zegt het woord Tweaker te hebben gebruikt. Dit zegt hij in de lopende discussie over dit onderwerp op het forum van Tweakers.net: GoT: http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/25326732#25326732

Koen

Belachelijke titel, een tweaker is duidelijk iets anders dan een nerd. Bij een nerd denk ik aan een onsociale persoonlijkheid. Ik kan je verzekeren dat Tweakers dat niet zijn.

Punk

't gaat al lekker…Wordt pijnelijk duidelijk dat ze bij Emerce n00bs zijn. Wanneer kunnen ze bij Emerce wel goede artikelen schrijven? Het niveau van 't blad is de laatste tijd ook achteruit gegaan.

Tonie

Hij heeft het woord nerd genoemd, anders had ik dat niet opgeschreven (ik maak aantekeningen). Daniel noemt mij trouwens in het forum 'die gast', maar hoor je mij daarover ? 😉

Reinald

Waar is de humor van de nerds gebleven? Nerd is een geuzennaam tegenwoordig! Vrienden van me (inclusief mezelf) zijn trots op deze naam. Wel eens gehoord van ironie?

Peter

Gogle

Als je Tweakers en Nerd googelt krijg je 36.000 hits!

Appels

@Gogle: Als je op Appels en Peren googelt, krijg je 294,000 hits! Wat is je punt?

David

Nerd is voor mij en vele IT professionals die o.a. Tweakers lezen een grove belediging. Dit is discriminatie van IT professionals. Je kan niet iedereen van een bep. medium over een kant gooien. Telegraaf-lezers nazi's noemen is toch ook not done ?  

Mario

In de USA noemen ze mensen die de hele dag aan de methamphetamine (nog gevaarlijkere broertje van de drug "speed") zitten -> tweakers.De term "tweakers" heeft dus ook een behoorlijke negatieve junky uitstraling. Uit zijn lui die op dwangmatige wijze dingen vooral uitelkaar halen. Net als de term "nerd" is het dus maar net welke context erbij past en belangrijker je eigen referentie kader. Een storm in een glas water. ;) Het getuigt van behoorlijk wat arrogantie om te denken dat tweakers.net lezers zo enorm slimme mensen zijn en "professionals".Fanatieke lezers, aanhangers etc. van tweakers.net die zich belazerd voelen zijn toe aan een reality check. JA ze zijn mede verantwoordelijk voor het "success" van de website, maar NEE het is niet hun bedrijf dus is hun invloed op de bedrijfsvoering nihil. Prachtig om te lezen op tweakers.net dat er mensen zijn die "je verkoopt je ziel toch niet aan de duivel" roepen en andere con commercie propagenda verkondigen.Dat bewijst alleen maar hoe sterk het "merk" is want naieve klanten zijn vaak de beste klanten. :) Wat veel interessanter is het feit dat de trationele media bedrijven met goed opgeleide journalisten het qua populariteit afleggen tegen een minder strak geleide groep hardwerkende "beunhazen". :)Geeks, nerds en vakidioten vormen dus niet alleen een leuke doelgroep maar kunnen ook hun eigen content indelen cq. verzinnen. Een beetje afwisseling in het grijze media landschap kan nooit kwaad.Femme (die ik nog ken van de HKU) heeft het gewoon slim aangepakt.

Peter

Het is verbazingwekkend, dat de ene 'dochter' van VNU zo denigrerend over z'n nieuwe 'zuster' mag communiceren van VNU: dit zegt m.i. meer iets over het gebrek aan kwaliteit bij Emerce, dan dat 't Tweakers.net beschadigd……jammer voor Emerce dus….of is 't meteen 'de' goede reden om te investeren voor VNU in Tweakers.net…?

Johan

Slashdot: News for *NERDS*, stuff that matters

Sacha

Een ding wordt wel pijnlijk duidelijk hier; die Tweaker-Nerds zijn een stelletje ongelooflijke aanstellers zonder humor en met lange tenen: 'grove belediging', 'denigrerend communiceren', etc.

Erik Jan

@ Sacha Je hebt helemaal gelijk. Ik kom regelmatig op tweakers en het is gewoon een stelletje nerds, wat zich IT-professionals noemt.De een weet het nog beter als de ander.En honderden pagina's vol schrijven over de nieuwste videokaart, pew get a life!

Ronald Oldenburger

Waar gaat de discussie nou om? Of nou de woord Nerd of Tweaker gebruikt wordt, wat maakt het uit. Naar mijn mening heeft het de zelfde betekenis. Denk vooral dat het woord nerd tegenwoordig veranderd is op vroeger. Denk dat het tegenwoordig nog steeds iemand die graag leert, computert e.d. maar denk, doordat de computer tegenwoordig een primaire rol heeft in de leven van vele mensen niet meer zorgt voor achterstand op het sociale, emotionele en motorische vlak. Ik ben al vanaf het begin lid van de Emerce en al vroeg lid geworden bij tweakers.net in tegen. Ik vind nerd geen belediging voor mij. Verder vind ik het een grotere belediging om Emerce n00bs te noemen. Ik vind het totaal niet verslechterd bij Emerce. Of ben je echt een junkie (Punk)?

mike

het is wel degelijk een nerdy website.start een nieuw topic, stel daar een vraag over iets met computers en vrij snel is de reactie vaak: ja dit moet je zelf uitzoeken op google etc. En of mij dit nou 2 uur tijd kost en ik daar hele cursussen computer chirurgie voor nodig heb, tja dat past niet in hun autistische breintjes.Sorry voor de tweakers die WEL hulpvaardig zijn en samen met topicstarters aldaar snel tot oplossingen komen, maar dit wordt dus steeds door moderaters gebombardeerd. verdorie, help mij gewoon als ik een (voor moeilijke) vraag stel over computers.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond