Deel dit artikel
-

‘Meer geld uit Brussel voor invoering RFID’

De Europese Unie moet snel met politieke besluitvorming komen over RFID-chips. Ook moet Brussel meer subsidiegeld uittrekken voor een snellere invoering van RFID. Dat zegt het RFID Platform Nederland, dat samen met de RFID-organisaties uit Engeland en Duitsland gaat lobbyen.

Het RFID Platform maakte dinsdag in een verklaring bekend dat het een samenwerkingsverband heeft gesloten met het Engelse National RFID Centre en het Duitse Informationsforum RFID. Volgens deze RFID-clubs is het de hoogste tijd dat de politieke vragen over RFID in Brussel beantwoord worden, omdat RFID 'nu nog teveel een nationale aangelegenheid is'. "Dit terwijl de vraagstukken die bij RFID spelen een grensoverschrijdend karakter hebben," aldus de verklaring. Daarbij gaat het niet alleen om de technische standaarden of het afstemmen van radiofrequenties waarvan de chips gebruik maken, maar ook over privacy-vraagstukken.

Volgens Bart Schermer van RFID Platform Nederland is het samenwerkingsverband geen traditionele lobbyclub. "Wij zijn er niet alleen voor de aanbieders, maar ook voor de gebruikers. Wij zijn voor een nette invoering van RFID met respect voor veiligheid en privacy. En we vinden dat meer gebruik van RFID de concurrentiepositie van de EU ten opzichte van de rest kan verbeteren," zegt Schermer tegen Emerce.

De Europese Commissie houdt vanaf deze week een consultatieronde waarin ook RFID aan bod komt. Tijdens de CeBIT in Hannover is er vrijdag een RFID-debat met onder meer eurocommissaris van Information Society, Vivian Redding, en internetpionier Vint Cerf. Daarnaast organiseert de Europese Commissie vijf workshops en wordt er gesproken met marktpartijen. Daarnaast komt er een online discussie met EU-burgers over de maatschappelijke gevolgen van RFID.

De drie landelijke RFID-clubs willen samen 'internationale doorbraakprojecten' starten om te laten zien wat er door RFID allemaal mogelijk wordt. "Door toonaangevende projecten mogelijk te maken willen we bewijzen dat RFID goed werkt. Die projecten moeten dan zo snel mogelijk tot een uitrol komen. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan implementaties van Near Field Communication, zoals het betalen met mobieltjes." Het geld voor die projecten moet vooral komen vanuit Brussel, want de huidige budgetten van de RFID-organisaties voldoen volgens Schermer niet.

De politiek is erg laat met besluitvorming rond RFID, vindt hij. "We hebben in Nederland al eerder aan de bel getrokken." Nu is Economische Zaken bezig met een notitie over RFID. Die wordt komende zomer verwacht. Kamerleden Lousewies van der Laan (D66) en Jan de Wit (SP) stelden onlangs nog Kamervragen over RFID-chips. Die gingen vooral over de privacy-aspecten van de technologie. Economische Zaken heeft het Telematica Instituut al een verkenning laten maken over de kansen en bedreigingen van RFID. "En aan de hand van gesprekken met marktpartijen gaan ze nu een beleid formuleren," zegt Schermer.

Hij verwacht niet dat er grote wetswijzigingen nodig zijn rond de invoering van RFID-chips. "Wij vinden dat de huidige privacywetgeving voldoet. Wellicht dat er wel wijzigingen in de regelgeving moeten komen voor het harmoniseren van de radiofrequenties, waarmee de chips werken. Die zijn nu bijvoorbeeld in Frankrijk nog anders." Belangrijker dan het aanpassen van regeltjes is volgens Schermer dat Europa meer geld uittrekt voor het stimuleren van invoering van RFID en het geven van voorlichting.

De nieuwe biometrische paspoorten die vanaf augustus ingevoerd worden hebben ook een RFID-chip. Het RFID Platform zal niet pleiten voor het gebruik van de chips op de paspoorten voor andere doeleinden, bijvoorbeeld om klanten van bedrijven te identificeren. "We zijn heel terughoudend met het opperen van dat soort ideeen. Je moet met dit soort dingen heel voorzichtig omgaan, anders komt dat het beeld dat mensen hebben van RFID niet ten goede."

Het RFID Platform Nederland werd in de zomer van 2004 opgericht en heeft volgens Schermer nu 34 deelnemers. "Het zijn nog vooral fabrikanten, we hopen dat zich meer gebruikers en koepelorganisaties aansluiten." Het RFID Platform hield woensdag een netwerkborrel in de Baja Beach Club in Rotterdam. Meer dan dertig bezoekers van die nachtclub hebben al enige tijd een RFID-chip geimplanteerd, waarmee ze automatisch hun drankjes betalen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond