Deel dit artikel
-

DigiD ook met SMS en Rabopas

DigiD, de elektronische authentificatiedienst van de overheid, werkt straks ook met inloggen met behulp van SMS en internetbankiermiddelen, zoals de Random Reader van de Rabobank. Daarmee worden proeven gehouden. Al 700 duizend Nederlanders hebben nu een DigiD-login.

DigiD, de digitale identiteit voor de internetdienstverlening van overheden, maakte de afgelopen maanden een stormachtige groei door. "Op 31 december hadden 40 duizend burgers een DigiD-login. Maar nu zijn dat er al 700 duizend," zegt Ronald Houtsma, plaatsvervangend clustermanager Identificatie en Authentificatie van GBO.Overheid, de beheersorganisatie voor overheidsbrede ICT-voorzieningen. Bovendien kunnen 300 duizend bedrijven een DigiD aanvragen, na koppeling van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel met DigiD. Op dit moment maken 48 gemeenten, Belastingdienst, CWI, UWV en de Sociale Verzekeringsbank gebruik van DigiD.

De cijfers werden deze week bekendgemaakt tijdens het E-Government Congres in Rotterdam. "Afgelopen zomer leken de meeste partijen in slaap gevallen, maar in de laatste maanden van 2005 maakten we een enorme groei door. En het blijft nog verder groeien. Nu al kunnen vier miljoen mensen van DigiD gebruikmaken bij hun gemeente," zegt Sierd Westerfield, die tot vorige maand projectleider DigiD was. De Belastingdienst verwacht dat dit jaar al 1 miljoen Nederlanders die belastingaangifte doen een DigiD zullen aanvragen. Inmiddels hebben al meer dan honderdduizend Nederlanders dat via de Belastingdienst gedaan.

SMS en random reader
Volgende maand start DigiD met de invoering van een hoger niveau van authentificatie: sms. "In april beginnen we met een proef waarbij voor het inloggen op DigiD een transactiecode die per sms verstuurd wordt nodig is. Daarvoor moeten gebruikers bij aanmelding bij DigiD hun mobiele telefoonnummer opgeven." Nu is dat nog niet nodig. Ook het invullen van een e-mailadres is nog optioneel, want DigiD verstuurt alleen loginnamen en wachtwoorden per brief.

De eerste gebruikers van de SMS-dienst zijn studenten die zich aanmelden bij de Informatie Beheer Groep. De IB-Groep maakt al langer zelf gebruik van SMS als authentificatiemiddel, maar heeft er volgens Houtsma voor gekozen over te schakelen op DigiD. "De Postbank gebruikt SMS ook al tijden, dus waarom DigiD niet?" aldus Houtsma. "SMS levert een extra veiligheidsfactor: het werkt niet alleen op basis van wat je weet, dus je loginnaam en wachtwoord, maar ook op basis van wat je hebt: je sms-code."

Bovendien werkt DigiD aan het toevoegen van andere inlogmanieren die burgers nu gebruiken voor internetbankieren. Volgens Houtsma loopt er een proef met boeren die de Random Reader van de Rabobank gebruiken in combinatie met DigiD. Boerenbedrijven hebben hun eigen DigiD op basis van unieke nummers die ze hebben gekregen van het ministerie van Landbouw. Ook voor burgers wil DigiD proeven doen met inloggen middels internetbankiermiddelen.

Elektronische identiteitskaart
Een nog hoger veiligheidsniveau wil DigiD invoeren zodra de elektronische identiteitskaart (e-NIK) eind dit jaar wordt ingevoerd. "Zorgverleners zouden DigiD dan ook kunnen gebruiken om met behulp van hun UZI-pas in te loggen voor bijvoorbeeld het bijwerken van een elektronisch patientendossier," zegt Houtsma. De UZI-pas is een speciaal elektronisch paspoort voor zorgaanbieders.

Sierd Westerfield noemde DigiD 'een successtory'. "Het is een heel simpel product, dat niet meer doet dan het moet doen. Het was een kwestie van de juiste personen op het juiste moment. Een groep voorlopers heeft niet gewacht en is in 2003 gewoon aan de slag gegaan. Geen rapporten schrijven, maar gewoon doen."

Soepele marketing
De marketing voor DigiD verliep boven verwachting, zegt Westerfield. "De reclamespotjes begin dit jaar hebben heel erg goed gewerkt." Het bezoek aan de site van DigiD verveelvoudigde, zo bleek uit statistieken die Westerfield toonde, met als hoogtepunt een item over DigiD in het RTL-Nieuws. Groot voordeel van DigiD is volgens Westerfield dat webformuleren veel kleiner kunnen worden. "Een internetformulier voor de hondenbelasting gaat van twaalf naar vier velden als gebruikers al zijn ingelogd op DigiD."

De verwachting is dat het aantal bedrijven met een DigiD de komende maanden ook sterk zal groeien. Houtsma: "We gaan gebruikmaken van het bestand van de Belastingdienst voor alle bedrijven die verplicht zijn tot winstaangifte. Dit zijn er nog vele honderdduizenden meer dan die 300.000 van de Kamer van Koophandel."

Op dit moment heeft DigiD nog geen mogelijkheid om gebruikers e-mails te sturen. "Er loopt nog een discussie of wij e-mailadressen mogen vragen," zegt Houtsma. Als een DigiD anderhalf jaar niet gebruikt wordt, vervalt deze.

Deel dit bericht

1 Reactie

Kasper Katje

Ik mis eigenlijk nog een grote online campagne of is die langs mij heen gegaan? Het spotje heb ik wel gezien maar prikkelde mij niet de website te bezoeken of de DigiD aan te vragen. [quote]"Er loopt nog een discussie of wij e-mailadressen mogen vragen"[/quote] Heeft dit met de privacywetgeving of e-mailrichtlijnen te maken? Ik neem aan privacy gerelateerd want in het laatste geval mag het wel maar is het de vraag OF je ze vraagt en inzet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond