Deel dit artikel
-

Zoekallehuizen verslaat NVM ook zonder deeplinks

Woningzoekmachine Zoekallehuizen.nl heeft donderdag het kort geding van makelaarsvereniging NVM gewonnen. De zoekmachine mag teksten en informatie uit het huizenaanbod van sites van makelaars tonen. Maar door een effectieve technische maatregel van de NVM, zal Zoekallehuizen.nl niet meer deeplinken naar woningen op de makelaarssites.

"Het plaatsen van deeplinks of hyperlinks naar de websites van de makelaars is geen verveelvoudiging of openbaarmaking en vormt daarom geen auteursrechtinbreuk," zegt de rechtbank in Arnhem donderdag in de uitspraak in de zaak, aangespannen door de NVM en twee makelaars.

De NVM eiste in het kort geding dat Zoekallehuizen.nl zou stoppen met het leegtrekken van de makelaarssites en het tonen van informatie over hun woningaanbod en kleine versies van foto's van de woningen in de zoekresultaten. De NVM kreeg op geen van haar punten gelijk en kreeg van de rechter te horen dat ze de Mededingingswet overtreedt door het afstemmen van concurrentiebeperkend gedrag.

Deeplinken in het algemeen mag dan zijn toegestaan, het kort geding levert geen jurisprudentie op over de meest heikele vraag van de zaak: mag een site de technische beveiliging tegen deeplinken doorbreken? Tijdens de zitting twee weken geleden had Zoekallehuizen.nl namelijk al verklaard dat de NVM inmiddels een effectieve technische beveiliging tegen deeplinken heeft ingevoerd op de sites van makelaars die dat wilden. Daardoor is het voor de zoekmachine niet meer mogelijk rechtstreeks naar een woning te linken op de betreffende sites. ZAH heeft besloten die technische blokkadde niet meer te omzeilen.

"De NVM en de makelaars zullen Zoekallehuizen aan deze toezegging houden," stelt de makelaarsclub in een verklaring. "Met de overige beslissingen van de rechter is de NVM het oneens. De NVM acht het zeer waarschijnlijk dat een hogere rechter daar anders over zal denken en overweegt in hoger beroep te gaan."

Linken door beveiliging heen
Joris van Manen, advocaat van de NVM, noemt de uitspraak tegenover Emerce 'lachwekkend'. "De rechter veegt gewoon al onze argumenten zomaar onder de tafel. Maar over het belangrijkste punt, het omzeilen van technische beveiliging, doet hij geen uitspraak. De tegenpartij zal wel de trompet blazen dat deeplinken in principe wordt toegestaan, maar dat is niet belangrijk. Hier gaat het juist om deeplinken dwars door technische beschermingen heen. Ook over de vraag of ZAH de makelaarssites wel mag spideren, dus stelselmatig alle webpagina's mag binnenhalen, zegt de rechter niets."

Adonna Alkema, een van de twee advocaten van Zoekallehuizen.nl, is tevreden met de uitspraak. "Voor rechtswetenschappers is het jammer dat er geen jurisprudentie over het deeplinken als omzeilen van technische beveiliging is gekomen." Zij zegt dat ZAH nu gewoonweg niet meer kan deeplinken. "Alleen de makelaar zelf kan nog binnen zijn eigen site linken, alle links van buiten worden nu automatisch doorgeschakeld naar de homepage. Nu de beveiliging voor het eerst doeltreffend is zal ZAH niet langer proberen die te omzeilen." Volgens Alkema blokkeren nu enkele tientallen makelaarsites de deeplinks. "Er zijn ook genoeg makelaars die het prima vinden. Ze volgen niet allemaal de NVM."

Geen databank of auteursrecht
De rechter vond niet dat voor de makelaarssites het databankrecht geldt, omdat de databank alleen bestaat uit informatie die zelf door de makelaars is gemaakt. "De investering zit hem niet in de verzameling van de gegevens, maar in het maken ervan. Daarover heeft het Europese hof juist onlangs gezegd dat dan de databankbescherming niet geldt," zegt Alkema.

Ter zitting had NVM-advocaat Van Manen nog bepleit dat makelaars wel degelijk investeren in het verzamelen van informatie over woningaanbod. "Makelaars lunchen en borrelen wat af om leads voor woningen te krijgen," aldus Van Manen twee weken geleden in de rechtbank.

Ook een beroep op het auteursrecht ging niet op, vond de rechter. "Als aan de foto’s al auteursrechtelijke bescherming toekomt, is overneming in verkleind formaat geen inbreuk op dat auteursrecht. Door de verkleining gaan de auteursrechtelijk beschermde trekken verloren." De woningomschrijvingen zijn volgens de rechter te zien als citaten. "De overneming vormt daarom geen auteursrechtinbreuk."

NVM in strijd met mededingingswet
Volgens de rechtbank maken de NVM-makelaars zich schuldig aan het afstemmen van gezamenlijk gedrag om zo de concurrentie tegen te gaan. Dat mag niet volgens artikel 6 van de Mededingingswet. Alkema: "De rechter zegt hier expliciet dat de NVM zich schuldig maakt aan het beperkingen van de mededinging." Volgens Alkema is het voor het eerst in Nederland dat een beroep op de Mededingingswet in een zaak rond een zoekmachine is toegewezen.

Van Manen is het niet eens met de uitspraken van de rechter over de concurrentiebeperking. "Je mag leden aanbevelen tegen bepaalde onrechtmatigheden maatregelen te nemen." Bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) loopt overigens al een breder onderzoek naar de NVM.

Verder vindt de rechter niet dat het op Zoekallehuizen.nl onduidelijk is waar de informatie vandaan komt. "In een oogopslag is duidelijk dat de informatie afkomstig is van de makelaar, waarnaar kan worden gehyper- of gedeeplinkt." Ook vindt de rechter het ongeloofwaardig dat makelaars door de zoekmachine schade lijden. "Het is niet zo dat ZAH profiteert van of parasiteert op de inspanningen van de makelaars." Dat de NVM tijdens de zitting ZAH beschuldigde van het publiceren van fouten in het woningaanbod vindt de rechter 'in strijd met de goede procesorde', omdat de makelaarsvereniging hier pas in de rechtbank mee kwam.

Deel dit bericht

4 Reacties

Patrick

Ik ben geen jurist, maar als een rechter zegt dat door verkleining van een foto de auteursrechtbescherming verloren gaat, dan is dat volgens mij best heftig. Met het simpelste fotobewerkingsprogramma kun je een digitale foto verkleinen (is 10% genoeg?). Kortom geen enkele digitale foto is meer beschermd.

Frank Bernsen

Er komt vast nog wel een "wordt vervolgt".De NVM zal bij een hogere rechter haar gelijk willen halen.Het verbaasd me enigzins dat de NVM zich niet goed heeft voorbereid op deze gerechtelijke ontmoeting. het roept bij mij het gevoel op dat ze de toenemende concurrentie niet goed inschatten.Je zou ook kunnen denken, dat juist door deze wijze van handelen de rechter uit de tent werd gelokt, om gereedschap voor een echte confrontatie te bemachtigen.Het laatste lijkt me onwaarschijnlijk, daar je van een professionele branchevereniging mag verwachten, dat zij de belangen van haar leden onmiddellijk en altijd zal behartigen. Ondanks alle ophef omtrent deze kwestie is ook ZAH er nog niet in geslaagd bij het brede publiek door te breken.Deze gratis reclame sedert oktober 2005 is niet voldoende om een hoge plaats in de ranking te bereiken.Wellicht is ZAH bereid te investeren in een betere vindbaarheid.Als het publiek ZAH gaat omarmen, dan is de meerwaarde van deze zoekmachine een feit. Het wachten is nu op jurisprudentie m.b.t. dit specifieke onderwerp.Een arrest zal zeker volgen. Het is overigens interessant te verwijzen naar de uitspraak in Denemarken m.b.t. dit onderwerp. De rechter is daar veel verder gegaan. Wellicht interessant om dat artikel eens te plaatsen. 

Dhr. J. Hammer

Zo Frank Bernsen, wat weet je dat allemaal goed! Met jouw makelaarskantoor zal het dan wel heel goed gaan?!

Sjoerd

Zo J Hammer, lekker reageren op een artikel van 9 jaar geleden ..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond