Deel dit artikel
-

‘IP-TV is verouderd, toekomst aan P2P-TV’

“IP-TV is een verouderd en duur model. Peer-to-peer-software is al marktleider in HD-distributie.” Dat zei wetenschapper Johan Pouwelse van de Technische Universiteit Delft vrijdag tijdens de presentatie van de nieuwe Nederlandse opensource peer-to-peer-software Tribler. Live tv-kijken wordt binnenkort ook mogelijk met de software.

Peer-to-peer-software, waarmee internetters films en muziek uitwisselen, zijn al goed goed voor het merendeel van het verkeer op internet. "Tussen de 50 en 65 procent van al het downloadverkeer en tussen 75 en 90 procent van het uploadverkeer is p2p-gerelateerd", zei David Ferfuson, vice-president van Cachelogic, vrijdag in Amsterdam.

Cachelogic is een bedrijf dat aan providers een tijdelijk geheugen van bestanden aanbiedt, waardoor de ISP's minder geld kwijt zijn dan wanneer internetters hetzelfde bestand van elkaar downloaden. Meer dan 60 procent komt voor rekening van het downloaden van videobestanden, 11 procent is audio en 27 procent bestaat uit software en andere bestanden.

Die cijfers verleidden Johan Pouwelse van de Technische Universiteit van Delft tot de uitspraak dat 'p2p op dit moment al de grootste verspreider van HDTV is'. Immers: de meest uitgewisselde bestanden op p2p-netwerken zijn dvd's van films. Bij gebruik van Bittorrent is de meeste uploadcapaciteit op dit moment al bezet. Bovendien is dit extra kostbaar voor providers omdat het vaak internationaal verkeer betreft.

Een van de problemen die Tribler probeert aan te pakken is dan ook de onevenredige verhouding tussen download- en uploadsnelheden. Met ADSL- en kabelabonnementen hebben internetabonnees vaak een veel grotere, soms zelfs meer dan tien keer hogere, downloadsnelheid dan uploadsnelheid. "Gebruikers van Tribler kunnen uploadsnelheid doneren aan hun vrienden," aldus Pouwelse. Daardoor wordt het mogelijk om sneller te downloaden.

Volgens Pouwelse kunnen internetters met een downloadsnelheid van 1 megabit per seconde met behulp van Tribler uiteindelijk normale kwaliteit tv kijken en internetters met 8 megabit per seconde kunnen met de software zelfs tv kijken in HDTV-kwaliteit. Aan de mogelijkheid van het bekijken van live beelden van webcams of tv-stations met Tribler wordt de komende tijd de laatste hand gelegd. Op dit moment biedt Tribler alleen nog downloads. Peer-to-peer is volgens zowel Pouwelse als Ferguson van Cachelogic veel goedkoper voor tv-zenders dan het zelf hosten van streams. "De hoge kosten die de Publieke Omroep maakte het met het streamen van de Winterspelen in Turijn zijn hierdoor niet langer nodig," aldus Pouwelse.

P2P gaat legaal
Tijdens de presentatie van Tribler benadrukten de Nederlandse wetenschappers van de technische universiteiten dat Tribler bedoeld is voor legaal gebruik van peer-to-peer-technieken. De afgelopen maanden trokken nieuwe p2p-programma's als PPLive en Sopcast  vooral de aandacht vanwege de mogelijkheid om live televisiebeelden te delen met andere gebruikers, waardoor het kijken naar onder meer Nederlandse eredivisie-wedstrijden mogelijk werd. Bij Tribler heeft elke gebruiker echter een eigen idententificatienummer en is daardoor eenvoudiger te traceren.

Tim Kuik, directeur van de Stichting Brein, was vrijdag ook aanwezig. "Ik zie niet direct bezwaren tegen Tribler," aldus Kuik na afloop tegen Emerce. Tegen Tribler zelf zal Brein geen actie ondernemen, maar tegen gebruikers die ilegaal materiaal aanbieden via de software is dat niet uitgesloten. De makers van Tribler hebben al aangekondigd gegevens te zullen overdragen van mensen die auteursrechtelijk beschermd materiaal doorgeven.

Maar Kuik richt zich de komende maanden eerst op Nederlandse Bittorrent-sites. "We hebben al tientallen torrent-sites offline gehaald dit jaar. We gaan zelfs 's avonds bij de makers op bezoek." Volgens Kuik staan nog tientallen andere Nederlandse sites die links naar Bittorrent-bestanden aanbieden een bezoekje te wachten.

Kazaa-maker: ratings werken niet
Een van de mogelijkheden van Tribler is dat gebruikers zelf beoordelingen kunnen toevoegen aan bestanden. Het is niet voor het eerst dat dat wordt geprobeerd, zegt Phil Morle, directeur van Sharman Networks, producent van de populaire Kazaa-software, tegen Emerce. "Wat Tribler wil bereiken op sociaal gebied, met aanbevelingen van bestanden die gebruikers ook zouden willen hebben, is interessant. Wij hebben met Kazaa een paar jaar geleden ook een systeem geprobeerd waarbij gebruikers zelf content zouden kunnen beoordelen maar dat is niet gelukt. Daar zijn we mee gestopt."

Volgens Morle is het probleem van vervuilde metadata van bestanden op p2p-netwerken erg groot. "Ik ben benieuwd hoe succesvol Tribler daarmee uiteindelijk zal zijn", aldus Morle, op bezoek in Amsterdam naar eigen zeggen voor 'een bezoek aan vrienden'. Kazaa won drie jaar geleden een rechtszaak in Nederland waardoor downloaden van auteursrechtelijk materiaal in Nederland nog altijd niet strafbaar is.

Morle was wel onder de indruk van de energie die de Nederlandse universiteiten hadden gestoken in het maken van eigen p2p-software. "Wij hebben voor Kazaa vijf programmeurs in dienst. Zij hebben er meer dan twintig, allemaal van universiteiten. Dat is niet slecht. Maar de functionaliteit die Tribler nu toevoegt kan gemakkelijk door andere p2p-programma's overgenomen worden. Op academisch niveau klinkt het verhaal van Tribler goed, maar het moet zich nog in de praktijk bewijzen."

Europees onderzoek naar p2p-tv
Vooral de sociale toepassingen van Tribler, zoals het downloaden binnen een vriendengroep, automatische aanbevelingen voor content die hoort bij je smaak en het toevoegen van trefwoorden aan bestanden, zijn vrij nieuw. De Nederlandse software wordt ook onderdeel van een Europees onderzoek opgezet door de Europese Commissie. De Technische Universiteit Delft gaat daarvoor vanaf juni samenwerken met universiteiten in het Finse Helsinki en het Hongaarse Boedapest.

Het onderzoek zal zich richten op het het bieden van content via p2p-technieken met behulp van de alternatieve auteursrechtenlicenties van Creative Commons waarmee onder meer het vertalen, beoordelen, aanbevelen en bewerken van content toegestaan is. Ook naar nieuwe manieren om alleen gedeeltes van video- en muziekbestanden te gebruiken en te voorzien van extra informatie wordt onderzoek gedaan.

Tribler kan al op internationale steun rekenen, zo bleek bij de presentatie vrijdag. Zowel een van de bekendste webloggers ter wereld, Cory Doctorow van Boing Boing (www.boingboing.net) als Paula LeDieu van de organisatie achter Creative Commons, Icommons, prezen de Nederlandse makers van Tribler. Ook de publieke omroep kreeg lof voor het initiëren van een proef met het verspreiden van tv-programma's via de p2p-software. (zie andere artikel op Emerce.nl vandaag). "In de Verenigde Staten was de helft van de zaal weggelopen als het gebruik van p2p zou zijn voorgesteld," aldus LeDieu.

Octoshape biedt p2p-tv aan providers
Vooralsnog moet Tribler zich eerst bewijzen, vindt ook de internetmanager van de VPRO, Erwin Blom. "Zo'n systeem kan zich alleen in de praktijk bewijzen, wordt alleen goed met feedback van de gebruikers en is dus voorlopig 'work in progress'," aldus Blom op zijn weblog. "Voor een omroep als de VPRO is het belangrijk om te weten wat mensen met onze inhoud doen. Wat is populair en wat niet? Wat werkt en wat niet? Hoelang wordt er naar een programma gekeken oftewel wat is een ideale lengte? Daar kunnen we van leren en dat helpt ons bij het maken van keuzes en maken van plannen."

Intussen zijn ook bedrijven bezig met het aanbieden van p2p-technieken waarmee providers tv-beelden kunnen aanbieden. "We hebben een contract gesloten met een van de grote internetproviders in Europa," zei Stephen Alstrup van Octoshape vrijdag in Amsterdam. Welke dat is wilde hij tegenover Emerce niet zeggen. "We gaan een videokwaliteit van 750 kbps aanbieden aan een maximum van 1 miljoen gebruikers," aldus Alstrup. Dit is mogelijk doordat Octoshape het netwerkverkeer zo probeert te verdelen dat alleen gebruikers die dicht bij elkaar wonen verbindingen met elkaar delen. Volgens Johan Pouwelse van de TU Delft is een kwaliteit van 750 kbps niet goed genoeg. "Voor het streamen van normale tv heb je minstens 2 mbps nodig."

Deel dit bericht

5 Reacties

Herman

Om een paar dingen op te helderen:- Cachelogic meet alleen bestanden. Geen streams. Het percentage streams t.ov. alle andere dataverkeer is ongeveer 25%.- De beeldkwaliteit van video's is bij P2P of streaming niet beter of slechter. Dit is een codec kwestie, en dus onafhankelijk van de distributie- De betrouwbaarheid en snelheid zijn wel een groot probleem bij P2P. Soms kan het dagen duren voordat een programma binnen is. En je kunt niet even vooruitspoelen of halverwege in een programma starten. Dat is het mooie van streaming: klik, speel en spoel.- Zoals Blom stelt is kijkgedrag meting essentieel. En juist dat mist bij P2P. Het vorige week geïntroduceerde StreamStat legt dat duidelijk uit (www.streamstat.nl)- Zie voor uitstekende kritiekpunten op P2P ook deze newsletter: http://www.jet-stream.nl/nieuws/nieuwsbrief_q1_2006.html

Koos koets

-De betrouwbaarheid en snelheid zijn wel een groot probleem bij P2P. Soms kan het dagen duren voordat een programma binnen is. En je kunt niet even vooruitspoelen of halverwege in een programma starten. Dat is het mooie van streaming: klik, speel en spoel. Uhm programma's als pplive geven stream wel degelijk "real time" door, welliswaar met enige vertraging, maar dat is bij alle streaming media. Het is dus niet zo dat je uren/dagen hoeft te wachten voordat je wat kan zien.

Peer

@Koos: er is een verschil tussen P2P-TV en on demand bestanden. De laatste duren inderdaad soms dagen. En P2P-TV werkt in een lab situatie misschien redelijk maar in de praktijk is het om te huilen zo onbetrouwbaar. De bufferlatency bij streams is misschien 20 seconden, maar met P2P TV veel langer, en dan nog met horten en stoten.

Griep

Het is aantoonbaar dat IP-TV minder data genereert dan P2P-TV. IP-TV begint net volwassen te worden, niet alleen qua techniek, maar vooral met business ondersteuning, ketenvorming en standaardisering. Terwijl P2P-TV techniek net uit de academische labs komt rollen, en zich in de praktijk nog moet bewijzen.  Wat er werkelijk speelt is dat Pouwelse en cs een manier hebben gevonden om Europese subsidies aan te wenden voor hun spielerei. Echte academische fundamenten voor alle beweringen zijn er niet. Een greep uit de bewust gecreëerde misvattingen: - P2P distributie is minder efficiënt dan multicasting of edge distributie van RTSP (UDP) verkeer. Er wordt tot wel 40% meer overhead aan dataverkeer door P2P gegenereerd. Hierdoor wordt automatisch ook het aandeel P2P verkeer verhoogd en wordt dit als een succesfactor gepresenteerd, in plaats van een data hog. - Cachelogic meet alleen bestanden, geen streams. Als men de presentaties middels academisch onderzoek had willen onderbouwen, had men ook andere metingen moeten verrichten. Streaming verkeer loopt wel op tot 25% van alle verkeer. P2P verkeer is niet goedkoper maar verlegt de kosten van de aanbieder naar de distributeur. De omroepen mogen dan goedkoper uit zijn, maar de kosten bij de providers verdubbelen. Uiteindelijk is het de consument die daar de rekening voor betaald. Er wordt met geen woord gerept over de betrouwbaarheid van deze netwerken. Men lift mee op lage kwaliteit verbindingen van consumenten. Ondanks slimme technieken blijft het onmogelijk om enige kwaliteitsgarantie te bieden.  De kracht van IP-TV is juist dat er door de aanbieder van server tot aan de woonkamer gegarandeerd kan worden dat de consument op hoge kwaliteit honderden TV-kanalen kan ontvangen, en honderdduizenden titels op aanvraag. Direct, zonder wachten. De consument gaat niet accepteren dat titels soms wel en soms niet beschikbaar zijn, dat TV kijken hapert, of dat hij alsnog uren moet wachten om een video te kunnen kijken. Er is een groot verschil tussen Video On Demand (direct kijken) en video's downloaden (wachten…) Ook de aanbieder heeft een probleem, want P2P netwerken zijn te ongrijpbaar. Als het netwerk al kan garanderen dat titels binnen de landsgrenzen blijven, dan is volledig onduidelijk wie er naar kijkt. Een download is maar een download die misschien nooit bekeken wordt. Of juist door tienduizend anderen is doorgestuurd. Als Powelse al een viewbehaviour sniffer heeft ingebouwd dan is zijn oplossing een ordinaire spyware tool. Kortom, een hoop gebakken lucht, dat verwacht je niet van een serieuze onderzoeker.

Peter Lofstrom KANAAL7 dot COM TV ON DEMAND

Ik ben het voor een deel eens met de laatste reactie. Een hoop gebakken lucht. Als oprichter/eigenaar van Kanaal7.com TV ON Demand kanaal voor de regio Den Haag en omstreken (zie http://www.kanaal7.com) doe ik ervaring op als producent broadcaster gebruik makend van wat internet ons kan bieden. Ik zou graag live-programma's op lokaal niveau willen streamen maar dit is voor Kanaal7.com als kleine startende TV producent nog te duur. P2P lijkt me echter wel een kans te bieden maar wat ga ik dan betalen en hoe betrouwbaar is dit? Ik daag die prof uit Delft uit om in samenwerking met Kanaal7.com te bewijzen dat hij gelijkt heeft. Ik vrees dat je voor goede P2P TV echter een intranet achtige oplossing (kortom een LAN) moet hebben. Dat werkt inderdaad met bijvoorbeeld VLP /VideoLan software. Multicasting is ook nog erg duur voor een lokaal gericht internet TV station. Maar wie weet wat de toekomst gaat brengen. IPTV heeft verder alleen een snelle kans als je allemaal lid bent van dezelfde provider. Dus mensen die aangesloten zijn bij een andere provider kunnen het shaken. Is dat nou handig vanuit een broadcaster of TV producent? Dacht het niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond